vrijdag 17 mei 2024
17 mei 2024

VRT NWS krijgt Europees kwaliteitslabel voor factchecks

Erkenning opent deuren naar meer internationale samenwerking

Vrijdag 17 mei 2024 - VRT NWS krijgt een officiële erkenning van het European Fact-Checking Standards Network (EFCSN). Dat is een Europees netwerk van een 50-tal factcheckorganisaties en -redacties, die werken volgens dezelfde deontologische code. De erkenning opent de deuren naar meer internationale samenwerking tussen journalisten en redacties. VRT NWS is de tweede Belgische nieuwsredactie die de erkenning krijgt.

© VRT - Geert Van Hoeymissen

Het EFSCN vertegenwoordigt factcheckers in gesprekken over de bestrijding van desinformatie met Europese overheden en technologiebedrijven. Om erkend te worden, moet een redactie voldoen aan strenge toelatingsnormen, onder meer op het vlak van onafhankelijkheid, transparantie en journalistieke kwaliteit. Zo is het onder meer belangrijk dat de artikels duidelijke bronverwijzingen hebben. Elke lezer kan zo zelf controleren of een factcheck klopt of niet en welke argumentatie er achter een beoordeling schuilt.

Sinds 2020 werkt de nieuwsdienst met een checkredactie: journalisten die zich toeleggen op factchecking en beeldverificatie. Zij controleren uitspraken van publieke figuren of zaken die rondgaan op sociale media op hun echtheid en doen daarbij aan uitgebreid bronnenonderzoek.

Alle factchecks en verhalen over desinformatie of online bedrog zijn terug te vinden op onze themapagina nws check, ​ meteen ook het label waaronder onze checkredactie werkt.

nws check: Fake of echt nieuws? | VRT NWS: nieuws

Op deze pagina vind je niet alleen nieuwsartikels, maar ook video's en onze podcast over misleiding, desinformatie en factchecking Het uur van de waarheid.

De erkenning opent voor VRT NWS deuren naar meer internationale samenwerking en journalistiek onderzoek met binnen- en buitenlandse media. VRT NWS is na het weekblad Knack pas de tweede Belgische nieuwsredactie die de erkenning van EFCSN krijgt. Eerder behaalde VRT NWS ook het wereldwijde kwaliteitslabel van het IFCN (International Fact-Checking Network).

Factcheckmarathon in aanloop naar de verkiezingen

Van 27 mei tot en met verkiezingsdag 9 juni organiseert VRT NWS de eerste ‘factcheckmarathon van de lage landen’. Onze checkredactie zal dan in samenwerking met 7 andere redacties uit Vlaanderen, Franstalig België en Nederland uitspraken van politici factchecken tijdens de campagne voor de regionale, federale en Europese verkiezingen. De resultaten van die factcheckmarathon kan je nalezen op de site en via de app van VRT NWS, maar ook in onze verkiezingsprogramma’s op radio, tv en op sociale media.