dinsdag 20 augustus 2024
20 augustus 2024

De grote boodschap van VRT: een pakkend, divers en vernieuwend najaar

Van een uniek stressexperiment en vrijwilligers die enthousiast een boot renoveren tot financiële hulp voor jongeren en een stralend nieuwe MNM

Dinsdag 20 augustus 2024 – Dit najaar kom je ogen en oren tekort bij VRT. De publieke omroep maakt van elk moment dat je als mediagebruiker bij VRT spendeert, iets waardevols.

MNM pakt uit met een ander logo en bijhorende huisstijl, een frisse baseline en nieuwe programma’s. VRT 1 raakt je met De goudvis, het verslag van de bijzondere boottocht van Kevin Van Den Bosch en Dieter Coppens. VRT Canvas zet je aan het denken met de zoektocht van Otto-Jan Ham in Drugs dus. VRT MAX presenteert het nu al gehypete tweede seizoen van Knokke off en Ketnet werkt aan een nieuw verhaal van #LikeMe. Radio 1 focust op de gemeenteraadsverkiezingen, Radio2 gaat opnieuw op zoek naar de Beste buurt van Vlaanderen, Klara brengt de langverwachte, nieuwe podcast met Bart Van Loo en Studio Brussel combineert continuïteit met verrassingen.

Het enorme aanbod is er voor alle Vlamingen en onderscheidt zich door een niet te missen meerwaarde. Het is zoals je dat van de publieke omroep verwacht: kwalitatief, impactvol en divers.

VRT 1

Ook dit najaar verbindt VRT 1 heel Vlaanderen met lokale en herkenbare verhalen, relevant aanbod en impactvolle programma’s. Daarom blijft VRT 1 inzetten op haar sterktes: de geliefde mix van vaste waardes human interest, infotainment en actualiteit, samen met kwaliteitsvolle ontspanning en de beste Vlaamse fictie. Een uitgebreid aanbod voor iedereen, jong en ouder, om zo meer dan ooit het verschil te maken.

Zo varen Kevin Van Den Bosch en Dieter Coppens recht in het hart van Vlaanderen met het gloednieuwe De Goudvis. Tom Waes onderzoekt wat stress, een groot probleem in onze moderne maatschappij, doet met een mens en probeert zelf Kalm Waes te worden. Tine Embrechts en Karine Claassen willen taboes doorbreken met Menopauzia en De grote boodschap. Arnout Hauben trekt Dwars door de Lage Landen, Wim Lybaert haalt zijn Columbus van stal en Steven Van Herreweghe onderzoekt in Enquêtebureau de gewoontes van de Vlaming. Op zondagavond is drugsbaron Ferry Bouman back in business in de gloednieuwe, spannende fictiereeks Ferry: de serieThuis zet haar dertigste seizoen in met een knal én een nieuwe wekelijkse podcast Welkom Thuis, met superfans Sander Gillis en Cato Peeters als hosts.

VRT Canvas

VRT Canvas reikt je nieuwe perspectieven aan, daagt je uit om na te denken en prikkelt je brein met programma’s van ontegensprekelijke kwaliteit. Zo gaat Otto-Jan Ham met een objectieve en open geest op zoek naar de waarheid over legale en illegale roesmiddelen in Drugs dusJan Leyers bij de Duitsers duikt in de woelige geschiedenis van Duitsland, met een open blik voor het allermooiste en allerlelijkste. Het Vaticaan, de staat van de Kerk toont de tweeduizend jaar oude en wereldwijde organisatie van binnenuit, met de focus op de uitdagingen voor de Kerk in de 21e eeuw. In IS op waakvlam trekt Rudi Vranckx naar Syrië en Irak om de opkomst en val van de Islamitische Staat te onderzoeken. Cameraman Kristiaan Grauwels onderzoekt in Voorgoed verpest? de invloed die pesten op zijn leven heeft gehad.

