maandag 09 september 2024
09 september 2024

Wees geen wegkijker: allemaal samen tegen pesten met VRT en STIP IT

Emma Bale maakt gloednieuwe actiesong 'Kijk niet weg'

Maandag 9 september 2024 - Deze ochtend ontwaakte Vlaanderen tussen de stippen: dé start van STIP IT 2024 van VRT. Ketnet, MNM en Radio2 slaan opnieuw de handen in elkaar voor deze editie. Want niet alleen kinderen en jongeren maar ook volwassenen kunnen het slachtoffer worden van pestgedrag. Zangeres Emma Bale zorgt voor een gloednieuwe actiesong 'Kijk niet weg'. MNM-dj Kawtar Ehlalouch, Radio2-dj Margaux van de regio en Ketnet-wrapper Sarah Mouhamou zetten mee hun schouders onder STIP IT.

Foto: VRT

Wees geen wegkijker. Kom op tegen pesten en doe mee met STIP IT.

Met STIP IT willen Ketnet, MNM en Radio2 pesten een halt toe roepen. Verschillende VRT-merken werken samen om op een laagdrempelige manier zoveel mogelijk mensen aan te moedigen om zich te engageren tegen pesten. Sinds de start van het initiatief is STIP IT uitgegroeid tot een vaste waarde in Vlaanderen, waarbij VRT kinderen, jongeren en volwassenen wil verbinden en in beweging zetten. Want pesten komt niet enkel voor bij kinderen. Het treft ook jongeren en volwassenen, bijvoorbeeld op de werkvloer.

Kijk niet weg 

Pesten treft 1 op 3 van de kinderen en 1 op 5 van de jongeren. Maar ook volwassen blijven pestgedrag tegenkomen of dragen de gevolgen ervan nog jaren later mee. Door sociale media is pesten overal aanwezig. En tegelijkertijd meer verborgen dan ooit. 

We mogen dus niet langer wegkijken. Samen kunnen we het verschil maken tegen pesten. Door ons hoofd niet weg te draaien en troost te bieden. Want elk klein gebaar kan een wereld van verschil betekenen voor slachtoffers van pesten. Daarom bundelt VRT de krachten rond de actie van STIP IT om jong en oud te informeren, sensibiliseren en mobiliseren. 

Dit jaar ligt de focus op de boodschap 'Wees geen wegkijker. Kies kleur tegen pesten en doe mee met STIP IT.' Met deze boodschap wordt dit jaar binnen de thematiek rond pesten de aandacht gelegd op het omstaanderseffect. Omstaanders kunnen immers een grote impact hebben om verder pestgedrag te voorkomen en vooral voor de negatieve gevolgen voor diegene die het pestgedrag ondergaat. Hoe omstaanders het gedrag wel kunnen stoppen, escalatie vermijden en ondersteuning bieden, daarrond bieden de experten van het Netwerk Kies Kleur tegen Pesten samen met VRT een aantal concrete tips.

Thomas Geuens

 "(Online) pesten is en blijft een belangrijk probleem. Willen we de cijfers doen dalen, dan wordt ‘samenwerken’ het sleutelwoord. Op alle fronten komt het erop aan de krachten te bundelen: in de scholen, sportclubs, jeugdwerk, hulpverlening,… ​ Want pesten stoppen doen we samen! Hopelijk inspireert en mobiliseert de jarenlange samenwerking tussen STIP IT en Kies Kleur tegen Pesten iedereen en maken we samen dromen waar."

Sabine Coppens van Netwerk Kies Kleur tegen Pesten

Ook de nieuwe actiesong, gemaakt door Emma Bale, sluit hierop aan. Met het nummer 'Kijk niet weg' roept ook Emma Bale op om niet weg te kijken als je pesten ziet gebeuren.

