29 juni 2021 – In Villa Sporza, het epicentrum van het EK, zetten heel wat collega’s hun beste beentje voor om de EK-beleving tot in jouw huiskamer te brengen. Wij namen een kijkje achter de schermen.
Van visagie tot Facebook Live: in Villa Sporza gaat iedereen voor de overwinning.
Lewis Blanchaert: producer
Als producer ontfermt Lewis zich over het reilen en zeilen van het sportdorp. Hij leidt de EK-uitzendingen in goede banen, is het aanspreekpunt voor collega’s en zorgt ervoor dat alles coronaproof verloopt. Het zwaartepunt van Lewis’ werk ligt voornamelijk in de voorbereidingen van het sportevenement. “In de aanloop naar het EK moet er onder de toren in allerijl een volledig dorp uit de grond gestampt worden. Ik waak erover dat alle schakels op elkaar afgestemd zijn en dat de motor blijft draaien.”
Het EK is het eerste VRT-evenement sinds het uitbreken van de pandemie waar publiek is toegelaten. Lewis zet alles op alles om de supporters een heuse EK-beleving te bezorgen, met de vereiste coronamaatregelen in het achterhoofd. “Er zijn testcontainers voor de supporters. De crew ondergaat ook twee keer per week een coronatest.” Lewis duimt alvast dat het sportdorp de toon zet voor allerhande tv-producties. Het spannendste moment? “Ik heb heel lang uitgekeken naar de eerste uitzenddag van het EK, aangezien ik er al meer dan anderhalf jaar mee bezig ben. Nu het EK helemaal uit de startblokken is geschoten, ben ik toch wel wat meer op mijn gemak.”
Isabelle Sanchez: visagiste
Was het jou al opgevallen dat Karl Vannieuwkerke er stralend uitziet tijdens de EK-uitzendingen? Dat heeft hij onder meer te danken aan het gemotiveerde make-up team. Isabelle is een van de visagisten die ervoor zorgt dat de presentatoren en gasten spik en span voor de dag komen tijdens de talkshows in Villa Sporza. Want met al die felle studiolampen zouden ze er zonder schmink wellicht wat pips uitzien. “Als de gasten en de presentatoren in de studio arriveren, dan zorg ik ervoor dat ze geschminkt zijn vooraleer ze op antenne gaan. Vijf minuten voor elke uitzending worden ze opnieuw gepoederd, zodat ze steeds feilloos op het scherm verschijnen. Bij warm weer is dat best uitdagend, omdat ze dan sneller blinken door het zweet.”
Isabelle heeft al verschillende edities van het EK en het WK achter de rug. Deze EK-editie is voor haar dus niets nieuws. Toch blijft het elke keer opnieuw een hele unieke belevenis. Het leukste aspect aan haar job tijdens het EK? “Ik kan vaker van de zon genieten. Normaal gezien werk ik als visagiste voor ‘Het journaal’, waardoor ik nauwelijks zonlicht zie. Het is fijn dat ik nu vaker in de buitenlucht kan vertoeven. Bovendien heerst er een bijzonder warme sfeer in Villa Sporza.”
Tom Vandenbulcke: Radio 1-presentator
Niet alleen alle ogen zijn op de matchen van de Rode Duivels gericht, maar ook alle oren. Op Radio 1 gidst Tom Vandenbulcke, samen met zijn collega’s David Naert, Niels Van Duyse, Steffy Merlevede en Ruth Roets, de luisteraars doorheen het voetbaltoernooi. Deze zomer is hij een van de presentatoren voor het EK en de Olympische Spelen. “De coördinatie en regie komen op de schouders van de presentator terecht. Op televisie is er altijd iemand die in het oortje van de presentator aanwijzingen geeft, maar bij radio niet. Daarom werken presentatoren heel vaak met de zogenoemde split. Dan hoor je in de ene oorschelp iets anders dan in de andere. Het is uitdagend om dat allemaal gestroomlijnd te laten verlopen.”
