Ga naar de hoofdinhoud
1 op de 5 Vlamingen kan zichzelf niet zijn

1 op de 5 Vlamingen kan zichzelf niet zijn

15 november - 1 op de 5 Vlamingen kan zichzelf niet zijn. Dat blijkt uit een recente bevraging van de VRT-studiedienst bij 2.250 Vlamingen. Met als slagzin ‘Kunnen zijn wie je bent, dat verdient iedereen’ wil De Warmste Week daar iets aan doen.

Daarom roept De Warmste Week dit jaar op om geld in te zamelen voor het DWW Fonds, dat concrete projecten wil realiseren die ervoor zorgen dat iederéén kan zijn wie die is. Denk aan verenigingen die kampen organiseren voor mensen met een beperking, scholen die werken rond verdraagzaamheid in de klas of een organisatie die hobby-activiteiten opzet voor mensen met jongdementie.

Op 6 december maakt de onafhankelijke jury van het DWW Fonds de finale lijst van projecten bekend waar deze editie van De Warmste Week geld voor inzamelt. 

Daarom roepen Aster Nzeyimana (Eén), Stéphan Tanganagba (Eén), Fien Germijns (StuBru), Eva De Roo (StuBru), Peter Van de Veire (MNM) en Kawtar Ehlalouch (MNM) vandaag al Vlamingen en Brusselaars op om geldinzamelingsacties op te zetten voor De Warmste Week. Ze hopen zo eind dit jaar zoveel mogelijk van de geselecteerde projecten te kunnen realiseren met de steun van het DWW Fonds. 

 Registreren van warme acties kan vanaf nu via dewarmsteweek.be.

Video

Over de VRT-bevraging

De VRT-studiedienst bevraagt Vlaanderen regelmatig rond verschillende thema’s. Recent werd de stelling bevraagd of mensen het gevoel hebben dat ze in de huidige samenleving kunnen zijn we ze zijn. De stelling werd beantwoord door een representatieve steekproef van 2.250 personen tussen 12 en 75 jaar. De resultaten werden gewogen (maximale wegingsfactor 3) om uitspraken te kunnen doen voor de Vlaamse 12+ bevolking. 

Bij de stelling: “Ik heb het gevoel dat ik kan zijn wie ik ben in de huidige samenleving”, zegt 20% van de Vlamingen hier niet mee akkoord te zijn. Er is geen statistisch significant verschil tussen leeftijden.  Ook bij jongeren tussen 12-24 jaar gaat 20% niet akkoord met de stelling. 

Er is wel een significant verschil wat betreft opleiding. Bij de hoger opgeleiden is 15% niet akkoord, terwijl dit bij de lager opgeleiden (geen diploma, lager onderwijs of maximum de eerste drie jaar van het secundair onderwijs) ligt op 23%.

Deel dit artikel op sociale media

Benieuwd naar het reilen en zeilen achter de schermen bij VRT? In onze maandelijkse nieuwsbrief kom je meer te weten

De nieuwsbrief is gratis én je kan je steeds uitschrijven. Lees ons privacy beleid.