Ga naar de hoofdinhoud
Pieter Gaudesaboos, Martine Tanghe, Jan Jambon, Brigitte Raskin, Marieke Lucas Rijneveld, Bart Tommelein

Pieter Gaudesaboos en Marieke Lucas Rijneveld winnen eerste editie van de Boon

24 maart 2022 - De Boon is de nieuwe literaire prijs die de beste Nederlandse boeken in twee  categorieën bekroont: fictie/ non-fictie en kinder- en jeugdliteratuur.

Op donderdag 24 maart werd op een feestelijke prijsuitreiking in Cultuurcentrum De Grote Post in Oostende bekendgemaakt wie de eerste Boon in ontvangst mochten nemen. De jury voor fictie en non-fictie koos Mijn lieve gunsteling (Atlas Contact)​​​​ van Marieke Lucas Rijneveld als winnaar. Een zee van liefde (Lannoo) van Pieter Gaudesaboos kwam als favoriet van de jury voor kinder- en jeugdliteratuur uit de bus. Beide winnaars kregen elk €50.000 en een zilveren zegelring, gemaakt door Jero Goudsmid uit Oostende.

Mediapartners VRT en De Standaard ontvingen in totaal meer dan 10.000 stemmen voor de publieksprijs die ze samen organiseerden. Het publiek volgde het oordeel van de vakjury over de hele lijn en bekroonde opnieuw Pieter Gaudesaboos – met bijna de helft van de stemmen – en Marieke Lucas Rijneveld. Beide winnaars ontvangen hiervoor elk nog eens € 5.000.

Pieter Gaudesaboos wint de vakjury- en publieksprijs kinder-& jeugdliteratuur

Pieter Gaudesaboos

De kracht van dit boek ligt in de eenvoud: de tekst is uitgepuurd, er staat geen woord te veel en elk detail klopt. Soms zijn er helemaal geen woorden nodig, en dan vertellen de al even uitgepuurde en nostalgische tekeningen het verhaal voort. Dit is een boek om een leven lang te koesteren. Een moderne klassieker. (De vakjury over 'Mijn lieve gunsteling')

Schrijver en illustrator Pieter Gaudesaboos was de enige Vlaming op de shortlist. Hij heeft met 'Een zee van liefde' een liefdesverhaal geschreven over twee helemaal verschillende personages en kwam op het idee na een gesprek met zijn dochtertje.

Marieke Lucas Rijneveld wint de vakjury-en publieksprijs fictie & non-fictie

Marcel Vanthilt en Marieke Lucas Rijneveld

In deze polyfonie stijgt een van die unieke, rijke stemmen boven de anderen uit, in een Nederlands dat glinstert en gloeit, onstuitbaar stroomt en stuwt, aards en zintuiglijk, beschrijvend en beschouwend, diepzinnig en toch licht is. Marieke Lucas Rijneveld, wat heb jij een goed boek geschreven. (De vakjury over 'Mijn lieve gunsteling')

In november 2020 verscheen Rijnevelds alom geprezen tweede roman 'Mijn lieve gunsteling', waarvan de vertaalrechten tot nu toe aan 14 landen werden verkocht. Het is deze roman waarmee Rijneveld nu ook de publieks- en vakjuryprijs van de Boon in de categorie fictie en non-fictie won. Als geen ander kan Marieke Lucas Rijneveld met metaforen over de boerenstiel heel universele werelden oproepen en gebruikt die een taal, doorspekt met zowel Bijbelse citaten als veterinaire woordenschat.

Bent Van Looy kon die bij de bekendmaking van de shortlist bezoeken en interviewen op een geheime vakantieplaats. Volgens Van Looy is deze plek een heel Rijneveldse omgeving met zwarte houten schuren en heel veel schapen, ergens in Zeeland. Een  vertrouwde omgeving, vertelde Rijneveld in de reportage.

'Mijn lieve gunsteling' is in één vaart geschreven. Het verhaal zat er waarschijnlijk al heel lang in: 'Ik was die veearts...Die taal van de veearts en de monoloog die constant in zijn hoofd zit, dat was bij mij ook zo'.

 

Allereerste uitreiking van de Boon

De uitreiking vond plaats tijdens een feestelijke avond in het Cultuurcentrum De Grote Post in Oostende die je live kon volgen op VRT NU, Canvas en Radio1.

Het is voor het eerst dat deze nieuwe literaire prijs werd uitgereikt. Daarmee heeft Vlaanderen na jaren weer een grote literaire prijs. De 'Boon' dus, met een knipoog naar auteur Louis Paul Boon . Door het hoge bedrag wordt de Boon zelfs meteen een van de meest prestigieuze en belangrijkste prijzen die een Nederlandstalig auteur kan winnen. Samen met de Libris Literatuurprijs en de Boekenbon Literatuurprijs (de vroegere AKO Literatuurprijs) wordt de Boon een van de Grote Drie. Het zijn de enige drie prijzen die elk 50.000 euro waard zijn. Het is opvallend dat de Boon voor kinder- en jeugdliteratuur evenveel waard is als de Boon voor fictie en literaire non-fictie. Dat is een bewuste keuze.

Op 17 december 2021 werd de longlist bekend gemaakt. Uit meer dan 500 titels werden 30 boeken geselecteerd. Martine Tanghe was juryvoorzitter van de categorie kinder- en jeugdliteratuur en Brigitte Raskin juryvoorzitter fictie en non-fictieopen. Midden januari kenden we de shortlist (5 boeken per categorie). Kom hiermeer te weten over de auteurs die op de shortlist van de Boon stonden.

(Her)bekijk de uitreiking van de Boon op VRT NU

De uitreiking gemist? Herbekijk de feestelijke avond in De Afspraak op VRT NU. De galashow gepresenteerd door Marcel Vanthilt, met optredens van Isolde Lasoen en de uitreiking van de Boon aan de winnaars is integraal te bekijken op VRT NU. Je ziet er de eerste reacties van de winnaars die de Boon ontvangen uit handen van minister-president Jan Jambon, burgemeester Bart Tommelein, Hans Depelchin en Lili Chong.

Deel dit artikel op sociale media

Benieuwd naar het reilen en zeilen achter de schermen bij VRT? In onze maandelijkse nieuwsbrief kom je meer te weten

De nieuwsbrief is gratis én je kan je steeds uitschrijven. Lees ons privacy beleid.