Ga naar de hoofdinhoud
De EDUbox Sociale media bestaat uit een fysieke doos en uit een uitgebreid digitaal luik met audiovisueel materiaal.

VRT NWS lanceert EDUbox Sociale media voor onderwijs

26 oktober 2020 – Jongeren zijn verknocht aan sociale media. Via sociale media staan ze in contact met vrienden, blijven ze op de hoogte van de actualiteit en maken ze grappige filmpjes. Maar wat zijn de mechanismen achter sociale media? En waarom laten jongeren hun smartphone niet graag los? De nieuwe EDUbox Sociale media zoekt naar antwoorden op vele vragen.

De EDUbox Sociale media gaat na waarom jongeren uren op sociale media spenderen. Hij legt ook de mechanismen bloot die in de verschillende sociale media zijn ingebouwd, onderzoekt welke positieve en negatieve gevolgen sociale media kunnen hebben én geeft tips om er bewuster mee om te gaan.

Deze EDUbox is tot stand gekomen in samenwerking met MediawijsWAT WAT en Pimento.

Educatieve tool voor het onderwijs

VRT NWS zet extra in op de samenwerking met en ondersteuning van het onderwijs met de EDUbox, het educatief concept voor het secundair onderwijs. Elke EDUbox behandelt een relevant en actueel thema in een stukje theoriepraktijkoefeningen en opdrachten. Elke box bevat ook een uitgebreid digitaal luik en audiovisueel materiaal.

Voor de leerkrachten is de EDUbox niet alleen een leermiddel om te werken aan specifieke eindtermen. Met deze educatieve tool bereiken ze ook verschillende leerplandoelstellingen en vakoverschrijdende doelen. Zo is de EDUbox Sociale media gelinkt aan enkele sleutelcompetenties zoals digitale competentie en mediawijsheid en sociaal-relationele competenties.

Sociale media spelen een centrale rol in het leven van zovele kinderen en jongeren. De impact hiervan op hun mentaal welbevinden kan niet overschat worden, velen voelen zich oprecht niet goed in hun vel door dingen die ze zien of meemaken via sociale media. Het is belangrijk dat ze beseffen wat de mogelijkheden zijn van sociale media, maar ook wat de uitdagingen en gevaren zijn. Deze EDUbox maakt die problematiek bespreekbaar en is een hapklaar lessenpakket om er effectief rond te werken in de klas. Ik hoop dat veel scholen hiermee aan de slag gaan.

Benjamin Dalle, Vlaams Minister van Brussel, Jeugd en Media

EDUbox Sociale media

In deze EDUbox staan leerlingen eerst stil bij de veelheid aan sociale media. Snapchat, TikTok, Instagram, Facebook, Twitter, YouTube, Pinterest: de sociale media op smartphones zijn niet meer te tellen. Wat maakt die platformen zo populair? En wat verklaart hun aantrekkingskracht? Om dat te achterhalen start de EDUbox met enkele brainhacks. Zo ontdekken leerlingen hoe makkelijk hun hersenen kunnen worden misleid. En dat is precies wat sociale media doen: ze doen er alles aan om ons aan onze smartphone gekluisterd te houden.

Vervolgens krijgen leerlingen een beetje theorie achter de kiezen. VRT NWS-journalist Bram Vandeputte legt uit op welke drie principes sociale media zijn gebaseerd: sociale bevestiging, gepersonaliseerde content en beloning. Door die principes te kennen kunnen jongeren bewuster omgaan met sociale media. Ook MNM-dj’s Sander GillisKawtar Ehlalouch en Anushka Melkonian praten mee over het onderwerp. En wat is de impact van sociale media op onze geest en ons lichaam? Zijn de gevolgen zo negatief als critici beweren? In de oefening ‘Feit of fabel?’ gaan scholieren de waarheid achterna.

Daarna volgt er nog meer actie en interactie. In een zelftest ontdekken leerlingen hoe verknocht ze zijn aan sociale media. En wat met hun klasgenoten? De manier waarop jongeren sociale media gebruiken, kan hen soms een minder goed gevoel geven. Daarom is het belangrijk om een goed evenwicht te vinden tussen de online en offline wereld, vertelt professor Lieven De Marez (Universiteit Gent) in een video.

Ten slotte tipt VRT-journalist en KLAAR-host Louise Hoedt enkele tools die jongeren kunnen helpen om bewuster met sociale media om te gaan.

VRT NWS-journalist Bram Vandeputte
VRT NWS-journalist & KLAAR-host Louise Hoedt

Bestel of download gratis de EDUbox

Leerkrachten kunnen de fysieke EDUbox gratis bestellen via de website van Mediawijs. Wie onmiddellijk met de EDUbox aan de slag wil gaan, kan de PDF-versie downloaden op mediawijs.be en vrtnws.be. Beide versies zijn gebaseerd op zelfstandig groepswerk.

Om tegemoet te komen aan de speciale noden in coronatijden, werd deze EDUbox ook vertaald naar een individueel leerpad: een interactieve online oefening die leerlingen op hun eentje kunnen maken. Dat kan thuis of in de klas, volledig op eigen tempo. Deze online oefening is ook beschikbaar op mediawijs.be en vrtnws.be.

Een overzicht van alle EDUboxen vind je op de website van VRT. Blijf je graag op de hoogte van de nieuwe EDUboxen en andere onderwijsinitiatieven van VRT NWS? Schrijf je dan in op de nieuwsbrief ‘OnderwijsNWS’.

Deel dit artikel op sociale media

Benieuwd naar het reilen en zeilen achter de schermen bij VRT? In onze maandelijkse nieuwsbrief kom je meer te weten

De nieuwsbrief is gratis én je kan je steeds uitschrijven. Lees ons privacy beleid.