Ga naar de hoofdinhoud
Extra aandacht vrouwencompetities bij VRT zorgde deze zomer voor groot bereik en hoge waardering

Extra aandacht vrouwencompetities bij VRT zorgde deze zomer voor groot bereik en hoge waardering

De afgelopen sportzomer was geen exclusieve  mannenzaak. Ook onze sportende vrouwen waren goed bezig en verdienden alle aandacht. VRT engageerde zich om de vrouwencompetities een prominente plaats in het aanbod te geven. 

Waarom zet VRT in op vrouwencompetities?

Sportliefhebbers zaten deze zomer op de eerste rij dankzij Sporza op tv, radio en online. Daarbij ging er veel aandacht naar vrouwelijke topsporters op alle VRT-platformen, zowel in live-verslag, nieuwsberichtgeving, duiding als ontspanning.

VRT wil immers een voortrekker zijn in het promoten van vrouwensport. Zo zijn wij als eerste begonnen met het uitzenden van veldrijden bij de vrouwen en brachten we de eerste vrouwelijke voetbalanalist op het scherm. Die evolutie trekken we door. De ambitie ligt ook in lijn met de afspraken uit de Beheersovereenkomst, die stelt dat onze programmatie inclusiever moet zijn.

Voor het eerst in vele jaren werd met de Tour de France Femmes (24-31 juli) een volwaardige meerdaagse Ronde van Frankrijk voor vrouwen gereden. Alle ritten werden rechtstreeks uitgezonden op Eén, Sporza.be en Radio 1. De ploeg van Vive le Vélo (Eén) maakte ook elke dag een avond-talkshow rond het wielerevenement.

Verder waren onder meer alle wedstrijden van het EK voetbal, het WK 3x3-basketbal, het WK atletiek, de werelduurrecordpoging para-cycling, de European Championships (met atletiek, gymnastiek, wielrennen, roeien, kano, tafeltennis, triatlon, beachvolleybal en sportklimmen), de Memorial Van Damme en de Ceratizit Challenge by La Vuelta live te volgen. Daarnaast was de 7-delige docureeks Sport/vrouw met portretten van zeven vrouwelijke topsporters te zien op Eén en VRT MAX.

Wat was het bereik van die Sporza-uitzendingen?

De extra aandacht voor vrouwencompetities leverde deze zomer goede bereikcijfers op, werd gewaardeerd door het publiek en zet de publieke omroep aan om het beleid verder te zetten om een goede mix te brengen van populaire sporten van mannen en vrouwen en sporten met een beperkter draagvlak.

Enkele voorbeelden:

• WK atletiek in Eugene: meer dan 32 uur televisie. Gemiddeld werden voor deze uitzendingen 95.346 kijkers bereikt. Met alle uitzendingen samen werden 1.678.027 kijkers bereikt.

• Tour de France Femmes: bijna 22 uur televisie. Gemiddeld werden voor deze uitzendingen 263.799 kijkers bereikt. Met alle uitzendingen samen werden 1.660.000 kijkers bereikt.

• WK 3x3 basketbal: zo’n 7,5 uur televisie. De vrouwenwedstrijden bereikten gemiddeld 125.723 kijkers. Met alle uitzendingen van de vrouwenwedstrijden samen werden 949.739 kijkers bereikt.

• EK voetbal vrouwen: bijna 53 uur televisie. Gemiddeld werden voor de wedstrijden 142.759 kijkers bereikt. Met alle uitzendingen samen werden 2.125.496 kijkers bereikt.

• De European Championships: meer dan 92 uur televisie. Gemiddeld werden voor deze uitzendingen 136.504 kijkers bereikt. Met alle uitzendingen samen werden 2.312.258 kijkers bereikt.

Sport/vrouw: de uitzendingen haalden gemiddeld 358.147 kijkers. Alle uitzendingen samen (inclusief herhalingen) bereikten 1.627.930 kijkers.

Ook de berichtgeving op Sporza.be werd veel geraadpleegd. Het WK 3x3 basketbal zorgde voor gemiddeld 140.00 bezoekers per dag. De Tour de France Femmes zorgde voor gemiddeld 297.000 bezoekers per dag. Ook het WK Atletiek kon mede dankzij Nafi Thiam veel bezoekers aantrekken, ondanks de Ronde van Frankrijk die ondertussen ook liep.

VRT kreeg heel wat bedankingen en complimenten voor de verslaggeving, in het bijzonder voor Tour de France Femmes en de uitzendingen van Vive le Vélo tijdens de periode van die wielerronde voor vrouwen.

Ook in het najaar (en nadien) zette VRT haar inspanningen van de sportzomer verder: vrouwensporten en sporten met een kleiner draagvlak worden daarbij in combinatie met populaire sporten geprogrammeerd om zo een relevant mogelijk publiek te bereiken.

De grotere sportevenementen met vrouwen van september waren:

• Het WK basketbal bij de vrouwen (2 september – 1 oktober) met de Belgian Cats

• Het WK volleybal bij de vrouwen (23 september – 15 oktober) met de Yellow Tigers

• Het WK wielrennen (18-25 september) met alle vrouwenwedstrijden die ook in beeld gebracht worden.

Wat zegt de sportsector?

Sporza kreeg ook lof voor zijn inspanningen vanuit de sportsector zelf. Voor het WK 3x3 basketbal werd nauw samengewerkt met Basketbal Vlaanderen. Voor beide partijen was de aanpak succesvol. Sporza werkte nauw samen met de Koninklijke Belgische Voetbalbond voor de publieksbeleving in Leuven (door meerdere VRT-merken) in het kader van het EK voetbal voor vrouwen.

VRT blijft ook geregeld met de sportsector overleggen:

• Structureel is er een keer per jaar sportoverleg met de Vlaamse Sportraad, Sport Vlaanderen, het kabinet van de minister van Sport en het kabinet van de minister van Media.

• Daarnaast is er voortdurend overleg tussen VRT/Sporza en tal van sportfederaties over concrete wedstrijden, evenementen en bekommernissen.

• Sinds de zomer van 2021 werkt Sporza met een werkgroep diversiteit en vrouwensport. Deze groep journalisten, productiemedewerkers en regisseurs had in de periode voorafgaand aan de sportzomer overleg met een twintigtal atleten over aanbod en coverage van deze sporten. De aanbevelingen van de gespreksronden worden gedeeld met de redactie en helpen Sporza om deze sporten nog beter en juister aan te bieden aan de Vlaamse mediagebruiker/sportliefhebber.

• Sporza werkt ook op een doorgedreven samen met Sport Vlaanderen rond het stimuleren van iedereen tot sporten en bewegen.

Deel dit artikel op sociale media

Benieuwd naar het reilen en zeilen achter de schermen bij VRT? In onze maandelijkse nieuwsbrief kom je meer te weten

De nieuwsbrief is gratis én je kan je steeds uitschrijven. Lees ons privacy beleid.