Vanaf morgen 20 oktober gaan acht bekende mannen uit de kleren op Eén in het nieuwe Kom op tegen Kanker, alles in de strijd.
Niels Destadsbader, Dieter Coppens, Warre Borgmans, Guga Baúl, Malik Mohammed, Bart Peeters, Joris Brys en Rik Verheye gaan, als apotheose van een dansopleiding, tijdens een stripact in het Kursaal Oostende op 26 oktober helemaal naakt. Maar ze doen dat niet zomaar. De acht mannen hebben een missie. Ze tonen niet alleen hun lichaam, maar vooral hun engagement en gooien daarvoor alles in de strijd.
Kom op tegen Kanker, alles in de strijd wil met de spraakmakende uitdaging van deze acht durvers vooral het taboe doorbreken rond mannenkankers, meer specifiek rond prostaat- en teelbalkanker. Want als zij uit de kleren durven gaan voor heel Vlaanderen, dan moet elke Vlaamse man toch eens over het thema durven praten met zijn huisarts?
Niels, Dieter, Warre, Bart, Rik, Guga, Joris en Malik gooien alles in de strijd tijdens de slotopnames van Kom op tegen Kanker, alles in de strijd, op woensdagavond 26 oktober. Wie erbij wil zijn, kan nog een ticket bemachtigen via vrtmax.be/doemee. De opbrengst van deze slotavond gaat integraal naar Kom op tegen Kanker.
Elk van de mannen heeft een eigen reden om mee te doen en dit belangrijke thema aan te kaarten. Zowel de vader van Niels Destadsbader als de vader van Dieter Coppens kreeg enkele jaren geleden de diagnose prostaatkanker. Ze hebben het overleefd, maar dit heeft Dieter en Niels doen beseffen hoe belangrijk het is dat de ziekte op tijd wordt ontdekt. En dus hoe belangrijk het is om erover te durven praten.
Prostaat- en teelbalkanker zijn voor veel mannen nog steeds een taboe om zich tijdig te laten onderzoeken, laat staan om erover te praten met je naasten. Dieter en ik hebben allebei een papa die in deze situatie heeft gezeten. Als je er zo dichtbij hebt gestaan, besef je hoe belangrijk het is dat dit op tijd wordt aangepakt. Wij hebben onze papa?s gelukkig nog. Maar er zijn genoeg andere voorbeelden van mannen die wel te lang hebben gewacht. Dus hopelijk durven mannen zich binnenkort sneller blootgeven om hen te laten onderzoeken. Wij willen alvast laten zien dat wij dat ook doen.
Niels Destadsbader
Het geslachtsorgaan van de man, er bestaan veel namen voor en er wordt onder mannen al eens graag over gepraat... als 'het spel' gezond is natuurlijk. Maar ook wanneer er daarbeneden iets schort, moeten we er als mannen over durven praten en zonder schroom naar de dokter stappen. Op tijd een juiste diagnose stellen kan namelijk een wereld van verschil maken. Dat heb ik al meerdere malen van dichtbij meegemaakt. Vandaar? als we één leven redden met onze act, dan is voor mij de missie al geslaagd!
Dieter Coppens
Ook acteur Warre Borgmans weet als geen ander hoe belangrijk het is om erover te durven praten. Hij kreeg jaren geleden zelf de diagnose prostaatkanker:
'Hoe meer informatie mensen hebben over deze nog wat duistere aandoening, hoe meer we het taboe, de geheimzinnigheid, de waas, de sluier… over prostaatkanker kunnen oplichten en verwijderen. Er is nog veel werk aan de winkel! En daar helpen we graag bij.'
Zijn schoonbroer - zanger, presentator, acteur Bart Peeters - wilde zich ook engageren voor de goede zaak:
'Toevallig is The Full Monty een van mijn absolute lievelingsfilms. Ik geloof dat je ons beter kan vergelijken met dat stelletje ongeregeld dan met de Chippendales, de reden ligt voor de hand. Dit is overigens wel een heel letterlijk voorbeeld van “Alles in de strijd tegen kanker". Het fundament van het programma is heel ernstig, maar tijdens de opnames hebben we vaak heel hard gelachen. De betreurde Arno zei me vaak dat “een lach en een traan” altijd de essentie moeten zijn. Ik ben in de levensfase waarin je vooral wil doen wat je nog nooit gedaan hebt , dit is daar een goed voorbeeld van.'