Door de coronabeperkingen presenteert Tom niet vanuit het sportdorp. Dit jaar is Radio 1 uitgeweken naar een pop-up studio die volledig is aangepast aan de noden van de sportprogramma’s. “In deze pop-up studio mis je natuurlijk het gevoel van samenhorigheid en de sfeer van de supporters, maar het is geen ramp dat we dit jaar een beetje afgezonderd zitten. Het is een aangename studio met een grote tafel waardoor we comfortabel gasten kunnen ontvangen.” Als Tom niet voor het EK werkt, blikt hij samen met David Naert in het radioprogramma en de podcast De Tribune wekelijks terug op de meest brandende sportactualiteit.
Esther Sevens: productieassistente
Samen met het productieteam is Esther verantwoordelijk voor het organisatorische luik van het EK. Als aanspreekpunt voor externen zorgt ze ervoor dat de organisatie op rolletjes loopt. “Mijn takenpakket is heel gevarieerd: ik speel live beeldmateriaal door naar de regie, communiceer dagelijks met de Sporza-producer die mee op pad gaat met de Rode Duivels en stel voor hem ook uitgebreide briefings samen.” Verder vindt Esther het belangrijk om de collega’s op de redactie in de watten te leggen. “Ik vul zelfs de flesjes in de koelkast aan of zorg voor koekjes, zodat ze nooit iets tekortkomen. De redacteurs vinden het stiekem wel eens tof om gepamperd te worden.”
Voor Esther is het de tweede keer dat ze de Rode Duivels zo nauw op de voet volgt vanop de sportredactie. Toch blijft het een uitdaging om haar weg te vinden tussen zoveel VRT-diensten. “Er zijn héél veel aanspreekpunten op de VRT. Na drie jaar vind ik het nog steeds niet eenvoudig om te weten wie waar zit. Je beseft dan écht hoeveel volk er op de VRT rondloopt.” Hoewel het er op de redactie soms heel druk aan toe kan gaan, vindt Esther het fijn dat iedereen voor elkaar door het vuur gaat. “Of het nu collega’s van de radio, televisie of online zijn, iedereen trekt aan hetzelfde zeel. Bovendien zijn we als productieteam zo goed op elkaar afgestemd dat we met weinig woorden weten wat de ander nodig heeft."
Maarten Geens: digitale eindverantwoordelijke
Als digitale eindverantwoordelijke voor Sporza waakt Maarten over de digitale content, gaande van de website, apps en de socialemediakanalen tot zelfs TikTok. “Samen met mijn collega Jordi verzorg ik de socials tijdens de avondmatchen. En met Tess organiseer ik elke avond de Facebook Lives.” Daarnaast analyseert Maarten de wedstrijden en verwerkt hij de input tot vermakelijke content. “Het is altijd fijn als er veel likes en comments binnenstromen en je de mensen goed aan het lachen kan brengen.”
De grootste uitdaging als digitale eindverantwoordelijke tijdens het EK? “De opstart van het EK is voor mij het meest uitdagend. Alles moet in gang geduwd worden en de neuzen moeten in dezelfde richting staan. Daarna is het belangrijk om erop toe te zien dat alles blijft draaien. Eenmaal het bolt, dan bolt het goed.” Als Maarten niet voor het EK werkt, vind je hem in de bossen op zijn mountainbike. “Dat is voor mij de ideale manier om aan de rush te ontsnappen en het hoofd even leeg te maken.”
Laura Vermylen: decorontwerpster
Laura is decorontwerpster bij VRT Crew en heeft heel wat creatieve projecten in de pijplijn zitten. De architectuur van het containercomplex ontworpen door haar collega Eveline was een vast gegeven en kreeg deze editie een andere invulling en aankleding. De krijtlijnen voor het ontwerp van het sportdorp waren reeds uitgezet en over de conceptinvulling was al snel een consensus: voetbal, rondetafelgesprek en publiek in bubbels.
“Bij Villa Sporza begin je eigenlijk ‘from scratch’ en moet je op een grasveld een hele nieuwe wereld creëren en de wensen van de regisseur tot leven wekken.” Samen met onder meer de regisseur, producer, lichtontwerper en een geweldig decorbouw-team heeft Laura de containers omgetoverd tot een warme studio waar overal cirkels en bubbels opduiken. Of ze zelf een voetbalfanaat is? “Ik moet toegeven dat ik door deze opdracht meer met voetbal bezig ben. In eerste instantie keek ik vooral naar de beeldinvulling, cameraopstellingen en de reflecties van de materialen, maar nu betrap ik mezelf erop dat ik vaker de commentatoren en de matchen volg”.
