14 oktober 2019 — VRT heeft een breed-educatieve rol. Dat wil zeggen dat ze Vlamingen van alle leeftijden een aanbod aanreikt dat hen iets bijbrengt, over onder meer wetenschap, natuur, techniek, ondernemerschap, geneeskunde en geschiedenis.
Educatie is een van de opdrachten van de publieke omroep. Referentieprogramma's als Pano en Terzake bieden ruimte voor debat, worden uitgebreid becommentarieerd en zetten de toon in de Vlaamse samenleving. Maar wist je dat alle VRT-merken op hun unieke manier aandacht schenken aan educatie?
VRT NWS & Sporza
VRT NWS en Sporza melden niet alleen de feiten van de dag. Beide merken brengen met achtergrondinformatie ook duiding bij het (sport)nieuws. Enkele voorbeelden:
- Het journaal en Vandaag staan stil bij het nieuws van de dag.
- Duidingprogramma's als Terzake, Vranckx en De afspraak voeden het politieke debat en kaderen de dagelijkse actualiteit aan de hand van scherpe, kritische en verhelderende interviews. Extra Time is de vaste voetbalafspraak en volgt de Belgische competitie op de voet, terwijl Sportweekend een uitgebreid overzicht geeft van de sportactualiteit.
- Sterke onderzoeksjournalistiek is een van de waarden van VRT NWS. Pano legt de vinger op de wonden met indringende reportages.
Eén
- Durf te vragen maakt op een openhartige manier gevoelige thema's bespreekbaar. Wie de reeks bekijkt, duikt in de wereld van onder andere polyamorie, dwerggroei en verslavingen.
- Een diverse groep zestienjarigen wordt verrast met een ongewone les van een onverwachte leraar in De klas. Het programma toont de leefwereld jongeren en hun kijk op actuele thema’s, zoals de klimaatopwaring, de rol van sociale media en het belang van vrienden en familie.
- In Rond de Noordzee trekt Arnout Hauben op een 5.000 kilometer lange reis rond de Noorzee. Arnout gaat op zoek naar de rijke geschiedenis van die zee en verzamelt verrassende verhalen die zich op en rond het water hebben afgespeeld.
- We lezen artikels, we bekijken filmpjes, geloven ze of niet, en klikken verder. Maar wat is juist en wat is fout? Dat onderzoeken Thomas Vanderveken, Britt van Marsenille en Jan Van Loveren in Factcheckers.
Canvas
- In Team Scheire staan technologie en wetenschap centraal. Lieven Scheire schakelt de hulp in van een team van ingenieurs, ontwerpers, wetenschappers en programmeurs. Samen bedenken ze creatieve en concrete oplossingen voor bijvoorbeeld mensen met een beperking.
- Kinderen van het verzet is de opvolger van succesreeksen Kinderen van de collaboratie en Kinderen van de kolonie. In Kinderen van het verzet vertellen kinderen van verzetslui en nazi-slachtoffers hun verhaal.
- Thomas Vanderveken reconstrueert fascinerende verhalen in Weg van het meesterwerk. Hij reist in het spoor van drie wereldberoemde werken van de Vlaamse Meesters Pieter Bruegel, Peter Paul Rubens en Jan Van Eyck.
Ketnet
- Kinderen tussen 8 en 12 jaar leren bij rond seksualiteit, het lichaam, liefde en relaties in De dokter Bea show. Het programma kwam tot stand in samenwerking met Sensoa, Awel, de VUB en Thomas More Hogeschool.
- De fictiereeks 4eVeR kwam tot stand in samenwerking met Awel. De reeks maakt moeilijke thema’s bespreekbaar, zoals holebi-ouders, depressiviteit en discriminatie.
- De twee vriendjes Biba en Loeba sporen peuters en kleuters aan om bewegingsoefeningen te doen. Het programma is het geesteskind van bewegingsexperten Liesbeth Verhoeven en Ann De Wilde, die de Bodymap-methode ontwikkelden.
