23 maart 2021 - Na Rond de Noordzee en Dwars door België vertrekt Arnout Hauben op een nieuwe, avontuurlijke tocht: Dwars door de Middellandse Zee. Hij reist van Gibraltar naar Jeruzalem, van west naar oost, langs bekende en minder bekende eilanden.
Vanaf maandag 5 april gaat Arnout op Eén met zijn aanstekelijk enthousiasme op zoek naar het verhaal van de mensen die in en met de Middellandse Zee leven.
Arnout Hauben: “De reis door de Middellandse Zee is het logische vervolg op mijn tocht Rond de Noordzee. De Middellandse Zee is de moeder van alle zeeën: de bakermat van onze beschaving. Nog altijd is de Middellandse Zee de natuurlijke grens tussen west en oost en tussen noord en zuid. Die grens is actueler dan ooit. Een mooier en interessanter decor kan een reportagemaker zich niet wensen.”
Arnouts tocht loopt langs de Balearen, Corsica, Sardinië, Sicilië, Malta, Kreta, Santorini … Maar op zijn reis passeert hij ook langs tal van minder bekende eilandjes. Ook deze keer krijgt Arnout het gezelschap van Philippe Niclaes achter de camera en Ruben Callens die de dronebeelden en het geluid verzorgt.
Dwars door de Middellandse Zee: vanaf 5 april elke maandag om 20.40 uur op Eén.
Naast een avontuurlijk reisverslag vertelt de reeks ook spannende verhalen uit de geschiedenis van de Middellandse Zee. Het programma is een uitnodiging om de wereld van de Middellandse Zee, die de meeste mensen kennen als een populaire vakantiebestemming, met een frisse blik te herontdekken. De bakermat van onze beschaving vormt niet alleen de natuurlijke grens tussen Europa en Afrika, maar is tegelijkertijd al eeuwenlang een smeltkroes van verschillende culturen. Net als rond de Noordzee hebben de volkeren in het Middellandse Zeegebied steeds contact gehad met elkaar, met goede en kwade bedoelingen. Nergens is dat grensgevoel en die eeuwenoude cultuur zo voelbaar als op de eilanden.
Arnout Hauben: “Toen ik naar de kaart van de Middellandse Zee keek, beeldde ik me in dat ik een kind was dat over een plas water wilde lopen zonder de voeten nat te maken. Dat lukte enkel als ik van eiland naar eiland sprong. Op die manier kreeg mijn nieuwe reisroute op een heel natuurlijke manier vorm. Een vlotte, meanderende lijn: Dwars door de Middellandse Zee.”
Arnout reist naar volgende plekken:
Aflevering 1 - De Balearen: kruispunt van beschavingen (5 april)
Arnout start zijn reis door de Middellandse Zee op de rots van Gibraltar, een vreemd stukje Groot-Brittannië aan de Middellandse Zee. Met de ferry zet hij koers naar de Spaanse eilandengroep de Balearen. Op Ibiza gaat hij op zoek naar de wortels van het feesteiland, die duizenden jaren oud blijken te zijn. Met een vissersboot gaat de reis verder van Mallorca naar Menorca, waar een groot volksfeest aan de gang is.
Aflevering 2 - Corsica: ruw als de bergen (12 april)
Op zijn tocht door de Middellandse Zee zet Arnout voet aan wal op Corsica. Langs het legendarische wandelpad de GR20 trekt hij door het hooggebergte. Ooit was dit de thuisbasis van het Corsicaanse verzet dat streed voor onafhankelijkheid. In het dorpje Moca-Croce gaat Arnout op zoek naar de getuigen van de laatste vendetta die plaatsvond op het eiland. De dorpelingen houden de lippen stijf op elkaar, tot een klein meisje hem de weg wijst naar het huis van de kleindochter van de dader…
Aflevering 3 - Van de Maddalena-archipel naar Sardinië: een mysterieus verleden (19 april)
Op zijn tocht door de Middellandse Zee verkent Arnout de Maddalena-archipel. Hij zet voet aan wal op Budelli en maakt kennis met de enige bewoner van het eiland: de 81 jaar oude Mauro. Op Sardinië gaat Arnout op zoek naar de prehistorische wortels van het eiland en komt hij terecht in een ‘Blue zone’: een plaats waar de mensen uitzonderlijk oud worden.
