Ga naar de hoofdinhoud
Kato De Boeck en Flo Van Deuren in ‘Een wereld van verschil’

Hoe ondersteunt VRT jong talent?

20 september 2021 — Jongeren hebben een speciale plaats in het hart van de publieke omroep. Met al hun creativiteit en talent willen zij gehoord worden. 

Daarom zet VRT in op initiatieven en programma’s waarbij jong talent de kans krijgt om zichzelf te ontplooien. 

Vlaanderen zit barstensvol jong talent. Creatieve jongeren tonen wat ze in hun mars hebben en zoeken een forum om hun stem te laten horen. De VRT-merken willen hen de kans bieden om hun talenten te ontplooien. Daarom zetten ze hun schouders onder tal van ondersteunende initiatieven, programma’s en talentenzoektochten.

VRT focust daarbij niet uitsluitend op het zoeken naar nieuw talent. Ook jonge makers die al een tijdje bezig zijn, krijgen de kans om verder door te groeien in hun vakgebied. Beginnende artiesten en jonge makers een forum bieden en ondersteunen in hun verdere ontwikkeling is belangrijk om de creatieve kwaliteit in Vlaanderen hoog te houden. De inspanningen van VRT zijn er dan ook op gericht om dat jonge talent een extra duwtje in de rug te geven, zodat die jongeren hun talenten ten volle tot zijn recht kunnen laten komen.

Die ondersteuning vanuit VRT kan verschillende vormen aannemen: airplay op radio, begeleiding door VRT-experts, workshops door ervaringsdeskundigen, podiumkansen, muziektijd en materiaal aanbieden, het regisseren van of acteren in (fictie)reeksen, helpen bij het contact leggen met productiehuizen, festivals of platenmaatschappijen… Ook talent ontdekken via allerlei talentenzoektochten is een vorm van ondersteuning.

Een wereld van verschil (Klara)

In de nieuwe videoreeks Een wereld van verschil gaat Klara, samen met Kunstenpunt en Sabam For Culture, op zoek naar kunstenaars en creatievelingen die doen dromen van een betere wereld na corona. Alle mensen in deze videoreeks denken al lang niet meer in hokjes. Ze bouwen mee aan een wereld van verschil.

Als auteursvennootschap vinden we het belangrijk dat VRT een nieuwe generatie kunstenaars, met een duidelijke mening over de wereld waarin we leven, een platform biedt. Diversiteit krijgt inhoudelijk een plaats in de werken van de kunstenaars, maar uit zich ook in de selectie van de verschillende genres en kunstdisciplines die aan bod komen.

Olivier Maeterlinck, manager corporate communication & cultural affairs van Sabam

Logo een wereld van verschil

Het logo van de reeks is gemaakt door Chloe Dhauwe, een jonge grafisch ontwerper. Ze werkte onder meer voor Vooruit, PAS, KASK en Subbacultcha. De jongeren die worden geportretteerd in de reeks zitten op die platformen. Een wereld van verschil loopt vanaf maandag 20 september 2021 acht weken lang op klara.be en VRT MAX.

Groen Gebladerte (Radio 1)

Wie zijn de schrijvers van morgen? Groen Gebladerte laat ons al twee jaar kennismaken met acht auteurs die hun eerste stappen zetten in het literaire veld. Tom De Cock zoekt hen thuis op en duikt in hun boekenkast, op zoek naar de boeken die hun leven veranderden. Want je bent wat je leest. Het resultaat is een podcastreeks met unieke portretten en onmeetbaar veel leesinspiratie. Acht auteurs, acht levensverhalen, acht stijlen, acht smaken.

Telkens op vrijdag wordt een nieuwe aflevering klaargezet, op LangZullenWeLezen, op radio1.be, via de Radio 1-app en op je favoriete podcastplatform. Acht weken lang. Met ook elke vrijdag een bijbehorend portret in Culture Club op Radio 1.

Ook bij het team achter de nieuwe podcastreeks ligt de klemtoon op jong talent. De jonge topfotograaf Chen Vandeput, die werd gekozen na een open oproep via Langzullenwelezen.be en Sabam for culture, maakte de portretten van de auteurs. De muziek in de podcastreeks werd gecomponeerd door Klara-stem Sander De Keere en voor het ontwerp van de illustratie werd een beroep gedaan op het grafisch talent van Gloria Khetchoumian.

De Nieuwe Lichting (Studio Brussel)

Muziek is de grondstof van Studio Brussel. Wij gaan voortdurend op zoek naar jong talent en we engageren ons met De Nieuwe Lichting om beloftevolle artiesten van eigen bodem een podium te bieden.

