De Warmste Week: toegankelijk event
De Warmste Week is een toegankelijk event in samenwerking met VRT.
Vlammen tegen eenzaamheid
De Warmste Week, de jaarlijkse solidariteitsactie van VRT, staat dit jaar in het teken van eenzaamheid.
De Warmste Week zal dit najaar maar liefst 276 projecten ondersteunen rond het centrale thema 'eenzaamheid'. Het gaat om projecten die mensen terug in hun kracht zetten, zodat ze zich begrepen, aanvaard, maar vooral (terug) verbonden voelen in onze samenleving.
De volledige lijst met geselecteerde projecten is terug te vinden op de website van de Koning Boudewijnstichting en op dewarmsteweek.be. Het ingezamelde bedrag gaat rechtstreeks naar het DWW-fonds. Het fonds, beheerd door de Koning Boudewijnstichting, steunt de projecten financieel in 2025.
Alle informatie over De Warmste Week zelf, en de activiteiten en acties die eraan verbonden zijn, kan je vinden op dewarmsteweek.be.
De Warmste Week vindt dit jaar plaats op 't Zand in Brugge van woensdag 18 tot en met dinsdag 24 december en is te volgen op VRT 1, Studio Brussel, MNM, Ketnet en VRT MAX.
Label Toegankelijk event
De Warmste Week vindt plaats op 't Zand in Brugge van 18 t.e.m. 24 december 2024.
We doen veel inspanningen om dit evenement zo toegankelijk mogelijk te maken voor iedereen: de Warmste Week zal het kwaliteitslabel Toegankelijk event dragen.
Daarvoor werken we heel nauw samen met Inter en de stad Brugge.
Op deze pagina vind je een handig overzicht van de verschillende toegankelijkheidsvoorzieningen.
Tolken Vlaamse Gebarentaal
Zondag 22 december: tolken Vlaamse gebarentaal
Op zondag 22 december zorgen we voor extra beleving.
De optredens van Miss Angel, Brihang en Bart Peeters (& de ideale mannen) worden tussen 19u tot 22u in Vlaamse gebarentaal getolkt.
Er zijn geen gereserveerde plaatsen, maar een goede zichtbaarheid wordt gegarandeerd: je kan de VGT en de optredens makkelijk volgen op een groot scherm (dat vlakbij het podium staat, links ervan).
Aanbeveling: we raden aan om tijdig naar ’t Zand te komen want we verwachten veel publiek.
Rolstoeltoegankelijkheid
De hele week staat er een ruim rolstoelpodium op een centrale plaats op ’t Zand.
Vanop dit podium kan je de radiostudio goed zien en de optredens goed volgen.
Je kan je plaats op het podium niet op voorhand reserveren. Je kan plaatsnemen op het podium met een bewijs van beperking, er wordt voorrang gegeven aan mensen met een (zichtbare en niet zichtbare) fysieke beperking.
Omdat we veel publiek verwachten tijdens de optredens voorzien we een tweede rolstoelpodium. Dit ligt iets verder van het podium, maar zal vlotter bereikbaar zijn tijdens de optredens.
Op beide podia worden vrijwilligers van Inter voorzien die samen met de security de bezetting op het podium in goede banen zal leiden.
Ook de radiostudio zelf is volledig rolstoeltoegankelijk. In het Warmste Dorp proberen we ook zo goed mogelijk alles rolstoeltoegankelijk te maken. Voor sommige elektrische rolstoelmodellen zijn de containers waar de videoboodschappen worden opgenomen niet rolstoeltoegankelijk. (deurbreedte is 80cm)
Nuttig om te weten: vrijwilligers van Inter zijn enkel aanwezig bij het rolstoelpodium tijdens de muziekoptredens. Ze zijn te herkennen aan hun witte hesjes en de witte vlaggen met Inter op. Overdag kan je op het podium indien je dit wenst, maar vanaf 18.00u is dit enkel voorbehouden voor mensen die er nood aan hebben.
