Een spectaculair beeld in hartje Leuven: op het dak van de opnamestudio van Dagelijkse kost worden negen zonnepanelen en een thuisbatterij geplaatst. Zo willen productiehuis Hotel Hungaria en VRT meer inzetten op duurzaamheid en groene stroom.
“We proberen onze producties steeds groener te maken. Nadat Dagelijkse kost al langer uitsluitend werkte met groene stroom die opgewerkt werd in eigen land, zal de productie nu ook zelf groene stroom opwekken via zonnepanelen,” zegt Naomi Queeckers, duurzaamheidscoördinator van VRT.
De installatie van de zonnepanelen is allesbehalve een eenvoudig karwei. Het pand, daterend uit 1759 - met daarin de tv-studio van Dagelijkse kost - is een beschermd monument en ligt in een erg smalle straat in het centrum van Leuven. Het gebouw heeft bovendien een complexe dakstructuur, een zogenaamd schilddak, wat de installatie van zonnepanelen er niet gemakkelijker op maakt.
Naomi Queeckers, duurzaamheidscoördinator van VRT: “We proberen onze televisieproducties steeds groener te maken. Zo werd er eerder al bij De repair shop volledig op groene stroom, opgewekt door zonnepanelen, gewerkt. Een productie als Dagelijkse kost verbruikt natuurlijk heel wat elektriciteit. Er werd voor het programma al lang gewerkt met groene stroom die in België geproduceerd wordt, maar nu gaat het nog een stapje verder. Er worden namelijk zonnepanelen op het dak geïnstalleerd. Zo kan Dagelijkse kost zelf mee groene stroom opwekken en is er minder energieverbruik van het net, wat resulteert in minder druk op het milieu én een lagere energiefactuur.”
Energie-intensief
Om een idee te geven: tijdens één draaidag voor Dagelijkse kost worden er in totaal vier gerechten klaargemaakt. Als je weet dat de keuken is uitgerust met drie ovens, twee friteuses, verschillende keukenrobots, snijmachines, twee ijskasten en twee diepvriezers, dan loopt het elektriciteitsverbruik heel snel op. Reken daarbij ook alle technische infrastructuur zoals camera’s, studiolampen, monitors, verlichting, verwarming, en medewerkers die de batterijen van hun mobiele toestellen (gsm, laptop, tablet) constant opladen. Ook die apparaten werken allemaal op elektriciteit.
Dankzij de negen zonnepanelen en de thuisbatterij zal de productie naar schatting meer dan de helft van hun energieverbruik kunnen opwekken. Op dagen dat de studio niet gebruikt wordt, vloeit de opgewekte stroom naar het net.
Bart Verbeelen van Hotel Hungaria: “We zijn erg tevreden dat we erin geslaagd zijn om ons pand uit te rusten met zonnepanelen en een thuisbatterij. We waren al een tijd bewust bezig met ons verbruik, want de opnames van een kookprogramma vragen veel stroom. Hoe meer groene stroom, hoe beter. Ook als tv-makers hebben we een rol te spelen in de energietransitie waar onze samenleving door moet.”
Dagelijkse kost is een programma van Hotel Hungaria voor VRT 1.
Deel dit artikel op sociale media
Benieuwd naar het reilen en zeilen achter de schermen bij VRT? In onze maandelijkse nieuwsbrief kom je meer te weten
De nieuwsbrief is gratis én je kan je steeds uitschrijven. Lees ons privacy beleid.