Joris Jonckheer – muziekcoördinator Studio Brussel

De Nieuwe Lichting van Studio Brussel verwelkomt alle artiesten: van rockbands en rappers tot singer-songwriters en slaapkamerproducers. Een professionele muzikantenjury (met onder andere Jan Paternoster van Black Box Revelation) beoordeelt de kwaliteit van de ingezonden nummers. Uit een selectie van negen finalisten kiest het publiek drie winnaars. Zij krijgen airplay op Studio Brussel en professionele begeleiding op maat in Trix. Daarbij komt nog dat finalist zijn van De Nieuwe Lichting van Studio Brussel in de muziekindustrie als een kwaliteitslabel wordt beschouwd.

De Nieuwe Lichting is ons duwtje in de rug van jonge, aanstormende bands in Vlaanderen. Er is ontzettend veel opkomend muzikaal rock- en poptalent in Vlaanderen waar we als radiozender een belangrijke promotor voor zijn.

Jan Van Biesen – nethoofd Studio Brussel

De Nieuwe Lichting heeft al succesvolle artiesten voortgebracht zoals Tamino, Sons, Equal Idiots, Brihang, Portland, Faces on TV en Tessa Dixson.  Kids With Buns, Ramkot en The Haunted Youth zijn De Nieuwe Lichting van 2021.

MNM Start To DJ

Sinds 2010 zoekt MNM elke zomer naar de strafste jonge dj van het moment tijdens MNM Start To DJ. Veelbelovende en beginnende dj’s sturen hun tracks en mixen door naar MNM, waarna MNM een selectie maakt. De beste dj’s worden een week lang begeleid door allerlei experts tijdens workshops en verschillende dj-sets. Op het einde van de week kiest een professionele jury een winnaar. Die winnaar wordt een jaar lang het uithangbord van MNM en krijgt tal van kansen om verder te groeien als dj. 

Zo krijgt Tola OG, de winnaar van MNM Start To DJ 2021, ook de kans om te spelen in het enorme Sportpaleis tijdens de twee concerten van Dimitri Vegas & Like Mike.

Tola OG (Adetola Ogunade)

We organiseren die muziekwedstrijden met een enorm enthousiasme. We willen een katalysator voor de Vlaamse muziekindustrie zijn, omdat we dat een belangrijke rol voor een jongerenzender vinden.

Manu Lammens – muziekcoördinator MNM

MNM Rising Star

Vlaanderen barst van muzikaal talent en MNM wil die nog onbekende talentvolle jongeren de kans geven om zich verder te ontplooien. Sinds 2017 organiseert de jongerenzender MNM Rising Star, een zoektocht naar nieuw muzikaal zangtalent in Vlaanderen. MNM Rising Star breekt met tradities in die zin dat luisteraars zichzelf niet kunnen inschrijven, maar enkel mensen die zij de moeite waard vinden. De luisteraars bepalen ook wie uiteindelijk wint. Onder andere zangeres OT is haar carrière gestart na MNM Rising Star

Dat het publiek de winnaar kiest, is voor ons erg belangrijk. We betrekken ons publiek zoveel mogelijk in wat we doen. We krijgen heel veel positieve respons van luisteraars die het leuk vinden om een stem te hebben in de wedstrijd.

Manu Lammens – muziekcoördinator MNM

DeZes (Canvas)

Canvas zoekt naar aanleiding van de Koningin Elisabethwedstrijd jaarlijks zes jonge studenten met passie voor klassiek die de wedstrijd vanop de eerste rij willen volgen. De jongeren vormen het jongerenpanel DeZes en krijgen de kans om mee verslag uit te brengen van de Koningin Elisabethwedstrijd. Ze nemen interviews af met de kandidaten en jury, maken filmpjes en laten onbevangen hun licht schijnen op het hele gebeuren. 

De Humorklas (Radio 2)

Elke twee jaar gaat Radio 2 in De Humorklas op zoek naar opkomend comedytalent. Met De Humorklas geeft Radio 2 onbekend humortalent de kans om zich te bewijzen. Cabaret, stand-up comedy, humoristische liedjes, muzikale humor, sketches… Alles kan en alles mag.

De Humorklas is gebaseerd op een leertraject waarin beginnende comedians tijdens een reeks workshops bijgestuurd worden door Han Coucke. Zo krijgen ze de kans om onder zijn begeleiding hun comedyset scherp te stellen. Tijdens de workshops komen ook verschillende gastdocenten, zoals Henk Rijckaert, Walter Baele en Jeroen Dewulf, langs om de beginnende comedians iets bij te leren. Tijdens de verschillende finalerondes krijgen de leerlingen de kans om hun talenten aan het publiek en een jury van bekende comedians en comedykenners te tonen.  Uit vorige edities kwamen al grote namen zoals Soe Nsuki, Kamal Kharmach en Jens Dendoncker.  In 2020 won Benjamin Roeges.