 "Ik ben enorm vereerd de vraag te hebben gekregen om m'n schouders mee onder STIP IT te zetten. Ik geloof heel erg ​ in het verbinden via muziek, en het is super fijn dat ik dat kan doen met mijn song 'Kijk niet weg'. Het is een hoopvolle song waarin ik wil laten zien dat het iemands wereld echt kan veranderen als je je angst uit de weg gaat, je elkaar aankijkt en opkomt voor elkaar. Wegkijken is geen optie meer en ik hoop daartoe aan te zetten met deze song."

Emma Bale

Stippenlijn door heel Vlaanderen

VRT bundelt de komende weken de krachten en biedt vanuit verschillende hoeken content aan rond de thematiek van STIP IT. MNM-dj Kawtar Ehlalouch, Radio2-dj Margaux van de regio en Ketnet-wrapper Sarah Mouhamou zetten mee hun schouders hieronder.

Thomas Geuens

In Club Kawtar neemt Kawtar Ehlalouch de vooroordelen rond pesten onder de loep. Ze geeft ook praktische tips en gaat in gesprek met mensen die werden gepest. In het radioprogramma Radio2 Wijs wordt er ook extra aandacht geschonken aan alles rond pesten. In KingSize Live bij Ketnet zijn Emma en Margaux te gast bij Sarah, zodat ook de Ketnetters de actie leren kennen. Ook in Thuis zal je de STIP IT-stippen zien passeren.

Het hoogtepunt van STIP IT is op zaterdag 28 september. Dan geven we samen met zo veel mogelijk mensen een sterk signaal tegen pesten door “stippenlijnen” te maken. Verschillende steden en gemeenten organiseren een stippenlijn-event voor de inwoners, maar iedereen kan meedoen: gewoon thuis met je gezin in de living, in de straat met je buren of in de sportclub met je ploegmaten.

Tijdens STIP IT: De liveshow, die op Ketnet en op VRT MAX live wordt uitgezonden, wordt toegeleefd naar hét moment dat er overal in Vlaanderen en Brussel op hetzelfde moment stippenlijnen tegen pesten worden gevormd. Hiervan wordt ook live verslag uitgebracht op Radio 2 en MNM.

STIP IT: de liveshow, zaterdag 28 september om 15u op Ketnet en VRT MAX, ook te volgen via Radio2 en MNM

Voorgoed verpest?

Ook VRT Canvas doet mee aan STIP IT. In de documentaire Voorgoed verpest? gaat cameraman Kristiaan Grauwels op zoek naar antwoorden.

Kristiaan Grauwels werkt als cameraman en monteur al vele jaren mee aan reportages en documentaires voor de VRT. Achter de schermen voelt hij zich het meest op zijn gemak. Maar nu staan de schijnwerpers voor het eerst op hem gericht. Kristiaan werd begin jaren ’90 het slachtoffer van pesterijen op een internaat, maar de details herinnert hij zich niet meer. Samen met regisseur Luc Lemaître wil hij ontdekken welke grote invloed dit op zijn leven heeft gehad.

Kristiaan praat met lotgenoten en experten in de hoop te begrijpen wat er is gebeurd en waarom. Zijn Kristiaans wonden na dertig jaar nog te genezen of is hij voorgoed verpest?

Voorgoed verpest?, elke donderdag om 21.20 uur op VRT Canvas

Dossier: Jongeren

Meer over Jongeren

Wees geen wegkijker: allemaal samen tegen pesten met VRT en STIP IT

Samen studeren op relaxe lofi-beats in Bar Madam? Dat kan!

Maak kennis met de mediamakers van morgen: dit was VRT Squad Bootcamp

Nieuwe Ketnet-serie 'Jij beslist: wrappertrip' zet verder in op interactiviteit

Magische start in Brugge: groot kinderkoor vlamt De Warmste Week op gang

Manu Van Acker en Pien Lefranc vlammen langs alle 319 gemeentes van Vlaanderen en Brussel voor De Warmste Week

Geslaagd? De MNM Blokhut telt af naar de zomer

Zes uitbundige jongeren beleven de reis van hun leven… zonder ouders, maar mét cameraploeg