Maatschappelijk verantwoord ondernemen
VRT houdt zich als bedrijf aan een aantal principes inzake maatschappelijk verantwoord ondernemen.
Geregelde rapportering
VRT sluit om de vijf jaar een beheersovereenkomst af met de Vlaamse overheid. Daarin worden de engagementen opgenomen die VRT en de Vlaamse overheid aangaan over de uitvoering van de openbare omroep-opdracht. In het document worden de strategische en operationele doelstellingen vermeld. VRT rapporteert daar elk jaar over in haar jaarverslag.
Financieel gezond
In de Beheersovereenkomst wordt ingegaan op de financiële doelstellingen die VRT moet behalen. Daarin staat onder meer vermeld:
- VRT behaalt jaarlijks minstens het cumulatieve resultaat over de duur van de beheersovereenkomst conform het financieel plan.
- VRT engageert zich bij het nastreven van de organisatiedoelstellingen, tot het realiseren van het gebudgetteerde ESR-resultaat.
Oog voor efficiëntie
Een continue efficiëntieverbetering is nodig om VRT financieel gezond te houden. VRT heeft de voorbije jaren verschillende maatregelen genomen om haar organisatie efficiënter te maken. In het VRT-Jaarverslag wordt op ‘efficiëntie’ verder ingegaan.
Toepassen van de vennootschapswetgeving
VRT is als NV van publiek recht onderworpen aan de Belgische vennootschapswetgeving. Zij past die dan ook strikt toe.
Toepassen van de Wet op de overheidsopdrachten
In overeenstemming met de wetgeving op de overheidsopdrachten organiseert VRT een marktraadpleging voor werken, diensten en leveringen. Deze regelgeving ondersteunt de vrijmaking van de markt, de verruiming van de concurrentie en de rationalisatie van de overheidsaanbestedingen. Ze stoelt op de basisprincipes: "gelijkheid, transparantie, mededinging en openbaarheid".
Meer informatie over de toepassing van de wet op de overheidsopdrachten door VRT? Klik hier.
Goede relaties met externe productiehuizen
Om een deel van haar aanbod te realiseren doet VRT een beroep op externe productiehuizen. VRT hanteert daarbij een transparante, marktconforme rechtenverdeling en billijke inkomstenverdeling. De algemene voorwaarden werden begin 2022 vernieuwd met focus op overleg, transparantie en gezamenlijk ondernemerschap.
Oog voor sociaal overleg
VRT vindt het belangrijk dat ze een gestructureerd sociaal overleg heeft met de vakverenigingen. Daar doet ze ook de nodige investeringen voor. In de jaarverslagen beschrijft VRT de belangrijkste dossiers van het sociaal overleg uit het voorgaande jaar.
Oog voor sociale rechten
In 2013 werd het eerste Sociaal Charter voor de audiovisuele sector door de verschillende actoren (omroepen, koepelorganisaties, mediavakbonden en beroepsverenigingen) ondertekend. Het charter moet de toepassing van de sociale wetgeving waarborgen bij o.a. de productiehuizen. In 2019 werd een geactualiseerde versie ondertekend. Met een reeks gedragsregels in verschillende domeinen (opleiding, werkomstandigheden, verhouding werk-privé, enz.) engageren de partners zich om sociaal verantwoord te ondernemen. Een permanent overlegplatform komt regelmatig samen om de sociale thema’s uit de sector te blijven bespreken.
In de algemene voorwaarden die met de productiesector werden afgesproken wordt vermeld dat partijen zich ertoe verbinden om de sociale wetgeving, met inbegrip van het Sociaal Charter na te leven en aandacht te hebben voor de principes van maatschappelijk verantwoord ondernemen.
Duurzaam ondernemen
VRT heeft aandacht voor duurzaam ondernemen, zowel op milieu- als op economisch en sociaal vlak.
Benieuwd naar het reilen en zeilen achter de schermen bij VRT? In onze maandelijkse nieuwsbrief kom je meer te weten
De nieuwsbrief is gratis én je kan je steeds uitschrijven. Lees ons privacy beleid.