Benjamin Roeges

Ketnet Musical

Aan Ketnet Musical, een coproductie van Ketnet en Studio 100, gaat een hele zoektocht vooraf waarbij jongeren tussen tien en zestien jaar de kans krijgen om te laten zien wat ze in huis hebben. Iedereen kan zich inschrijven om deel te nemen, zolang ze maar over muzikaal aangelegd zijn en een gevoel voor ritme hebben. Ketnet Musical is ondertussen aan zijn zevende en laatste editie toe en maar liefst ruim 1.000 kinderen schreven zich in om deel te mogen nemen. De cast wordt uiteindelijk samengesteld door een professionele jury die de verschillende audities beoordeelt.

Het is heel fijn om te zien hoe Ketnet Musical zo?n effect kan hebben op het verdere leven van de jongeren. Ketnet probeert hen zoveel mogelijk ruimte te geven, zodat ze kunnen vallen en opstaan, zodat ze kunnen experimenteren en alle kansen kunnen nemen die ze krijgen.

Jolien Henckaers – producer Ketnet Musical

De hoofdrollen in Ketnet Musical: De finale worden gespeeld door Gloria Monserez en Sean Dhondt. Gio Kemper en Zita Wauters zullen opnieuw de presentatie van de show op zich nemen. Heel wat bekende koppen dus dit najaar bij de zevende en laatste editie van Ketnet Musical.

Ketnet Musical KNOCK-OUT

Ket & Doc

Ketnet brengt met Ket & Doc elk jaar vijf Vlaamse kinderdocumentaires. De korte docu’s zijn gericht op kinderen tussen negen en twaalf jaar, en brengen waargebeurde verhalen door de ogen van kinderen. De documentaires zijn gemaakt door jonge filmmakers. Daarvoor lanceerden VAF, Ketnet en JEF een oproep. Zo wil Ketnet aan jonge makers de kans geven om hun talent verder te ontplooien en dat meteen ook te tonen aan het grote publiek. 

Ketnet wil met het project Ket & Doc, samen met het VAF en JEF, vijf jonge Vlaamse makers en vijf ervaren documentaireproducenten de mogelijkheid bieden zich te verdiepen in de wonderlijke wereld van kinderen en specifieke ervaring op te doen in het maken van jeugddocumentaires.

Telidja Klaï – ontwikkelingspsychologe bij Ketnet

Fictie op Eén, Canvas en Ketnet

Via de verschillende fictiereeksen op Eén, Ketnet en Canvas krijgen jonge filmmakers, regisseurs en acteurs de kans om te tonen wat ze in huis hebben.

  • Zo regisseerde drie jonge Vlaamse regisseurs de Ketnet-reeks Hoodie: Senne Dehandschutter, Olympia Allaert en Anthony Nti. Anthony Nti sleepte in februari 2020 nog de hoofdprijs in de wacht op het prestigieuze kortfilmfestival van Clermond-Ferrand met zijn kortfilm Da Yie
  • GR5 is een Eén-reeks waarin veel jonge beginnende acteurs een belangrijke rol spelen. Voor sommigen onder hen, zoals Laurian Callebaut, betekende GR5 het televisiedebuut.  

De opnames van GR5 waren onvergetelijk. Ik mocht zonder televisie-ervaring meteen een erg mooie rol spelen. Jan Matthys stelde me op mijn gemak en gaf me veel vertrouwen waardoor ik me erg veilig voelde als actrice. Het project was op zoveel manieren uniek, dat ik het heel mijn leven zal meedragen.

Laurian Callebaut – actrice

Cast GR5
  • Canvas heeft een hart voor kortfilms en neemt geregeld kortfilms op in zijn programmatie. Doorgaans wordt dat genre gekozen door jonge afgestudeerde filmmakers die nog niet over de middelen beschikken om grote producties te doen. Door hen een platform voor hun werk te geven, is Canvas een belangrijke partner voor jonge filmmakers. Canvas trekt bijvoorbeeld onder andere jaarlijks naar het kortfilmfestival in Leuven om daar jonge makers te ontmoeten en talent te scouten.
  •  MNM lanceerde in december 2020 een  webreeks voor jongeren. Bathroom Stories bracht niet enkel twee sterke vrouwelijke hoofdrollen in beeld maar zowel voor als achter de schermen is er heel wat vrouwelijk talent te bekennen. Zo naam Eva Cools (Cleo) de regie voor haar rekening. Anne-Laure Vandeputte, bekend van Grenslanders, en gloednieuw talent Axelle Verkempinck spelen de twee hoofrollen Flo en Isa.

Deel dit artikel op sociale media

Benieuwd naar het reilen en zeilen achter de schermen bij VRT? In onze maandelijkse nieuwsbrief kom je meer te weten

De nieuwsbrief is gratis én je kan je steeds uitschrijven. Lees ons privacy beleid.