30 september 2021 - Samen met de Vlaamse start-up Soulmade ontwikkelde de VRT een unieke VR-beleving om het media-aanbod toegankelijker te
maken. Softwareontwikkelaars krijgen zo een beter beeld op de uitdagingen voor blinden en slechtzienden.
Via virtual reality kan je jezelf volledig onderdompelen in een fictieve of andere werkelijkheid. Niet alleen de gaming industrie, maar tal van sectoren gebruiken speciale VR-brillen om zo’n immersieve beleving mogelijk te maken. Ook op vlak van educatie speelt de technologie een belangrijke rol.
Het juiste artikel vinden, een leesbaar lettertype, eenvoudig kunnen verderklikken. Het maakt allemaal deel uit van een online gebruikerservaring die voor iedereen optimaal moet zijn. Daarom is het belangrijk dat ontwikkelaars van online apps of websites zich ook verplaatsen in de leefwereld van de lezer of kijker. Met dit gegeven gingen de VRT en Soulmade aan de slag binnen het project “Navigator”, dat gesubsidieerd wordt door VLAIO (Vlaams Agentschap voor Innoveren & Ondernemen). Ze bouwden een VR-beleving die softwareontwikkelaars bewuster kan maken van de gebruikersvereisten voor blinden en slechtzienden. Zo kunnen de ontwikkelaars zelf ervaren hoe het is om bijvoorbeeld zonder visuele elementen een nieuwsitem te zoeken of een leuk artikel te delen op sociale media.
Video
Met een virtual reality-bril kijk je door de ogen van de camera: je bent aanwezig op een specifieke plaats en beleeft alles vanuit het perspectief van een blinde of slechtziende. Dat maakt het ook mogelijk om je beter in te leven. Door de ‘fouten’ op apps of websites en bijhorende frustraties te ervaren word je niet alleen bewuster, maar geraak je ook betrokken.
Dankzij de VR-beleving kunnen de ontwikkelaars zich verplaatsen in de leefomgeving van blinden en slechtzienden. Doordat de ontwikkelaars de frustraties zelf beleven, zijn ze meteen mee in het belang van toegankelijkheid.
Debbie Gijsbrechts, gebruikersexpert VRT
De VR-beleving zal deel uitmaken van opleidingen voor interne webontwikkelaars. Hiermee kunnen ze uit eerste hand aandachtspunten ontdekken en meenemen naar toekomstige apps en websites. Daarnaast wordt er ook met externe partijen bekeken hoe het opleidingsplatform breder ingezet kan worden.
Als publieke omroep is het belangrijk om nieuwe technologieën samen met beloftevolle start-ups in een professionele omgeving te testen. Met het project Navigator integreren we de resultaten rechtstreeks in de werking van de VRT.
Gregg Young, VR-expert VRT
Deel dit artikel op sociale media
Benieuwd naar het reilen en zeilen achter de schermen bij VRT? In onze maandelijkse nieuwsbrief kom je meer te weten
De nieuwsbrief is gratis én je kan je steeds uitschrijven. Lees ons privacy beleid.