Willy’s boot toont je het ‘allerschoonste’ van de mens. Joris Hessels gaat op zoek naar vrijwilligers om de zeilboot van dorpsgenoot Willy opnieuw zeevaardig te maken. Bekende ouders of kinderen gaan in Waarom wachten het lang uitgestelde, maar hartverwarmende gesprek met een naaste aan. VRT Canvas blijft ook meer dan ooit een vrijhaven en kweekvijver voor humor, met onder andere De ideale wereld20 jaar Het eiland en comedyshows van Michael Van Peel, Thomas Smith, Lukas Lelie, Wim Helsen en Soundos El Ahmadi.

Ketnet

Begin 2025 pakt Ketnet uit met een gloednieuwe reeks van #LikeMe. Niet zomaar een volgend seizoen, maar een volledig nieuw verhaal met een andere cast. Amber Aerts (als Mia Sand), Marthe Willems (als Louise De Bruyn), Renzo Olievier (als Jules Bleumers), Zion Luts (als Sem De Bruyn), Pieter Vreys (als Oscar Dupont) en Jerôme Plattenbos (als Raoul Morales) spelen de nieuwe hoofdpersonages. Hun avonturen spelen zich onder meer af in een praktijkgerichte school in Middelkerke. Wat niet verandert: 26 Nederlandstalige klassiekers in een nieuw jasje.

Maar ook dit najaar brengt Ketnet nieuwe fictie op kindermaat. De Raad van Soekie is een serie barstensvol humor waarin je ontdekt hoe je debatteert, hoe het democratisch systeem werkt en hoe belangrijk verkiezingen zijn. Waiko is een gloednieuwe reeks met een buitenaards kantje. Otis-Skate is het derde deel van de reeks die zich afspeelt in de skatescene en GameKeepers keert terug voor een vierde en laatste seizoen. Ketnet beklijft ook met sterke human interest. In Wat niemand ziet vertellen tien kinderen hun bijzondere verhaal. Hun leven wordt bepaald wordt door iets waar ze zelf geen vat of invloed op hebben. Iets dat je aan de buitenkant niet meteen ziet, maar wat aan de binnenkant veel impact heeft.

© VRT - Emma Weekers

VRT MAX

Het grootste streamingplatform van Vlaanderen serveert ook het komende seizoen het allerbeste van VRT, met exclusieve videoreeksen en gloednieuwe podcasts voor alle generaties. Zet je schrap voor het langverwachte tweede seizoen van het immens populaire en veelgeprezen Knokke off. Nog meer fictie: in de internationale coproductie Beter wordt het niet besluit David het erop te wagen: hij zegt zijn huur op, pakt al zijn spullen en emigreert naar zijn vriendin Eva in Berlijn.

In Nevermind verkent Flo Windey, die zelf ADHD heeft, zeven verschillende 'labels', van ASS tot hoogbegaafdheid. Elodie Gabias zoekt in Wat is liefde? een antwoord op de universele vraag der vragen én ook de liefde van haar leven. Net voor de Amerikanen opnieuw hun stem uitbrengen over de toekomst van hun land, reist VRT NWS-expert Thomas De Graeve in Verscheurd Amerika door de Verenigde Staten. Het tweede seizoen van Challas en de kost, met MNM-dj Kawtar Ehlalouch, zorgt voor nog meer Vlaamse vibes in Marokko. VRT MAX brengt voortaan met Money time dé wekelijkse podcast die antwoorden geeft op alle vragen die jongeren hebben over geld, met MNM-dj Charlotte Sieben en financieel expert Chris Sigura.

MNM

MNM blijft dé radiozender met de beste popmuziek van vandaag en de voorbije 20 jaar, én verhalen die luisteraars na aan het hart liggen. Vanaf maandag 2 september klinkt en oogt het merk wel helemaal anders. Het logo met bijhorende huisstijl, de baseline én de ochtend- en avondshow zitten in het nieuw. Het nieuwe logo van MNM stelt een opgeblazen letter ‘M’ voor, naar analogie met de missie van het merk: het leven van de Vlaming elke dag een beetje beter maken. Dat komt ook terug in de nieuwe baseline ‘Make Life Sing’.