Wim Goessens: chef-technicus en projectleider
Het sportdorp is een technisch huzarenstukje: een indrukwekkende lichtinstallatie, diverse tv-schermen en piekfijne cameraopstellingen. Wim is verantwoordelijk voor het technische luik van het EK-verhaal. “Als chef-technicus coördineer ik de technische faciliteiten in de studio, van de nodige stroomvoorziening tot de positie van de camera’s. Villa Sporza is echter een studio die van nul wordt opgebouwd. Daardoor heb ik me ook ontpopt tot projectleider.”
Wim spitst zich vooral toe op het audiovisuele aspect van het sportdorp. Toch komt hij soms met zaken in aanraking die buiten zijn comfortzone liggen. “De studio is een soort glazen bokaal die pal in de zon staat, waardoor airco een must-have is. Ook de glasvezelverbinding naar de bestaande regie zorgt voor de nodige uitdagingen.” Een zware klus of niet, Wim is in zijn sas met zijn coördinerende functie, aangezien hij zo met verschillende diensten van de VRT kan samenwerken. “Alle takken van de VRT komen samen in het sportdorp: van de collega’s van IT die het netwerk verzorgen tot de collega’s van Dienst Gebouwen die de toiletten aansluiten. Iedereen is een tandwiel in het systeem en samen verwezenlijken we iets moois.”
Roan Dom: eindredacteur
Als eindredacteur werkt Roan samen met de Sporza-presentatoren voor de omkaderingen van de namiddag- en de vooravondmatchen. Tijdens de live-uitzendingen zit Roan in het oortje van de presentator en de commentator, zodat hij hen gaandeweg kan bijsturen waar nodig. “Ik werk vaak samen met Maarten Vangramberen en Karl Vannieuwkerke, stel in overleg met hen het programma samen en zie erop toe dat iedereen gebriefd is.” Als eindredacteur zet hij het geraamte van een uitzending en daarbij is het hele team onmisbaar: van het regie- en productieteam tot de technische ploeg die de schermen aanstuurt.
Roan heeft al verschillende EK- en WK-uitzendingen achter de rug, maar elke uitzending blijft bijzonder spannend. “Tijdens een EK-uitzending stroomt de adrenaline door je lichaam. Toch geeft zo’n uitzending ook veel voldoening, omdat je het hele gebeuren vanop de eerste rij beleeft.” Na het EK volgt hij als redacteur de Tour de France nauw op de voet. Samen met de Sporza-redactie haalt hij alles uit de kast voor de Tour-talkshow Vive Le Vélo. “Ik vind het bijzonder fijn om achter de schermen van ‘Vive Le Vélo’ te werken. Ik zet me al enkele jaren met hart en ziel in voor het programma.”
Tess Elst: presentatrice Facebook Live
Tess is het vaste gezicht voor de Facebook Live van Sporza. Dit jaar is het de eerste keer dat ze de liveverslaggeving voor het EK verzorgt. “Door live te gaan, creëren we meer interactie met onze Facebookgebruikers tijdens de matchen. Zij kunnen vragen stellen in de chat die ik dan presenteer en vervolgens doorspeel naar een van onze gasten in de livestudio.” Tess kent de kneepjes van het vak, want ze heeft voor andere Sporza-interacties al vaker live op Facebook gepresenteerd. “Ondertussen ben ik het wel gewoon om op Facebook te presenteren. Het gebeurt wel eens dat de beelden wegvallen of de vragen niet goed doorkomen, en dan moet ik natuurlijk improviseren.”
Daarnaast trekt Tess als Radio 1-reporter tijdens de matchen van de Rode Duivels naar het sportdorp om er de sfeer onder de supporters op te snuiven. “Tijdens de live-uitzending interview ik de supporters. De EK-sfeer voel je toch net dat tikkeltje meer in het sportdorp dan in de radiostudio.” Na het EK is Tess terug te vinden op de sportredactie. Daar kruipt ze in de pen en schrijft ze artikels voor de Tour de France en de Olympische Spelen. Of er dan ook een Facebook Live zal zijn? “We zijn nog aan het wikken en wegen om tijdens die sporttoernooien iets in de aard van een Facebook Live te organiseren.”
