Helaas moesten we in 2022 ook afscheid nemen van mensen die op radio en televisie iets betekend hebben.
Acteurs
Reinhilde Decleir (1948)
Wit Wijntje? Ons Moemoe? Zo zal Vlaanderen haar herinneren, maar met haar project Tutti Fratelli was ze ook veel meer dan dat. In "Kulderzipken" vertolkte ze de rol van Sint Lutgardis, de zus van de koning. Een glansrol speelde in de VRT-reeks “Van vlees en bloed". Ze was er te zien als Maria “Moemoe” Vangenechten, de mater familias van de beenhouwerij. In de reeks "De Ronde” speelde ze de rol van Nora, de echtgenote van de terminaal zieke Lou. In 2017 speelde ze in de Eén-serie "Beau Séjour I". In “Loslopend wild & gevogelte" vertolkte Decleir zes seizoenen lang verschillende rollen. Elke aflevering draait rond uit het leven gegrepen en op clichés gebaseerde sketches.
Arnold Willems (1932)
Arnold Willems begon in 1959 bij de BRT als radiopresentator. Dat combineerde hij met een opleiding aan het conservatorium. Later ging hij als acteur aan slag bij het Dramatisch Gezelschap van de BRT. Hij bleef in vaste dienst tot 1985. Begin jaren 70 was Willems te zien in het iconische jeugdfeuilleton "De kat". Hij speelde later ook rollen in onder meer "Langs de kade", "Hard labeur", "Merlina", "Het pleintje", "Dubbelleven" en "Oud België"
Noureddine Farihi (1957)
Iedereen kent hem als Mo uit Thuis. Farihi speelde jarenlang het personage van Mo Fawzi, de loodgieter die later trouwde met Bianca Bomans en met haar een leven uitbouwde in Marokko. Farihi speelde Mo van 1999 tot 2011.
Artiesten
We moesten in 2022 afscheid nemen van drie iconen van de Vlaamse muziek... en ver daarbuiten.
Arno Hintjens (1949)
Ridder in de Kunsten en Letteren, Officier in de Kroonorde en winnaar van een lifetime achievement award bij de MIA’s. Geroemd om klassiekers als “Oh la la la", "Putain putain" en "Les yeux de ma mère", kreeg eind 2019 de diagnose pancreaskanker. Hij bleef tot het einde van zijn leven trouw aan zijn allergrootste liefde: de muziek.
In januari had hij nog een Radio 1 sessie.
"Mag ik nog es bij je langskomen?" Die vraag stelde Friedl' Lesage aan Arno. Ze spraken af in het café De Archiduc in Brussel en praatten over alles wat het leven de moeite waard maakt. Ze maakten twee hartverscheurende Touchés.
https://www.vrt.be/vrtnu/podcasts/radio1/t/touche/10/touche-special---arno--c-etait-magnifique-/
Will Ferdy (1927)
Will Ferdy had een indrukwekkende carrière als zanger, stemacteur en cabaretier. Maar zal ook herinnerd worden als eerste Bekende Vlaming die zich outte als homo. Hij deed dat op 1 augustus 1970 eerst op de radio en in december in het televisieprogramma "Inspraak".
Nicole Josy (1946)
Bij het brede publiek was ze vooral bekend als Nicole van Nicole & Hugo. Ze ging al eerder de strijd aan met kanker en ze leed aan de ziekte van Alzheimer. In 1971 zouden Nicole & Hugo naar het Eurovisiesongfestival gaan met “Goeie morgen, morgen” maar door ziekte werden ze op het laatste moment vervangen. In 1973 gaan Nicole & Hugo wel naar het Songfestival, met "Baby, baby". In de jaren 70 en 80 werkt het duo mee aan heel wat showprogramma's op de BRT. Wanneer het Songfestival in 2005 zijn 50e verjaardag viert, zijn Nicole en Hugo hoofdgasten in de verjaardagsshow "Congratulations". Met hun "Pastorale" staan ze in 2008 op nummer 1 in de Vlaamse Top Tien, winnen ze de coverwedstrijd "Zo is er maar één”, de Radio 2 Zomerhit en een MIA.
Presentatoren
Ghislaine Nuytten (1954)
Ghislaine Nuytten was het eerste Vlaamse internationale topmodel. Zij werkte onder andere voor Giorgio Armani, Jean-Paul Gaultier en Gianni Versace. Ze presenteerde modeprogramma's zoals "Blikvanger" en "Look"
Terry Verbiest (1955)
Terry Verbiest had een veelzijdige carrière in de media, politiek en sport en werkte voor zowat alle mediagroepen. Bij de publieke omroep werkte hij als journalist bij de nieuwsdienst (1984-1989) en als medepresentator van Het Vrije Westen op Radio 1 (1995-1996). In het najaar van 2001 presenteerde hij de talkshow Aan tafel.
