vrijdag 23 augustus 2024
23 augustus 2024

5 VRT-nominaties voor Prix Europa

Vrijdag 23 augustus 2024 - De nominaties voor de prestigieuze Prix Europa zijn bekendgemaakt. Ook dit jaar zijn er opnieuw heel wat VRT-producties genomineerd. Hieronder een kort overzicht.

© VRT - NyklyN

Chantal - VRT 1

Chantal (Maaike Cafmeyer) verovert niet enkel de Westhoek, maar ieders favoriete West-Vlaamse politieagente is ook goed bezig in de rest van Europa!

Het tweede seizoen van de fictiereeks Chantal, dit voorjaar te zien op VRT 1 en bij Streamz, werd genomineerd voor de Prix Europa in de categorie ‘Videofictie’. Daarin neemt Chantal het op tegen 23 andere kanshebbers, uit onder andere Zwitserland, Italië, Duitsland en Finland.

In het tweede seizoen van Chantal zijn, naast Maaike Cafmeyer, Mathias Sercu, Dries Heyneman, Steven Mahieu, Yves Degryse, Wim Opbrouck, Zouzou Ben Chikha, Patricia Kargbo, Kurt Defranq te zien. Chantal werd bedacht en geschreven door Mathias Sercu en de regie is in handen van Jeroen Dumoulein en Senne Dehandschutter. Chantal is een programma van het productiehuis Eyeworks Film & TV Drama.

Het nieuwe Ijzeren Gordijn - VRT Canvas

In de documentaire reeks Het nieuwe IJzeren Gordijn verkent conflictjournalist Rudi Vranckx het intrigerende grensgebied tussen Rusland en de rest van Europa.

In vier afleveringen reist hij van het Hoge Noorden tot in de Kaukasus, langs de breuklijn tussen twee werelden. Onderweg ontmoet Rudi mensen die vandaag leven met Rusland als buur, in de schaduw van een nieuw IJzeren Gordijn.

Het nieuwe Ijzeren Gordijn werd genomineerd voor de Prix Europa in de categorie 'Videodocumentaire'.

Kwaad Bloed - Pano - VRT 1

In de Pano-reportage Kwaad Bloed onderzoekt het team Sepsis.

Sepsis is een ernstige aandoening die iedereen kan krijgen, maar bijna niemand kent het. Je krijgt sepsis meestal na een infectie. "Het is een totaal uit de hand gelopen reactie van ons lichaam op een ernstige infectie. Sepsis is een echte killer', zegt infectiologe Erika Vlieghe van het UZ Antwerpen. Pano onderzoekt hoe het zit met de aanpak van sepsis op alle niveaus van onze gezondheidszorg. 

Kwaad bloed werd genomineerd voor de Prix Europa in de categorie 'Video-onderzoek'.

Bekijk Kwaad Bloed hier op VRT MAX.

Na de rouwstoet - Studio Brussel

Na de rouwstoet gaat iedereen naar huis. Maar eigenlijk begint het dan pas. Ook voor Nona Van Braeckel stopte het rouwen niet. Samen met lotgenoten maakte ze Na de rouwstoet, een beklijvende podcast over rouwen.

Na de rouwstoet werd genomineerd voor de Prix Europa in de categorie 'Audiodocumentaire'.

Beluister Na de rouwstoet hier op VRT MAX.

Night Flights (van Minds Meet) - VRT MAX

Night Flights is een fictiepodcast van VRT MAX en volgt de avonturen van een jonge vrouw die letterlijk haar dromen moet najagen wanneer haar geliefde op een ochtend niet meer wakker wordt. Nacht na nacht onderneemt ze een zoektocht naar hem in haar droomwereld, waarbij ze ook haar eigen interne strijd moet trotseren.

Night flights is een coproductie van VRT MAX en Minds Meet, gecreërd door Johanson, met de steun van het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) en De Auteurs.

Night Flights werd genomineerd voor de Prix Europa in de categorie 'Audiofictie'.

Beluister Night Flights hier op VRT MAX

Prix Europa is het grootste jaarlijkse Europese trimediale festival. Elk jaar worden in een competitie de beste televisie-, radio- en nieuwe-mediaproducties gekozen door een open jury.

Dossier: Bedrijfsinformatie

Meer over Bedrijfsinformatie

5 VRT-nominaties voor Prix Europa

De grote boodschap van VRT: een pakkend, divers en vernieuwend najaar

VRT en KRO-NCRV starten met opnames van nieuwe dramaserie Badgast op Terschelling

VRT gaat opnieuw op zoek naar jong mediatalent: “We zoeken nieuwe start-ups om samen te blijven vernieuwen” 

Chloë van de Klantendienst: ‘Het is niet aan VRT om de sieraden van Björn Soenens te financieren’

Chloë van de Klantendienst: ‘Het gekrakeel kan maar bijdragen aan de Statler en Waldorf-status van José en Renaat’

Het ABC van VRT met de K van ... Klantendienst: “In 2023 alleen al behandelde de klantendienst in totaal 31.429 contacten”

Chloë van de Klantendienst: ‘Gelukkig is dit niet het soort lek waarover parlementaire vragen worden gesteld’