Dertigers-acteur en danser Malik Mohammed won enkele jaren geleden So you think you can dance. De choreografie zelf zou dus geen probleem voor hem moeten vormen. Toch twijfelde hij eerst om mee te doen:
'ik had wat overtuigingskracht nodig voor dit project. Er zijn immers ook andere manier om awareness te brengen. Maar achteraf bekeken heb ik er geen seconde spijt van. Ik heb mijn grenzen verlegd, veel geleerd en mij geamuseerd. Maar het belangrijkste van al is dat wij mensen bereiken die hierdoor hopelijk geholpen kunnen worden.'
Ook acteur Rik Verheye smijt zich voor het project:
'Elke avond wanneer ik thuiskom, gooi ik mijn kleren uit en dat heeft mij nog nooit een euro opgebracht. Laat staan voor het betere doel van Kom op tegen Kanker. Toen mij de vraag werd gesteld om uit de kleren te gaan in het Kursaal met de Oostendse zeebries tussen mijn billen, heb ik als man van de zee geen seconde getwijfeld. Ik denk dat iedereen - net als ik - in zijn omgeving met dit vieze beest al is geconfronteerd of helaas ooit nog wordt geconfronteerd. Samen met mijn collega-strippers gooi ik graag alles in de strijd om de mensen bewust te maken en tegelijkertijd geld in te zamelen om dat vieze k*nkerbeest te temmen - en hopelijk ooit te verslaan.'
Studio Brussel-presentator Joris Brys toont zijn hart én de rest van zijn lichaam voor het goede doel:
'Toen Dieter aan de telefoon het woord 'naakt' uitsprak, knetterde er toch iets in mijn hoofd. Ik ben allesbehalve preuts en doe graag mijn kleren uit, maar ik heb natuurlijk nooit de ambitie gehad om dat voor heel Vlaanderen te doen! Zonder goed doel zou ik het zelfs niet overwegen. Jammer genoeg weet ik hoe het voelt om iemand kwijt te spelen die je doodgraag ziet. En als we op deze manier kunnen voorkomen dat iemand een papa, een zoon of een vriend verliest, dan trek ik met alle plezier en zonder schroom mijn kleren uit. De stress voor het naakt gaan is intussen gaan liggen en heeft plaats gemaakt voor wat faalangst. Ik hoop vooral niet in de fout te gaan tijdens de stripact. Een bepaald stukje stof te vroeg uittrekken bijvoorbeeld, ik zeg maar iets... Maar met Roy als choreograaf en de mentale steun van de zeven andere strippers, kan dit niet fout lopen!'
Tot slot schaart ook acteur Guga Baúl zich achter de actie en het goede doel:
'Voor Tegen de sterren op live ben ik ooit al eens uit de kleren gegaan als Bartel Van Riet, maar het feit dat we dit met ons achten kunnen doen en voor een goed doel, maakt deze ervaring zoveel specialer en belangrijker. We proberen onze lat - figuurlijk dan - hoog te leggen.'
De acht mannen worden getraind en bijgestaan door de internationaal gewaardeerde choreograaf Roy Julen. Julen (werkte onder andere met Diana Ross en Stromae, en voor So you think you can dance). Hij neemt de acht mannen onder zijn hoede en wil hen in drie maanden tijd klaarstomen tot verleidelijke dansers in een stijlvolle, maar bloedhete stripact. Roy daagt zijn strippers in spe voortdurend uit om hun danskwaliteiten te verbeteren en tegelijk om hun schaamte te overwinnen. Hij wil er absoluut voor zorgen dat ze zich alle acht honderd procent smijten voor hun finale act. Zelf heeft Roy ook een persoonlijke reden om zich aan dit project te verbinden:
Mijn voornaamste drijfkracht om mee te doen en de acht mannen te coachen, is het verlies van mijn papa op jonge leeftijd aan leverkanker. Het besef dat herinneringen samen het kostbaarste is wat we hebben, is dan ook wat ik in mijn choreografiecoaching vooropstel. Langs het pad van plezier maken, met een gezonde dosis humor en passie, komen we vanzelf bij een geweldig eindresultaat.
Roy Julen
Kom op tegen Kanker, alles in de strijd: vanaf 20 oktober elke donderdag om 20.40 uur op Eén en via VRT MAX.
Kom op tegen Kanker, alles in de strijd is een programma van All3Media voor Eén.
Deel dit artikel op sociale media
Benieuwd naar het reilen en zeilen achter de schermen bij VRT? In onze maandelijkse nieuwsbrief kom je meer te weten
De nieuwsbrief is gratis én je kan je steeds uitschrijven. Lees ons privacy beleid.