Vrijdag 12 mei 2023 – Als VRT zijn we bijzonder trots op de niet minder dan 185 items uit ons unieke archief die op de kersverse website van de Canon van Vlaanderen prijken. Uit meer dan 500 mogelijke onderwerpen werden uiteindelijk 60 zogenoemde “vensters” gekozen, allemaal geïllustreerd met beeldmateriaal uit het rijke archief van VRT.
Waardevol historisch archief
Het was een uitdaging om voor de 60 vensters in de Canon van Vlaanderen bijpassend archiefmateriaal te selecteren. Historisch archief raadplegen kan niet altijd via één muisklik, vooral als het gaat over analoge dragers. Is het een gebeurtenis uit de jaren 50, 60, 70 of 80 en staan de opnames op film? Is het een gebeurtenis uit de jaren 80, 90 of later? Want dan spreken we over opnames op beeldband en tape. En is al dit analoge archiefmateriaal nog in goede staat? Sinds 2007 werkt VRT digitaal en spreken we niet meer over analoge dragers.
Ik ben erg trots op de selectie die we konden maken voor de Canon. Het resultaat is meer dan geslaagd.
Goedele Bodson, Beeldresearcher VRT
Van wat uitgezonden is bestaat niet altijd een volledige opname. In het archief vinden we wel vooraf opgenomen filmfragmenten uit een televisieprogramma terug. In de beginjaren van radio en televisie was er geen reflex om alle live uitgezonden programma’s op te nemen. Opnames waren een uitzondering voor de omroep. Zo is er de reeks ‘Schipper naast Mathilde’ uit de jaren 60. Van 11 van de 185 afleveringen is er een kinescoop gemaakt, een opname van de weergave op het televisiescherm.
Ik wens hier uitdrukkelijk VRT te bedanken voor de bijzonder intense samenwerking van de afgelopen jaren. De canonwebsite is mede dankzij de beelden uit het VRT-archief niet alleen bijzonder rijk aan informatie, maar ook extra aantrekkelijk.
Emmanuel Gerard, voorzitter commissie ‘Canon van Vlaanderen’
De nieuwsdienst van de omroep heeft sinds het ontstaan van de televisie in Vlaanderen haar uitgezonden nieuwsitems heel goed geïnventariseerd en daarbij ook alle items op film heel goed bewaard. Ook voor de algemene programma’s bestond er een systeem van steekkaarten waarin gezocht kon worden naar wat ooit werd uitgezonden. In 2008 startte een grootschalig digitalisatieproject om zowel de journaalitems op film als een selectie algemene programma’s met een groot maatschappelijk en cultureel belang te digitaliseren. Het was het startpunt van een groot aantal digitalisatieprojecten waarvoor we sinds 2014 samenwerken met meemoo, Vlaams instituut voor het archief.
Het is dankzij al deze inspanningen dat we een historisch en hedendaags archief als dat van VRT ook verder richting publiek kunnen ontsluiten. In dit geval via de Canon van Vlaanderen. Bravo!
Lieven Vermaele, directeur Partnerships & Operaties
Vele archiefcollega’s zetten zich dagelijks in om de collecties te inventariseren, digitaliseren en tenslotte te metadateren. Ook alles wat VRT vandaag publiceert, stroomt daarna door naar het VRT-archief om te bewaren. Hierdoor garanderen we dat het grootste audiovisueel archief van Vlaanderen ook in de toekomst kan bijdragen aan mooie projecten zoals de Canon.
Televisiepionier Paula Sémer
Paula Sémer heeft de grote eer om ook deel uit te mogen maken van een venster in de Canon. En dat is absoluut haar grote verdienste. Ze startte haar carrière als omroepster, presentatrice en was nadien ook producer van vele spraakmakende programma’s. In Penelope, een programma over vrouwen, bracht ze tips over mode, het huishouden, de kinderen, gezondheid en ook seksualiteit. Paula was een taboedoorbreekster. Als voorvechter van vrouwenrechten heeft ze in de Canon een verdiende plaats gekregen.
Deel dit artikel op sociale media
Benieuwd naar het reilen en zeilen achter de schermen bij VRT? In onze maandelijkse nieuwsbrief kom je meer te weten
De nieuwsbrief is gratis én je kan je steeds uitschrijven. Lees ons privacy beleid.