VRT zet verder in op digitale inclusie
23 januari 2024 - Van telewerken tot online leren. Van sociale media tot VRT MAX. Ook al is het internet vandaag niet weg te denken in het dagelijkse leven, toch blijft een op de twee Vlamingen digitaal kwetsbaar.
Daarom werkt VRT aan tal van initiatieven en programma's om mensen te helpen in het versterken van hun digitale vaardigheden, met de steun van de Vlaamse overheid. Dit voorjaar kan je alvast uitkijken naar een aanbod afgestemd op al je digitale noden en vragen. Of je nu denkt Digiwatte, of je met je Schermtijd voor een Digitale Dilemma staat, voortaan draai je vlot mee met de algoritmes van het leven en blijft geen bug je onbekend. Bits of bytes? Iedereen mee!
Schermtijd
De gemiddelde Vlaming brengt elke dag, zelfs buiten het werk of op school, maar liefst vier uur door aan het scherm van een computer of smartphone. Toch toont onderzoek van Statistiek Vlaanderen aan dat bijna de helft van de Vlamingen een aantal digitale basisvaardigheden mist. En ook mensen die wél mee zijn laten zich soms misleiden of weten niet hoe ze met al die apps en hun talloze mogelijkheden moeten omgaan. We zijn allemaal, meer dan we soms willen toegeven, nog vaak middenvakrijders op de razendsnelle digitale snelweg.
Hoe bescherm je jezelf tegen phishing en wat doe je als je er toch slachtoffer van wordt? Welke sites en apps voor e-commerce, tweedehandsverkoop en vakantieverblijven zijn betrouwbaar? Wat steken je kinderen eigenlijk uit op Tiktok? Hoe werk je efficiënt van thuis uit? Mag je je lot in handen leggen van gezondheidsapps? En hoe raak je verlost van je smartphoneverslaving? Het zijn allemaal vragen die de meeste Vlamingen zich wel eens stellen.
Enter Maureen Vanherberghen en Margaux Amant. Later in het programma nog vergezeld door Margaux Bogaert. Maureen en Margaux gaan twee keer per week aan huis bij mensen die met dergelijke vragen zitten. En ze komen met praktische, onmiddellijk toepasbare tips. Dat doen ze in Kampenhout: de gemeente die exact 25 jaar geleden de allereerste digitale gemeente van Vlaanderen werd, met een gratis internetaansluiting en e-mailadres voor elke inwoner, en deel-computers op publieke plekken. Kortom, geen gemeente meer geschikt om nu de eerste schermveilige gemeente van Vlaanderen te worden.
Schermtijd, vanaf 30 januari elke dinsdag en donderdag om 17.55 uur op VRT 1 en VRT MAX.
De tips worden ook verspreid via de sociale media van VRT.
Digiwatte
In een nieuwe reeks van Digiwatte krijg je antwoord op jouw digitale vragen. Online films en series bekijken op je Smart TV? Een app downloaden of updaten op je smartphone? Of telecomabonnement vinden dat bij je past? Elke aflevering staat er een nieuw thema in de kijker en beantwoordt Digiwatte al je digitale vraagstukken.
Digiwatte, vanaf 6 februari op VRT 1 en VRT MAX.
Het digitale dilemma
In Het digitale dilemma onderzoekt journalist Tim Verheyden de impact van technologische innovatie op mens en maatschappij. Is iedereen nog mee en wat komt er nog op ons af? Drie afleveringen lang Tim reist de wereld rond om te praten met auteurs, filosofen, leraars, ingenieurs, profs en de modale burger. Van Vlaanderen tot Boston, San Francisco en uiteraard… Los Angeles, waar de schrik voor jobverlies door AI de sector een half jaar lang in een ongeziene crisis dompelde.
Het digitale dilemma, vanaf 21 maart elke donderdag om 21.20 uur op VRT CANVAS en VRT MAX.
Los het op
In de nieuwe afleveringen van de VRT MAX-reeks Los het op trekt Linde Merckpoel er opnieuw op uit om grote en kleine problemen te doen verdwijnen. Gewapend met haar vlogcamera doet ze beroep op haar creativiteit, DIY-skills en sterke community van kijkers, luisteraars en volgers op sociale media om verschillende problemen op te lossen. Naast taboedoorbrekende thema's en oplossingen, gaat Linde ook aan de slag met enkele digitale uitdagingen.
Los het op, dit voorjaar op VRT MAX en Studio Brussel.
Factcheckers
In een wereld die steeds meer gedigitaliseerd raakt, blijven Britt Van Marsenille, Jan Van Looveren en Thomas Vanderveken feiten checken in een nieuw seizoen van Factcheckers. Ze zetten opnieuw hun beproefde technieken in om feit van fictie te onderscheiden, met groots opgezette experimenten en spraakmakende testen. Dit voorjaar doen ze dat voor checks die allemaal iets te maken hebben met de wereld van mobiele communicatie en internet. Hoe gemakkelijk trap je in de val van phishing-mails? Hoe hard leidt een gsm achter stuur nu werkelijk af? Het zijn maar enkele van de vele vragen waarop Britt, Jan en Thomas een antwoord proberen te vinden in een nieuwe reeks vol spanning, emotie en humor.
Factcheckers, dit voorjaar op VRT 1 en VRT MAX.
Blijf op de hoogte van het aanbod rond digitale inclusie op VRT MAX.
Deel dit artikel op sociale media
Benieuwd naar het reilen en zeilen achter de schermen bij VRT? In onze maandelijkse nieuwsbrief kom je meer te weten
De nieuwsbrief is gratis én je kan je steeds uitschrijven. Lees ons privacy beleid.