woensdag 17 juli 2024
17 juli 2024

Missie medaille: volg onze Belgische atleten op weg naar een olympische medaille

Dit najaar op VRT 1, vanaf 19 juli op Streamz

Woensdag 17 juli 2024 - Het is bijna zover: op 26 juli starten de Olympische Spelen in Parijs. Voor onze Belgische atleten hét moment waar ze maanden of zelfs jarenlang naartoe hebben gewerkt. Met Missie medaille kruipen we in het hoofd van vijf van onze grootste kanshebbers op eremetaal.

Elke aflevering vertelt het verhaal van één Belgische atleet of ploeg die droomt van een medaille op de Spelen in Parijs: Lotte Kopecky (wielrennen), Oshin Derieuw (olympisch boksen), 3x3 Lions (3x3 basketbal), Red Lions (hockey) en de Belgian Cats (basketbal). Ze werden ieder op de voet gevolgd door één toegewijde en ervaren topregisseur, elk met een eigen stijl en visie. Het resultaat zijn vijf unieke portretten van sterke en intrigerende sportpersoonlijkheden die de kijker een exclusieve blik gunnen in hun zoektocht naar eeuwige roem. Schrijven ze sportgeschiedenis of bezwijken ze onder de druk? Missie medaille is vanaf 19 juli te zien op Streamz en dit najaar op VRT 1.

Deze zomer zijn de Olympische en Paralympische Spelen op de voet te volgen bij VRT. Bij VRT zijn de prestaties van alle olympische Belgen live te volgen op radio, televisie en online. Sporza schakelt voor het hoogtepunt van de ongeziene sportzomer een paar versnellingen hoger met bekende maar ook veel minder bekende sporten. Er zijn programma’s van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat en ook Radio 1, Radio2 en MNM haken hun wagonnetje aan voor een inspirerende en verbindende sportzomer, van de fabelachtige openingsceremonie op vrijdag 26 juli op de Seine tot de slotceremonie op zondag 11 augustus. Naast de livestreams van de wedstrijden en uitzendingen op radio sluit het olympische praatprogramma Paris by night elke avond een rijkgevulde sportdag in schoonheid af.

Lees alles over de Olympische en Paralympische Spelen bij VRT via deze link.

De afleveringen

Lotte Kopecky

Regisseur Ibbe Daniëls (o.a. GodvergetenKinderen van het verzet)

Op de vorige Spelen in Tokio greep Lotte Kopecky nog naast eremetaal door enkele ongelukkige valpartijen. Sindsdien is er veel veranderd. Ze groeide uit tot de beste renster van de wereld, maar kreeg ook een persoonlijk drama te verwerken na het verlies van haar broer. In Parijs zal ze deelnemen aan drie disciplines: de tijdrit, de wegrit en het omnium. Meerdere medailles zijn mogelijk, wat een unicum zou zijn voor een Belgische atlete. We ontrafelen het enigma Lotte, die haar oerkrachten haalt uit de tegenslagen waarmee ze werd geconfronteerd.

Oshin Derieuw

Regisseurs Leendert Derck en Norman Baert (o.a. Patrick Lefevere: Godfather van de koers)

Krijger in de ring, ernaast een van de liefste en meest empathische personen in het sportcircuit. Oshin Derieuw is de eerste Belgische vrouwelijke bokser die naar de Olympische Spelen gaat. Ze maakte de overstap van professioneel boksen naar olympisch boksen, een volledig andere discipline, om aan het einde van haar sportcarrière alsnog voor het allerhoogste te vechten. Het vormt de bekroning van een lange strijd die ontstaat tijdens haar moeilijke jeugd, getekend door armoede en huiselijk geweld, waarbij het boksen haar redde van de neergang.

Belgian Cats

Regisseur Wim Bonte (o.a. Maestro Degand)

De Belgian Cats, het nationale vrouwenbasketbalteam, azen op revanche voor de Spelen in Tokio. Door verlies met één enkel punt tegen thuisland Japan werd namelijk de kans op een historische medaillewedstrijd gemist. Het zorgde voor diepe wonden bij bepaalde speelsters.

Recordinternational Julie Vanloo voelt zich tot op vandaag verantwoordelijk door een ongelukkige fout in het slot van de wedstrijd. En bij Julie Allemand, spelverdeler van het team, mondde de ontgoocheling zelfs uit in een burn-out. Tijd voor verlossing: waar Tokio uitdraaide op een trauma, moet Parijs een sprookje worden.

Red Lions

Regisseur Dennis Van Esser (o.a. Masterchef)

De Red Lions zijn de heersende olympische kampioenen in het hockey. Het team van Tokio is grotendeels onveranderd gebleven om dat kunststukje in 2024 over te kunnen doen. Maar Parijs betekent ook ergens een eindpunt. Voor enkele spelers van de ‘gouden generatie’, zoals sterkhouder Loïck Luypaert, wordt het de last dance. Toch rekent het team ook op enkele olympische debutanten, zoals de opkomende ster Nelson Onana. Ondanks de verschillen in generatie, afkomst of taal, is de sterkte van de Lions dat ze één team zijn. Samen streven ze naar dat grote doel: goud.

3x3 Lions

Regisseur Dennis Van Esser

Op de Spelen in Tokio waren de 3x3 Lions met hun vierde plaats dé verrassing van het toernooi. Maar enkele weken later veranderde de droom in een nachtmerrie door betichtingen van fraude tijdens de kwalificatie. Drie spelers werden geschorst, waaronder ook bezieler en kapitein Nick Celis. Anno 2024 is Thibaut Vervoort daardoor de enige speler die overblijft van het dream team in Tokio. De nasleep is nog steeds voelbaar: nieuwe spelers moeten hun weg nog vinden en de resultaten blijven uit. En de klok tikt richting het allesbepalende olympische kwalificatietoernooi in Debrecen.

Ondertussen weten we al dat de 3x3 Lions zich niet konden plaatsen voor de Spelen.

Dit najaar op VRT 1

De eerste vijf afleveringen waarin we de atleten volgen tijdens hun voorbereidingen voor Parijs zijn vanaf 19 juli te bekijken op Streamz. Dit najaar volgen vijf nieuwe afleveringen waarin we een blik krijgen achter de schermen van diezelfde atleten op de Spelen zelf. Deze vijf afleveringen zijn ook te bekijken op VRT 1. De 3x3 Lions zijn er dan niet meer bij want zij konden zich niet plaatsen voor de Spelen. ​ ​ 

Missie medaille: vanaf 19 juli op Streamz en dit najaar op VRT 1.

Missie medaille is een productie van Hotel Hungaria in samenwerking met VRT en Streamz.

Meer over Sport en ontspanning

Ook de komende jaren brengt VRT de Vlaamse wielerklassiekers in beeld

Missie medaille: volg onze Belgische atleten op weg naar een olympische medaille

Mis niets van de Belgische prestaties op de Olympische en Paralympische Spelen op VRT

Wie wint Zomerhit 2024?

Dankzij VRT mis je geen seconde van de Ronde

Crossen in de modder: VRT CRW maakt de handen vuil tijdens het veldritseizoen

Factcheckers onderscheidt opnieuw feit van fictie in vierde seizoen: van dickpics over zwerfvuil tot illegaal medicijnen kopen op internet

De wereld beleeft het WK Turnen dankzij VRT: “We plakken zelfs microotjes op de baren van de ongelijke leggers”