donderdag 23 mei 2024
23 mei 2024

Funderingswanden vormen de contouren van het nieuwe VRT-gebouw

Na de voorbereidende werken kon de bouw van het nieuwe VRT-huis écht beginnen. Maar voor we de hoogte in konden, moesten we eerst de diepte induiken. Met als eerste stap: de funderingswanden. 

Kurt Beyers

De funderingswanden

De wanden worden met twee verschillende methodes gerealiseerd.  Aan de Noordzijde (kant Henri Evenepoelstraat) met ‘secanspalenwanden’, en aan de Zuidzijde (kant RTBF) wordt de techniek van ‘diepwanden’ toegepast.

Bij de secanspalenwanden worden ronde palen met een diameter van 80 cm geboord in de grond en vervolgens gebetonneerd. Deze palen vormen een gesloten betonnen scherm dat de bouwput ondersteunt. Hier zijn eerst voorbereidende werken nodig voor de geleidebalken die zorgen voor een nauwkeurige positionering. Nadien kan het boren van de palen starten.

Voor de diepwanden worden betonnen wanden gerealiseerd in delen van 7,5 meter lang en 80 cm breed. Elk deel wordt uitgegraven tot op een diepte van 25 meter. In deze sleuven worden geprefabriceerde wapeningskooien neergelaten. Een heel spektakel als deze kooien van 25m hoog door de kraan worden opgehesen! Vervolgens wordt met een voerbuis vanaf de bodem naar boven de sleuf met beton gevuld. Na enkele dagen uitharden kan het volgende stuk worden aangepakt. 

De contouren van het nieuwe VRT-huis

Vooraf worden betonnen geleidewandjes gemaakt die het mogelijk maken om deze sleuven nauwkeurig uit te graven. Deze vormen ook ineens de contouren van het nieuwe VRT-huis. Na de funderingen werd de bouwput uitgegraven tot op niveau -5. Nadien werd de funderingsplaat gelegd en konden de werken aan de ruwbouw starten. 

Diepwanden stap voor stap

1.      Geleidewanden zijn de eerste stap en helpen om de grijperbak voor de graafwerken op zijn plaats te houden.

2.      De sleuf wordt in verschillende delen uitgegraven.

3.      Met het weggraven van de centrale grondstop krijgen we een sleuf van 7,5m lang en 80cm breed.

4.      De geprefabriceerde wapeningskooien en voegmallen worden neergelaten.

5.      De sleuf wordt gevuld met beton en de tijdelijke steunvloeistof wordt afgevoerd en gezuiverd.

6.      Als laatste worden de voegmallen verwijderd en kan de muur uitharden. 

Alle rechten voorbehouden

Gerelateerd