maandag 26 augustus 2024
26 augustus 2024

Technologie opent nieuwe deuren: Live sportbeleving voor iedereen met AI-ondertiteling

Maandag 26 augustus 2024 - Technologie opent de deuren naar een inclusieve VRT-ervaring voor elke Vlaming. Naast audiodescriptie voorzien en tolken Vlaamse Gebarentaal inzetten, ondertitelt de publieke omroep nagenoeg alle programma’s en video’s. Dat vraagt behoorlijk wat tijd. Tijdens live-uitzendingen is die er vaak niet. Als er handmatig ondertiteld wordt, zal de tekst altijd met wat vertraging verschijnen. Maar sport wil je live beleven, zodat je ten volle kunt genieten wanneer er gescoord wordt.  

Daarom zet VRT de volgende stap met AI-ondertiteling tijdens de uitzendingen van de Vuelta, de meerdaagse wielerwedstrijd in Spanje. Ook wie doof of slechthorend is, of wie bijvoorbeeld liever zonder geluid kijkt op een volle trein, krijgt zo de nodige duiding wanneer het peloton de aanval inzet op de kopgroep. Door automatisering wordt de vertraging tussen gesproken tekst en liveondertiteling beperkt. Bovendien is het systeem een welkome hulp tijdens een piekmoment als de sportzomer, waarop de werkdruk voor de dienst ondertiteling bijzonder hoog is.

“Doven en slechthorenden zijn al jaren vragende partij voor synchrone ondertitels bij live- uitzendingen. Met dit experiment proberen we daaraan tegemoet te komen.”

Femke Van Overbeke, Teamverantwoordelijke Vertaling & Ondertiteling

Hiervoor maakt VRT gebruik van geavanceerde AI-technologieën voor spraakherkenning en de automatische vertaling naar tekst. Die zijn zorgvuldig geselecteerd en getest door het AI-kernteam om de kwaliteit en betrouwbaarheid te waarborgen. Uiteraard zijn de systemen niet feilloos. De expertise van professionele ondertitelaars blijft van essentieel belang voor kwaliteitscontrole en tijdens complexe uitzendingen. AI-systemen zijn de assistenten.

Het doel van het Vuelta-experiment is op zoek gaan naar de beste kijkervaring voor iedereen. Aan de kijkers wordt om feedback gevraagd. Met die waardevolle input kan het AI-team de technologie verbeteren en verfijnen. Het brede (sport)aanbod van VRT zal in de toekomst alleen maar sneller en efficiënter ondertiteld worden, dankzij een slim samenspel tussen professionele VRT’ers en artificiële intelligentie.

Meer over Innovatie

3 inzichten van VRT-collega Chris Verhoeven op de International Broadcasting Convention (IBC)

Technologie opent nieuwe deuren: Live sportbeleving voor iedereen met AI-ondertiteling

VRT gaat opnieuw op zoek naar jong mediatalent: “We zoeken nieuwe start-ups om samen te blijven vernieuwen” 

Het ABC van VRT met de V van ... Virtuele producties: van interactieve fictiegame tot sportverslaggeving door avatars 

Het ABC van VRT met de S van ... Start-ups: VRT Sandbox helpt jonge makers en start-ups bij hun eerste stappen in mediasector 

VRT-componist Bart Ketelaere: "Op 5 minuten laat ik een AI-stem zingen over eenhoorns en loempia's"

Van digibeet tot digifan: digitale inclusie voor jong én oud

Digitale Duik: onderzoek ontcijfert belang van digitale inclusie