Woensdag 19 mei 2021 — Het coronavirus heeft onze levens op
zijn kop gezet, ook die van jongeren. Toch is het niet de eerste pandemie die de wereld in zijn greep heeft. En het zal wellicht niet de laatste zijn. VRT NWS lanceert de EDUbox Pandemie: Een uitdaging voor mens en wetenschap, een nieuw lespakket voor leerlingen van het secundair onderwijs over het onderwerp dat de actualiteit blijft beheersen.
Deze EDUbox is een initiatief van VRT NWS in samenwerking met imec, VIB (Vlaams Instituut voor Biotechnologie), het ITG (Instituut voor Tropische Geneeskunde), Health House en Brightlab.
Wetenschap op maat van jongeren
Wat is een pandemie en hoe kunnen we haar indijken? Waarom kan de ene ziekte uitgroeien tot een pandemie en de andere helemaal niet? Hoe kunnen we er ons in de toekomst beter op voorbereiden? In de EDUbox Pandemie: Een uitdaging voor mens en wetenschap leggen verschillende experten uit hoe pandemieën ontstaan en hoe we ze kunnen bestrijden. De conclusie? Een pandemie is een complex probleem met een oplossing op het snijvlak van wetenschap, technologie, menselijk gedrag, goede communicatie, betrouwbare informatie, …
De EDUbox van VRT NWS neemt pandemieën onder de loep op maat van leerlingen van het secundair onderwijs. Het is een kant-en-klaarlespakket met tekst, audiovisueel materiaal, een zelftest én een simulator. Leerkrachten krijgen zo een mix van didactische tools aangereikt om het onderwerp te bespreken in de les.
(Lees verder onder de video.)
Video
Karen Donders, algemeen directeur Publieke Opdracht bij de VRT: “Jongeren zijn stevig geïmpacteerd door de coronapandemie. Om de kennis van scholieren over pandemieën te verhogen, werkte de VRT de afgelopen maanden met verschillende Vlaamse expertisecentra samen aan een EDUbox voor het middelbaar onderwijs. De EDUbox Pandemie dompelt die doelgroep echt onder in het thema, op een toegankelijke en ja, zelfs leuke manier. In Vlaanderen horen we bij de top op het vlak van onderzoeken naar pandemieën. Als VRT werken we dus graag samen met imec, VIB, ITG, Health House en Brightlab om tot een onderbouwd lespakket te komen en zo de kennis van wetenschap in Vlaanderen te vergroten.”
In de klas of online
Je kan de EDUbox Pandemie zowel in de klas als thuis gebruiken. Er is een fysieke box, een downloadbare PDF en een interactieve webversie beschikbaar, ideaal lesmateriaal voor zelfstandig groepswerk in de klas. De EDUbox bevat een klein stukje theorie, praktijkoefeningen en opdrachten. Hij is ook gekoppeld aan een uitgebreid digitaal luik met audiovisueel materiaal.
VRT NWS maakte voor deze EDUbox educatieve video’s met verschillende experten. Op maat van de leerlingen gaat Koen Wauters (VRT NWS) in op het wetenschappelijke denken en het verloop van een wetenschappelijk proces. In een tweede video leggen Dominique Tersago (ExeVir Bio), Esther Van Kleef (Instituut Tropische Geneeskunde) en Peter Peumans (imec) uit dat er een multidisciplinaire aanpak nodig is om een pandemie te bestrijden. De jongeren leren ook hoe je ziek wordt. Om dit ingewikkelde proces helder voor te stellen, tekent illustrator Iris Maertens de pathogenen, cellen en het immuunsysteem.
Meer weten over deze EDUbox? Op deze pagina vind je meer informatie over de inhoud en hoe je hem kan gebruiken.
Aan de slag met de 'EDUbox Pandemie'
Je kan de EDUbox Pandemie downloaden en gebruiken op de website van de VRT. Je vindt er zowel de downloadbare PDF als de interactieve website. Ga je liever met de fysieke box aan de slag? Bestel dan nu jouw gratis exemplaar. Voor leerkrachten is er ook een handleiding beschikbaar op het Medium-kanaal van EDUbox.
EDUbox is een educatief en interactief concept van VRT NWS om jongeren te laten kennismaken met één bepaald maatschappelijk thema. Eerder kwamen al onderwerpen als wij-zij-denken, sociale media en financiële educatie aan bod. Ben je leerkracht? Dan werk je met dit gratis leermiddel aan specifieke eindtermen en verschillende sleutelcompetenties.
Voor elke EDUbox werkt de VRT samen met sterke inhoudelijke partners, met expertise in het thema en in het onderwijs. Dit lespakket kwam tot stand in samenwerking met imec, VIB (het Vlaams Instituut voor Biotechnologie), ITG (het instituut voor Tropische Geneeskunde), Health House en Brightlab.
Deel dit artikel op sociale media