Sander Gillis, Imane Boudadi en, na haar ouderschapsverlof, Maureen Vanherberghen maken je wakker met De MNM Ochtendshow. De drie vrienden zijn nieuwsgierig naar elkaars kleine, grote en soms moeilijke verhalen. Wie luistert begint ongetwijfeld positiever, energieker en gelukkiger aan de dag. Tijdens de avondspits hoor je een vertrouwde stem: Kawtar Ehlalouch. Bij Club Kawtar is iedereen welkom! Elke dag krijgt Kawtar gezelschap van een bekend clublid.

Radio 1

Radio 1 blijft het VRT-merk bij uitstek dat zijn publiek door de brede actualiteit gidst en mensen inspireert met nieuwe ontdekkingen, inzichten en ervaringen. Tijdens de tweede helft van september zullen de duidingsprogramma’s focussen op de gemeenteraadsverkiezingen en na De ochtend is er opnieuw Het ontbijt met Michaël van Droogenbroeck.

Maar eerst presenteert Radio 1 nog de Radio 1 Lagelandenlijst met het absolute kruim van de Nederlandstalige muziek, op zaterdag 7 september. In september is het verder uitkijken naar de duizendste uitzending van De wereld van Sofie. Die wordt gevierd met een groot feest op zondag 15 september, in de Roma in Antwerpen. In Geisha beluister je het persoonlijke familie-epos van actrices Evelien en Marlies Bosmans. De podcast brengt de twee zussen in zes afleveringen van Mol naar Hong Kong, op zoek naar hun verloren erfenis. Later in het najaar pakt Radio 1 ook nog uit met Het ontbreekwoord van het jaar.

Radio2

Radio2 trapt het najaar af vanaf maandag 26 augustus. Xavier Taveirne en het WinWin-team maken je, met het beste consumentenadvies, helemaal klaar voor de drukke septembermaand. Op zaterdag 31 augustus volg je live de finale van Zomerhit in Blankenberge op VRT 1 en Radio2. De Zomer Top100 sluit de zomer af op zondag 1 september. 

Vanaf maandag 2 september maakt Peter Van de Veire je tussen 6 en 9 uur weer wakker én hij gaat meteen opnieuw op zoek naar de Beste buurt van Vlaanderen. Van maandag tot en met donderdag, tussen 18 en 20 uur, kun je naar goede gewoonte bij Kim Debrie terecht voor alle weetjes over muziek van bij ons en voortaan doet ze dat onder een nieuwe naam: Radio2 Oh La La. Romy Deridder hoor je vanaf september op zaterdag en zondag tussen 16 en 18 uur in een gloednieuw programma met tips en weetjes over activiteiten in het weekend en de komende week.

Ook dit najaar verrast Radio2 je met leuke acties, onder meer naar aanleiding van het Weekend van de Klant en veertig jaar De Pré Historie. Op 17 oktober vindt de Radio2 Eregalerij plaats in Oostende en tussen kerst en nieuw geniet je opnieuw van de Radio2 Top2000.

© VRT

Klara

Klara zorgt dit najaar voor een fijne mix van vertrouwde en nieuwe programma’s en podcasts. Er komt een tweede seizoen van de podcast Eerste Hulp Bij Klassiek met Clara De Decker en Sander De Keere. Tegen het einde van het jaar mag je een nieuwe Klara-podcast verwachten met Bart Van Loo, gebaseerd op zijn boek ‘Stoute schoenen, in de voetsporen van de Bourgondiërs’, dat begin september verschijnt.

