donderdag 05 september 2024
05 september 2024

Wees geen wegkijker: VRT en Netwerk Kies Kleur Tegen Pesten geven tips wat je als omstaander moet doen

Wees geen wegkijker: het is de baseline van de nieuwe campagne van STIP IT. VRT en Netwerk Kies Kleur tegen pesten slaan opnieuw de handen in elkaar om pesten tegen te gaan en te doen stoppen. Dit jaar ligt de focus op sensibilisering en mobilisering. Want wat moet je doen als je pestgedrag ziet gebeuren? Hoe grijp je in?

Wees geen wegkijker: VRT en Netwerk Kies Kleur Tegen Pesten geven tips wat je als omstaander moet doen

Sinds 2012 voert VRT samen met het Netwerk Kies Kleur tegen pesten de strijd tegen pesten. In het begin was de actie vooral gericht naar kinderen, maar sinds 2021 werden ook volwassenen betrokken, want pesten treft niet enkel kinderen. Ook bij volwassen was de nood hoog om te informeren, sensibiliseren en mobiliseren. VRT-merken Ketnet, Radio2 en MNM werken hieraan mee, om zo de boodschap bij jong en oud te verspreiden.

Tips & tricks

Hoe meer mensen aanwezig zijn, hoe kleiner de kans dat er gereageerd wordt. Ook in het geval van (online) pesten is dat zo.  We spreken dan van een ‘omstaanderseffect’. Het is niet dat we het niet belangrijk vinden om te reageren. Maar reageren is voor heel wat mensen niet evident. Dit heeft te maken met het feit dat mensen het niet hun verantwoordelijkheid vinden of dat ze denken: ik ken de context niet en daarom reageer ik niet. Of ze zijn bang om zelf gepest te worden. We filteren snel in ons hoofd dat wij als individu weinig impact zullen hebben. De impact van anderen is ongetwijfeld groter. 

Nu blijkt dat omstaanders wél een grote impact hebben om verder pestgedrag te voorkomen en vooral voor de negatieve gevolgen voor diegene die het pestgedrag ondergaat. Met andere woorden: omstaanders kunnen het gedrag wel stoppen, escalatie vermijden en ondersteuning bieden.

Hoe?

Als omstaander kan je:

  • de persoon die gepest wordt, steunen in de groep of persoonlijk
  • laten weten dat je er bent, een schouder aanbieden, een luisterend oor zijn
  • een (lief) berichtje sturen om te vragen hoe het gaat
  • online een ‘stapel van vriendelijkheid’ maken door een heleboel vriendelijke berichten (in de groep) te posten
  • de persoon die gepest wordt wegleiden uit de situatie
  • over iets anders beginnen of voorstellen om iets anders te gaan doen.
  • de persoon die gepest wordt gezelschap aanbieden, laat zien dat ze niet alleen zijn door zowel fysiek als online aanwezig te zijn
  • het gedrag benoemen op een manier die niet agressief overkomt, zeg bijvoorbeeld “ik ga niet akkoord”
  • hulp zoeken als je jezelf in gevaar zou brengen door tussen te komen, praat erover met iemand die je vertrouwt en die samen met jou zoekt hoe jullie kunnen helpen

Meer info?