Ben je blind of slechtziend en wil je de optredens graag vanaf een rustige plaats volgen?
Dan ben je ook van harte welkom op ons rolstoelpodium!
Luisterhulp/ondersteuning: MobileConnect
Heb je nood aan luisterhulp of -ondersteuning?
Tijdens de opnames werkt VRT met MobileConnect voor luisterondersteuning voor doven en slechthorenden. Mensen met een hoorapparaat of implantaten kunnen zo de presentaties én optredens glashelder streamen via hun gsm naar hun apparaten.
Met deze nieuwe technologie maakt VRT het mogelijk voor een bredere groep mensen om volwaardig deel te nemen aan studio-opnames en evenementen. Deze vooruitgang onderstreept onze voortdurende inzet voor inclusie en toegankelijkheid, zodat iedereen, ongeacht gehoorcapaciteit, van onze programma’s en evenementen kan genieten. Heb je nood aan deze luisterondersteuning? Bereid je voor op je bezoek via deze informatiepagina omtrent MobileConnect.
Prikkelarme zone
Er is geen aparte ruimte of prikkelarme zone voorzien. In Brugge vind je heel wat plaatsen waar mensen met autisme of een andere vorm van neurodiversiteit een rustplaats kunnen vinden in de soms drukke stad. Voorbeelden: bibliotheken, kerken, leescafés, rustige parkjes …
Wij stellen ook het verlichte park voor achter het concertgebouw, daar zijn veel bankjes en kan je je uit de drukte begeven.
Overdag is het meestal tamelijk rustig op het plein en kan je sowieso de sfeer goed opsnuiven, je hebt een heel goed zicht op de studio en de artiesten die langskomen om een liedje te brengen. Tegen de avond wordt het drukker naarmate de optredens beginnen.
Ook zal er een extra groot scherm te vinden zijn op het Kapucijnenplein. Dit kan een alternatief zijn voor de drukte op het ’t Zand. Hou er wel rekening mee dat ook hier kraampjes staan voor de sfeer en gezelligheid, we kunnen niet garanderen dat dit een zeer rustige zone is tijdens de optreden.
Scherm je jezelf liever wat af van het lawaai met je hoofdtelefoon? En kan je deze verbinden met je smartphone? Dan kan je ook de optredens streamen via MobileConnect. Bereid je voor op je bezoek via deze informatiepagina omtrent MobileConnect.
We zenden ook alles van De Warmste Week uit via VRT MAX en VRT1.
TIP: je kan ook oordopjes verkrijgen aan de KBC toren, het Warmste Dorp of de inzamelpunten voor de bekers.
Scherm je jezelf liever wat af van het lawaai met je hoofdtelefoon? En kan je deze verbinden met je smartphone? Dan kan je ook de optredens streamen via MobileConnect. Bereid je voor op je bezoek via deze informatiepagina omtrent MobileConnect.
We zenden ook alles van De Warmste Week uit via VRT MAX en VRT1.
TIP: je kan ook oordopjes verkrijgen aan de KBC toren, het Warmste Dorp of de inzamelpunten voor de bekers.
Stoboscoopeffecten in de podiumverlichting
Afhankelijk van de artiest die komt optreden kan het zijn dat er gebruik gemaakt zal worden van stroboscopische lichteffecten.
Even gaan zitten
Op ’t Zand, aan de kant van het Concertgebouw, staan zitbanken: maak er gebruik van als je even wil gaan zitten.
Eten en drinken
We bieden zelf geen drank of snacks aan tijdens De Warmste Week.
Je kan hiervoor terecht bij de vele horecagelegenheden naast het plein. Sommige hebben een verwarmd buitenterras.
Contactpunt tijdens het evenement
Op ’t Zand zal er geen fysiek contactpunt zijn waar je terecht kan met vragen of opmerkingen.