In Brugge is Iedereen klassiek dit jaar toe aan de elfde editie. Het grote muziekfeest is er voor iedereen, van kenner over liefhebber tot wie klassiek wil leren kennen. In oktober zendt Klara The original soundtrack live uit op de World Soundtrack Awards. Jouw absoluut favoriete werken hoor je eind november in de Klara top 100.

© VRT - Geert Van Hoeymissen

Studio Brussel

Het najaar bij Studio Brussel, dat is veel continuïteit en vertrouwde afspraken, met af en toe een kleine verrassing. Fien en Thibault staan op tussen 6 en 9 uur, en spelen vanaf maandag 26 augustus elke dag opnieuw het razend populaire De wekker. Kersvers op de middag: Dries Lenaerts. Hij presenteert tussen 12 uur en 13 uur Dries op een rij, een muzikaal spelprogramma. Pien Lefranc is voortaan de nieuwe stem van De Jaren Nul. Vaste waarden Joris Brys, Kirsten Lemaire, Eva De Roo en Michèle Cuvelier blijven op post. Je hoort hen respectievelijk in de voormiddag, namiddag, avondspits en Radar.

Op vrijdagavond tussen 18 en 20 uur trapt een bijzonder duo het weekend op gang: Gunther Desamblanx en Olga Leyers. Nog nieuw in het weekend is Joris Hessels, die op zondagochtend tussen 7 en 10 uur de Studio Brussel-luisteraar wakker maakt. Natuurlijk stuurt Studio Brussel je ook dit najaar naar de beste concerten met De guestlist en pakt weer uit met exclusieve Studio Brussel Live Live-optredens, met als eerste Fontaines D.C. in september.

Damon De Backer

VRT Radio Bene

Het digitale radiostation VRT Radio Bene start het nieuwe seizoen op zondag 1 september met One Hit Wonder-dag. In de eerste week van september hoor je de Radio Bene Evergreen 500 van de 70’s en later dit najaar is er nog de Evergreen1000. De vertrouwde VRT Radio Bene-stemmen blijven op post en krijgen het gezelschap van populaire artiesten van bij ons.

De Tijdloze

Ook het digitale radiostation De Tijdloze is dit najaar niet kapot te krijgen. Met Jouw Tijdloze ochtendradio met Sofie Engelen, For Those About To Rock met Stijn Van de Voorde, Easy Bies - Easy like Sunday morning met Jan Van Biesen en De Tijdloze Dansant. Op de laatste dag van het jaar hoor je traditiegetrouw De Tijdloze 100, de langstlopende en meest gereputeerde eindejaarslijst van Vlaanderen met de honderd beste platen aller tijden.

Jaarbeeld 2024

Benieuwd naar verhalen van achter de schermen? In het Jaarbeeld 2024 krijg je een beeld van wat de publieke omroep allemaal in zijn mars heeft. Achter de cijfers die VRT elk jaar publiceert in het Jaarverslag, schuilen immers vooral straffe verhalen, onbegrensde creativiteit en ambitieuze plannen voor de toekomst.

Klik hier en ontdek het Jaarbeeld 2024.

Dossier: Bedrijfsinformatie

Meer over Bedrijfsinformatie

5 VRT-nominaties voor Prix Europa

De grote boodschap van VRT: een pakkend, divers en vernieuwend najaar

VRT en KRO-NCRV starten met opnames van nieuwe dramaserie Badgast op Terschelling

VRT gaat opnieuw op zoek naar jong mediatalent: “We zoeken nieuwe start-ups om samen te blijven vernieuwen” 

Chloë van de Klantendienst: ‘Het is niet aan VRT om de sieraden van Björn Soenens te financieren’

Chloë van de Klantendienst: ‘Het gekrakeel kan maar bijdragen aan de Statler en Waldorf-status van José en Renaat’

Het ABC van VRT met de K van ... Klantendienst: “In 2023 alleen al behandelde de klantendienst in totaal 31.429 contacten”

Chloë van de Klantendienst: ‘Gelukkig is dit niet het soort lek waarover parlementaire vragen worden gesteld’