Aflevering 4 - Sicilië: water en vuur (26 april)
Op zijn tocht door de Middellandse Zee zet Arnout voet aan wal op Stromboli: een actieve vulkaan die als een vuurtoren uit de Middellandse Zee toornt. De bewoners zijn er nog steeds getraumatiseerd door de laatste grote uitbarsting van enkele jaren geleden. Op Sicilië staan de vissers van Messina werkloos aan wal omdat er storm op til is. In Licata gaat Arnout op zoek naar de allerlaatste getuigen van de harde strijd om Sicilië tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Aflevering 5 - Van Lampedusa naar Malta: een gevaarlijke overtocht (3 mei)
Op zijn tocht door de Middellandse Zee zet Arnout voet aan wal op Lampedusa. Het eiland was de afgelopen jaren voor duizenden vluchtelingen de toegangspoort tot Europa. De vissers van het eiland redden bijna dagelijks mensen op zee. De reis gaat verder richting Malta. Daar is een groot volksfeest gaande ter ere van apostel Paulus, die 2000 jaar geleden schipbreuk leed voor de kust van het eiland.
Aflevering 6 - De Griekse eilanden: In het spoor van Odysseus (10 mei)
Op zijn reis door de Middellandse Zee is Arnout aangekomen aan de westkust van Griekenland. Op Kefalonia herinneren de eilandbewoners zich de aardbeving van 1953 nog alsof het gisteren was. Via het kanaal van Korinthe gaat de reis verder naar de Cycladen. Met een team van het WWF trekt Arnout erop uit om de bedreigde monniksrobben te redden.
Aflevering 7 - Kreta: de bakermat van onze beschaving (17 mei)
Met de scooter gaat Arnout op verkenning in Kreta, de bakermat van onze beschaving. In Matala herinneren de bewoners zich nog levendig hoe de hippies in de jaren 70 in de rotsspelonken woonden langs de kust. In Maleme zijn de gruweldaden van de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog nog niet vergeten. Het Griekse avontuur eindigt op het postkaarteiland Santorini.
Aflevering 8 - Venetië: een verrassende wending (24 mei)
Door de coronacrisis kan Arnout niet verder reizen naar Jeruzalem. Met een klein vliegtuig zet hij koers naar het noorden, naar de moeder van alle steden aan de Middellandse Zee: Venetië! De stad is verlaten door de toeristen en voor het eerst sinds lange tijd zijn de Venetianen weer in de meerderheid in hun eigen stad. Arnout wordt hartelijk ontvangen. Het wordt het begin van een onvergetelijk avontuur dat hem met de kajak, door de Venetiaanse lagune, tot aan de voet van de Alpen brengt.
Dwars door de Middellandse Zee: vanaf 5 april elke maandag om 20.40 uur op Eén.
Dwars door de Middellandse Zee is een productie van De chinezen voor Eén.
Het boek én de podcast bij de reeks: Dwars door de Middellandse Zee
Na de boeken Rond de Noordzee en Dwars door België krijgt ook Dwars door de Middellandse Zee een leven op papier, in woord en beeld. Voor het neerschrijven van de vele inspirerende ontmoetingen en onverwachte ontdekkingen werkte Arnout samen met journalist Marijn Sillis. Het boek zal verschijnen bij uitgeverij Pelckmans op 5 april, wanneer de eerste aflevering op antenne gaat.
Dwars door de Middellandse Zee is naast een televisieprogramma en een boek ook een podcast. Terwijl het boek de geschiedenis van de Middellandse Zee uitdiept en illustreert met prachtige foto's, is de podcast een spannend reisverslag waarin Arnout op een heel persoonlijke manier de luisteraar mee op reis neemt.
Deel dit artikel op sociale media