Je kan uiteraard altijd een (security)medewerker van de stad of De Warmste Week aanspreken als je een dringend probleem hebt.
Medische bijstand
De stad voorziet de nodige medische bijstand via een EHBO-post bediend door het Vlaam Kruis (te herkennen aan het zwarte kruis in de ronde cirkel)
Bereikbaarheid van Brugge centrum
Personen met een handicap kunnen met de blauwe kaart overal gratis parkeren. Enkel op plaatsen voor kortparkeren en kiss&ride is dit niet het geval.
Op zoek naar een aangepaste parkeerplaats?
Raadpleeg het overzicht van parkeerplaatsen voor personen met een beperking (Stad Brugge)
De Warmste Week gaat door tijdens één van de drukste weken van het jaar, overweeg zeker ook volgende alternatieven:
- Er zijn ook aangepaste parkeerplaatsen in de betaalparkings en randparkings. Parking ’t Zand en Parking Station zijn het dichtst bij de locatie.
- Of met het openbaar vervoer naar het centrum komen: lijnen 1 en 2 rijden via het station en 't Zand naar het historische centrum. Ook heel wat andere buslijnen passeren aan ’t Zand. Raadpleeg de routeplanner van De Lijn. https://www.delijn.be/nl/routeplanner/
- De Lijn voorziet extra avondbediening tot 1u ‘s nachts en gratis bussen voor Warmste Week. https://www.delijn.be/nl/nieuws/warmste-week/
- Vanaf het station kan je ook te voet gaan. Het is 10 à 15 minuten wandelen langs een toegankelijk wandelpad door het Koning Albert I-park.
Algemene info over bereikbaarheid vind je hier: https://www.brugge.be/de-warmste-week/brugge-bereiken-en-parkeren
Toegankelijk sanitair
Op verschillende locaties in Brugge bevinden zich openbare toiletten.
Sommige zijn toegankelijk voor personen met een handicap, andere beschikken over een luiertafel. Raadpleeg het overzicht van aangepast sanitair voor personen met een handicap [PDF]
Er zijn rolstoeltoegankelijke toiletcabines in de twee toiletzones: aan het Concertgebouw (rechts achteraan op het plein) en in de Hauwerstraat (links achteraan op het plein). Een plattegrond vind je onderaan.
Er worden toiletcabines voorzien ter hoogte van het Concertgebouw, hier zullen ook rolstoeltoegankelijke toiletcabines voorzien worden.
Vragen over de toegankelijkheid van Brugge of De Warmste Week?
- Heb je een vraag over onze eigen toegankelijkheidsfaciliteiten (VGT, rolstoelpodium, luisterhulp/ondersteuning) dan kan je terecht op toegankelijkheid@vrt.be
- Voor vragen over de toegankelijkheidsfaciliteiten op het openbare domein (bereikbaarheid, parkeren, sanitair…) neem je best rechtstreeks contact op met de stad Brugge:
Contactpersoon: Els Pieraerts (telefoon: 050/32.42.96, e-mail: Els.Pieraerts@brugge.be) Enkel voor vragen over de stad Brugge - Heb je een vraag over een actie, een klacht, een suggestie een felicitatie voor DWW? Neem dan contact op via het invulformulier.
- Heb je een vraag over onze eigen toegankelijkheidsfaciliteiten (VGT, rolstoelpodium, luisterhulp/ondersteuning) dan kan je terecht op toegankelijkheid@vrt.be Bel je liever? Dan kan je terecht bij Celine van Inter op het nummer 0472/43.82.53.
Nuttige links:
Plattegrond De Warmste Week:
Kwaliteitslabel Toegankelijk event
Benieuwd naar het reilen en zeilen achter de schermen bij VRT? In onze maandelijkse nieuwsbrief kom je meer te weten
De nieuwsbrief is gratis én je kan je steeds uitschrijven. Lees ons privacy beleid.