Op 1 december dit jaar stopt de VRT met het zelf
aanbieden van haar netten via de digitale ether, DVB-T.
Op 1 december dit jaar stopt de VRT met het zelf aanbieden van haar netten via de digitale ether, DVB-T.
Het mediagebruik is volop aan het evolueren: mensen willen niet alleen lineair kijken maar willen ook kijken waar en wanneer ze willen. Ons online aanbod VRT NU beantwoordt aan deze behoefte, DVB-T niet.
Verdergaan met de DVB-T technologie zou een grote, niet te verantwoorden investering vergen. Het bereik van DVB-T is in Vlaanderen zeer laag. Nauwelijks 1 procent* van de Vlamingen (minder dan 45.000 personen) maakt hiervan gebruik; een deel van hen heeft ook toegang tot andere manieren van televisie kijken.
Door deze beslissing ruim een half jaar op voorhand aan te kondigen, bieden we de DVB-T-gebruikers de tijd om op zoek te gaan naar alternatieven. “Hiervoor verwijzen we de mensen graag naar ons online aanbod VRT NU”, zegt Bob Vermeir, Communicatiemanager van de VRT. “VRT NU is gratis, gebruiksvriendelijk en een goed jaar na de lancering met 1.125.000 geregistreerde gebruikers goed ingeburgerd bij de Vlaming. We zien het gebruik van online kijken jaar na jaar toenemen. Het is dan ook logisch dat we met het oog op de toekomst hier in investeren en onze kijkers van een optimale kijkerservaring voorzien.”
De middelen die door het stopzetten van DVB-T vrij komen, zal de VRT efficiënt en toekomstgericht aanwenden. “Blijven uitzenden via DVB-T vergt, met name door de nodige upgrade naar DVB-T2, een nieuwe, zware investering”, aldus Bob Vermeir. “Door de hoge kost van meer dan één miljoen euro en het zeer lage aantal gebruikers, is deze investering niet te verantwoorden. De middelen die VRT hiermee uitspaart kunnen gebruikt worden in het opbouwen en verbeteren van steeds populairder aanbod zoals VRT NU.”
*Bron: Telefonische bevraging uitgevoerd door onafhankelijk onderzoeksbureau IPSOS bij 3.000 Vlaamse gezinnen.
Dit kan u misschien ook interesseren?
Deel dit artikel op sociale media