David Naert: Radio 1-presentator
David zet zich al vele jaren met hart en ziel in voor de radio-uitzendingen van de Rode Duivels. Het is de vierde opeenvolgende keer dat de Rode Duivels zich konden plaatsen voor een kampioenschap. “Na enkele toernooien ben je op den duur wel gerodeerd. Je weet hoe je een uitzending opbouwt. De puzzelstukken zien er soms wat anders uit, maar je weet hoe je de puzzel moet leggen.” Net zoals Tom presenteert David vanuit de pop-up studio van Radio 1, ook wel bekend als de ‘camping’. Hoewel hij de sfeer van het sportdorp mist, is hij vol lof over de studio. “De pop-up studio klinkt warm, goed, diep en vol. Dus een hele dikke proficiat aan alle betrokkenen die de studio mee op poten hebben gezet.”
Door gezondheidsproblemen is het voor David een ietwat aparte EK-editie. “Ik ben nierpatiënt. Ik kan me dus jammer genoeg niet smijten zoals vorige edities. ‘s Ochtends vroeg zit ik aan de dialyse en ‘s nachts sluit ik de wedstrijd van de Rode Duivels af. Het zijn zware dagen, maar ik reken op de Rode Duivels om mij de nodige energie te geven tot middernacht.”
Wim Straetmans: regisseur
Maak kennis met Wim: de regisseur van Villa Sporza. Hij zette de krijtlijnen voor het sportdorp uit en bepaalde zo de look & feel van het programma. “Samen met de decorontwerpster, andere regisseurs en een gedreven team konden we drie jaar geleden een dorp optrekken waar de collega’s van online, televisie en radio hun intrek in konden nemen.” Dit jaar stak het coronavirus daar echter een stokje voor, aangezien de radiostudio zich niet in het EK-dorp bevindt. “Door de coronamaatregelen werken we deze editie met bubbels en cirkels, waardoor er overal in de villa cirkels opduiken.”
Daarnaast omkadert Wim de wedstrijden en regisseert hij vooral de Villa Sporza-talkshow. “Sport blijft iets onverwachts. Je weet wel wat er gaat komen, maar je kan niet voorspellen welke beelden je binnenkrijgt.” Net als heel veel Sporza-collega’s is Wim zelf ook een sportliefhebber. “Ik ben enorm gebeten door sport. Van jongs af aan heb ik altijd al gevoetbald. Als je niet ‘sportminded’ bent, kun je ook geen programma rond sport bedenken.”
Jordi Wydooghe: crossmedia designer
Jordi is een van de mannen achter de knoppen van Sporza Online. Hij voorziet de socialemediakanalen en de website van komische of pakkende visuals en video’s. Als Kevin De Bruyne een gekke stoot uithaalt of een loepzuivere assist maakt, dan is Jordi in de weer om daar een unieke montage van te maken. “Tijdens het EK zie je vaak dezelfde video’s passeren. Ik ga op zoek naar dat extra laagje om kippenvel bij de mensen op te wekken of hen aan het lachen te maken.”
Het is voor Jordi een cadeau dat hij bij Sporza Online zijn creatief ei kwijt kan. “Ik zit op de eerste rij en beleef het voetbaltoernooi op een andere manier dan de kijkers. Ik kan bijdragen aan de beleving van de kijkers en hoe ze naar de Rode Duivels kijken.” Hoewel Jordi zich had voorgenomen om veel te sporten tijdens het EK, is daar nog niets van in huis gekomen door de overvolle planning. “Aangezien ik voornamelijk de avondshiften doe tijdens het EK, was ik van plan om in de voormiddag vaker op de fiets te springen. Maar het is iets te druk. Hopelijk kan ik na de sportzomer weer wat vaker sporten.”
Deel dit artikel op sociale media
Benieuwd naar het reilen en zeilen achter de schermen bij VRT? In onze maandelijkse nieuwsbrief kom je meer te weten
De nieuwsbrief is gratis én je kan je steeds uitschrijven. Lees ons privacy beleid.