Hugo Morrens (1940)
Morrens was gedurende ruim dertig jaar woordvoerder van de BRT, de BRTN en VRT. Van 1964 tot 1977 was hij journalist bij de radionieuwsdienst. Hij was betrokken bij de start van "Actueel", het dagelijkse duidingsmagazine. Hij werkte ook mee aan verscheidene radio-en televisieprogramma's. Zo had hij een filmrubriek in het jongerenprogramma "Tienerklanken". Voor de radio maakte hij de serie "Van The Jazz Singer tot Singin' in the Rain".
Achter schermen
Achter de schermen hadden we zware klappen. Twee jonge videomonteurs verloren het leven in een verkeersongeval. In een tragisch verkeersongeval kwam videomonteur bij VRT NWS Gregory Dessin (27) om het leven. Hij maakte er een erezaak van om reportages voor Karrewiet en Terzake tot een vloeiend geheel te monteren. Andy Klaps (29) overleed na een auto-ongeval. Ook Andy was videomonteur bij VRT en werkte vooral voor Iedereen Beroemd.
Dree Peremans (1949)
Dree was auteur, muziekproducer en radiomaker. Hij maakte jarenlang radioprogramma’s en was de bezieler van talloze muzikale projecten. In de jaren ‘70 was hij omroeper bij Omroep Brabant en Radio 1. Later werd hij producer, gespecialiseerd in folk en volksmuziek. Kramiek, Het Vermoeden, De Groote Boodschap en Het Einde van de Wereld zijn een aantal programma’s waar hij aan meewerkte.
Julien Vrebos (1947)
Regisseur en Brusselaar Julien Vrebos draaide verschillende sociale en maatschappelijke reportages met een duidelijk human interest-element. Dat deed hij voor "Terloops", in "Sanseveria" en "Het leven zoals het is" en de docusoap "De 8". Voor "Onder de sterren" organiseerde hij een heus restaurant waar welgestelde Brusselaars en thuislozen kwamen eten.
Leo Mees [1938]
Filmjournalist en producer Leo Mees was vooral actief bij de dienst kunstzaken waar hij filmprogramma’s produceerde zoals Première. Daarvoor werkte hij bij Tienerklanken als filmkenner waar hij meewerkte aan de reeks Luister naar de film.
Willem Baeckelmans [1942]
Cameraman Willem Baeckelmans werkte mee aan tal van jeugdreeksen zoals Kapitein Zeppos, Johan en de Alverman, Keromar en nog tal van andere jeugdseries en programma’s van Ketnet.
Vic De Ridder (1949)
Met zijn imposante figuur was Vic klankman bij VRT NWS op zijn minst op een opvallende figuur te noemen. Hij nam deel aan meerdere buitenlandse missies.
Jan Callebaut (1955)
Communicatiestrateeg Jan Callebaut gaf met zijn bureau Censydiam in de jaren 90 de omroep een nieuw en succesvol elan. Door de kanalen van de VRT beter te laten aansluiten op de doelgroepen. Denk daarbij aan het nieuwe Canvas dat zich zou moeten richten op de "meerwaardezoeker".
Oud-directeurs en bestuursleden
Caroline Pauwels (1964)
Voormalig rector van de VUB was van 2007 tot 2011 lid van de Raad van Bestuur van de VRT. De ontroerende reeks “De vier seizoenen van Caroline Pauwels” over haar laatste levensjaar is te herbekijken op VRT MAX.
Carla Galle (1948)
Voormalig topsporter en administrateur-generaal van Bloso zat als een van de eerste vrouwelijke leden van 1985 tot 1996 in de Raad van Bestuur van de omroep. Zij was daarvoor al ondervoorzitter van de gastprogrammaraad.
Marc Desloovere (1944)
Marc Desloovere was bekend als de rechterhand van administrateur-generaal Cas Goossens bij de toenmalige BRT/BRTN en was ook directeur algemene zaken.
Deel dit artikel op sociale media
Benieuwd naar het reilen en zeilen achter de schermen bij VRT? In onze maandelijkse nieuwsbrief kom je meer te weten
De nieuwsbrief is gratis én je kan je steeds uitschrijven. Lees ons privacy beleid.