- In Goed Gezien! reizen Ketnet-wrappers de wereld rond, op zoek naar slimme uitvindingen om problemen in ontwikkelingslanden aan te pakken.
Radio 1
- In Dwars staan maatschappelijke thema’s centraal en speelt de luisteraar een bepalende rol. In het programma is er plaats voor afwijkende meningen en originele argumenten. De studiogasten gaan er in mee, of net niet.
- De bende van Annemie laat zich samen met een centrale studiogast inspireren door het nieuws.
- Nieuwe feiten gaat op zoek naar nieuws dat verbaast, verbijstert en verwondert.
- Met Universiteit van Vlaanderen wil Radio 1 samen met Knack, de vijf Vlaamse universiteiten en de Jonge Academie wetenschap onder zoveel mogelijk mensen verspreiden. Kennis die normaal binnen de muren van de universiteitsaula's blijft, wordt dankzij video's en podcasts gratis toegankelijk voor iedereen.
Radio 2
- Het consumentenprogramma De inspecteur bespreekt geregeld maatschappelijke en wetenschappelijke onderwerpen.
- De madammen schenkt onder andere aandacht aan de Dag van de wetenschap met bijdragen over onder andere robottechnologie.
Klara
- In een reeks mini-documentaires op het YouTube-kanaal Iedereen Klassiek brengt Sander De Keere op een toegankelijke manier verhalen over klassieke muziek en componisten. Het gelijknamige festival verbindt en ontroert kenners en liefhebbers van klassieke muziek.
- Jaarlijks organiseert Klara het evenement Klara in deSingel. Livemuziek weerklinkt dan een dag lang in alle zalen, studio’s en gangen van de Antwerpse kunstcampus, met klassieke muziek in al haar verschijningsvormen.
- Het programma Berg & dal en Trio snijdt verschillende cultuur-maatschappelijke, ethische en filosofische thema’s aan met sleutelfiguren uit diverse sectoren en wetenschappelijke domeinen.
MNM
- Generation M probeert een antwoord te zoeken op alle prangende vragen van jongeren over seks en liefde, school en studeren, werk en geld, lichaam en geest, ontspannen en vrije tijd en familie en vrienden. Het programma doorprikt taboes en zoomt in op maatschappelijke thema's, zowel op radio als online, zowel in video als op Instagram en Facebook.
- Tijdens Hot N Cold begeleiden MNM-dj Dorianne Aussems en MNM-seksuologe Lotte Vanwezemael iedereen met vragen rond de warmste, maar ook soms koude emoties van het leven. Het is een programma over liefde, seks, relaties en vriendschap
- MNM gaat jaarlijks op zoek naar De strafste school van Vlaanderen en Brussel en zet zo het secundair onderwijs in de kijker.
- Elk jaar steekt MNM blokkende studenten een hart onder de riem tijdens Marathonradio.
- Sinds 2014 slaan MNM en zes Vlaamse hogescholen de handen in elkaar voor hun studentenproject Student Late Night, waarbij jonge mediastudenten drie weken lang een intensieve masterclass krijgen in de studio's van de radiozender.
Studio Brussel
- Studio Brussel begeleidt jong digitaal- en radiotalent in het opleidingstraject Studio dada.
- In Rock 'n' Roll High School trekken Stijn Van de Voorde en Thibault Christiaensen naar Seattle, New York en Manchester. Het resultaat is een driedelige videoreeks over historische gebeurtenissen uit de rockgeschiedenis en het verhaal achter drie muzikale helden.
- Studio Brussel en WAT WAT slaan de handen in elkaar voor Flowjob, de YouTube-reeks over seks. Bekende en onbekende gasten delen met Florence Windey hun eigen ervaringen rond seks.
Deel dit artikel op sociale media
Benieuwd naar het reilen en zeilen achter de schermen bij VRT? In onze maandelijkse nieuwsbrief kom je meer te weten
De nieuwsbrief is gratis én je kan je steeds uitschrijven. Lees ons privacy beleid.