Ga naar de hoofdinhoud
De 8 geïnterviewden

Literair bouwpakket voor leesclubs

30 oktober 2020 - LangZullenWeLezen lanceert samen met deBuren een literair bouwpakket voor leesclubs. 

LangZullenWeLezen, het boekenplatform van de VRT, en Vlaams-Nederlands huis deBuren slaan de handen ineen en bieden vanaf vandaag literaire bouwpakketten aan. Die bouwpakketten bevatten alle bouwstenen die leesclubs nodig hebben om nieuw werk te ontdekken, te lezen en te doorgronden. Via kant-en-klare vragenlijsten, tips en video's maken de leesclubs kennis met acht debuterende auteurs en hun nieuwste werk.

Leesclubs zijn weer in. Vaak weet je pas goed wat je van een boek vindt als je er met anderen over praat. En medelezers hebben altijd wel iets gezien of bedacht wat jou niet was opgevallen.

Kila van der Starre, literatuurwetenschapper

In korte filmpjes vertellen de auteurs over het maakproces en gaan ze dieper in op specifieke fragmenten uit hun werk. Literatuurwetenschapper Kila van der Starre stelde voor elk boek een reeks leesclubvragen op en geeft ook enkele handige algemene tips: hoe modereer je zo’n bijeenkomst, wat als het gesprek stilvalt en hoe bespreek je samen poëzie? Ontdek de literatuur van de toekomst en maak je leesclub inhoudelijker dan ooit. 

De makers en hun werk

Samen een boek lezen en binnenstebuiten keren, betekent ook samen nieuw talent ontdekken. LangZullenWeLezen en deBuren schuiven in samenspraak met het Overleg Literaire Organisatoren bewust jonge makers naar voren die meer dan de moeite waard zijn om in het gezelschap van een groepje lezers te leren kennen. De selectie: Mohamed Ouaamari met 'Groetjes uit Vlaanderen', Iduna Paalman met 'De grom uit de hond halen', Anneleen Van Offel met 'Hier is alles veilig', Jens Meijen met 'Xenomorf', Aya Sabi met 'Verkruimeld land', Thomas van der Meer met 'Welkom bij de club', Dominique De Groen met 'Offerlam' en Joost Oomen met 'Het Perenlied'. 

Deze auteurs waren ook al te horen in Groen Gebladerte, de podcastreeks waarin Tom De Cock de acht jonge auteurs over hun boekenkast en hun prille oeuvre interviewt.

Kila van der Starre

Kila van der Starre is literatuurwetenschapper en poëziecriticus. Aan de Universiteit Utrecht doet ze onderzoek naar 'poëzie buiten het boek', waaronder straatpoëzie, Instagrampoëzie en poëzietatoeages. Begin 2021 zal haar proefschrift 'Poëzie buiten het boek. De circulatie en het gebruik van poëzie' online verschijnen. In 2017 richtte ze de website Straatpoezie.nl op en in 2018 publiceerde ze samen met Babette Zijlstra het poëzie-doe-boek '24 uur in het licht van Kila&Babsie' in de reeks 'Woorden temmen'.

De literaire debutanten

Mohamed Ouaamari (1991)

Mohamed werd na een ironische tweet op een congres met veel machtsvertoon als terreurverdachte opgepakt. Vandaag is hij gelukkig veeleer bekend van zijn scherpe columns, online maatschappijkritiek en zijn huiskat Fristi. En nu ook van zijn debuut 'Groetjes uit Vlaanderen', een zoektocht naar zijn Vlaamse identiteit als Antwerpenaar met Marokkaanse roots.

Iduna Paalman (1991)

Idoena, dat hoort ze het liefst. De Amsterdamse houdt van kort en schrijft dus vooral kortverhalen en poëzie. Haar debuutbundel 'De grom uit de hond halen' werd begin september bekroond met de Poëziedebuutprijs 2020. Iduna deelt met haar vriend een flat die letterlijk gevuld is met boeken.

Jens Meijen (1996)

Jens is de jongste uit de reeks en een naam om te onthouden. Hij werkt als journalist en recensent voor onder andere Humo. Eind vorig jaar debuteerde hij met zijn betoverende, bezwerende dichtbundel 'Xenomorf' en sindsdien staat de kraan met lof wijd open. Hij kreeg er ook de C. Buddinghprijs voor.

Aya Sabi (1995)

Vanuit Mechelen schrijft Aya columns voor De Morgen en vlijmscherpe tweets. Ze debuteerde met 'Verkruimeld land', een bejubelde reeks kortverhalen over afkomst, leven en dood. Momenteel werkt ze aan haar nieuwe roman, ondertussen schopt ze de wereld verder een geweten.

Thomas van der Meer (1986)

Thomas woont in Amersfoort, Nederland. Hij combineert een heftige job in de ouderenzorg met een leven als auteur. Zijn debuut 'Welkom bij de club' is het geromantiseerde verhaal van Thomas' transitie van meisje naar jongen. Gek genoeg een bijwijlen hilarische kijk op hoe onhandig de wereld om hem heen omgaat met zijn nieuwe voorkomen. En ook een beetje het verhaal van een Nederlandse man met een Belgische penis.

Dominique De Groen (1991)

Haar debuutbundel 'Shopgirl' ontkiemde in de kelder van Primark, waar ze de globalisering overpeinsde en uitspuwde. In opvolgers 'Sticky Drama' en 'Offerlam' voegt Dominique klimaat en migratie aan de breuk toe. De stem van een generatie. Het is uitkijken naar haar eerste roman.

Joost Oomen (1990)

De vrolijkste dichter van Nederland en verre omstreken brengt dit najaar zijn romandebuut uit: 'Het Perenlied', een magisch-realistisch boek dat zich niet laat samenvatten, net als Joost zelf. Hij treedt graag op met zijn band en doopt het publiek dan met meloensap. Op wilde poëziefeestjes draait Joost Spice Girls en Shakira.

Anneleen Van Offel (1991)

Columniste, presentatrice, Letterzetter van de stad Kortrijk en gefascineerd door de Holocaust. Anneleen debuteerde net met 'Hier is alles veilig', over een Vlaamse moeder die op reis door het Beloofde Land de dood van haar stiefzoon een plaats probeert te geven.

Deel dit artikel op sociale media

Benieuwd naar het reilen en zeilen achter de schermen bij VRT? In onze maandelijkse nieuwsbrief kom je meer te weten

De nieuwsbrief is gratis én je kan je steeds uitschrijven. Lees ons privacy beleid.