vrijdag 13 september 2024
13 september 2024

VRT zet volop in op heldere informatie voor verkiezingen van 13 oktober

Vrijdag 13 september 2024 - Na een succesvolle verkiezingscampagne in juni 2024, bereidt VRT zich intensief voor op de lokale en provinciale verkiezingen van 13 oktober 2024. Met het "helemaal helder" aanbod heeft VRT de voorbije maanden laten zien hoe belangrijk het is om alle kiezers, ongeacht hun achtergrond of leeftijd, te voorzien van betrouwbare en heldere informatie. In aanloop naar de komende verkiezingen blijft dit de kern van VRT’s missie: ervoor zorgen dat elke kiezer goed geïnformeerd zijn stem kan uitbrengen. 

© VRT - GVH

VRT zal opnieuw sterk inzetten op duidelijke berichtgeving, waarbij zowel televisie, radio als online platforms zoals vrtnws.be en VRT MAX worden ingezet. De brede aanpak richt zich op een zo groot mogelijk bereik en houdt rekening met diverse doelgroepen, waaronder jongeren, kortgeschoolden en mensen die minder vertrouwd zijn met het politieke landschap.

Waarom VRT zoveel aandacht besteedt aan verkiezingen

Verkiezingen zijn een cruciaal moment voor de democratie. De lokale en provinciale verkiezingen van 13 oktober hebben een directe impact op het dagelijks leven van burgers. Juist daarom zet VRT zich volledig in om alle Vlamingen en Brusselaars van correcte, neutrale informatie te voorzien.

“Als publieke omroep heeft VRT de kernopdracht om in de eerste plaats alle Vlamingen te informeren. Tijdens de verkiezingen is het uiteraard onze taak om de bevolking te voorzien van correcte en volledige informatie. Die brengen we op een zo helder en laagdrempelig mogelijke manier tot bij de eindgebruiker.”

Thomas Van den Bossche, redactiechef online bij VRT NWS

Factchecking blijft belangrijk

Tijdens verkiezingen is het cruciaal dat kiezers kunnen rekenen op feitelijke en onafhankelijke informatie, zeker in tijden van toenemende desinformatie. Bij de afgelopen verkiezingen voerde VRT een succesvolle Factcheckmarathon uit, waarbij journalisten van verschillende redacties samengewerkt hebben om onjuiste informatie te corrigeren. Dit zorgde voor meer dan 70 factchecks en sterke online betrokkenheid.

In aanloop naar oktober zal factchecking opnieuw een prominente rol spelen. Zoals Thomas Van den Bossche zegt: "Desinformatie is en blijft een risico, zeker tijdens verkiezingen. Kiezers moeten erop kunnen vertrouwen dat de informatie die ze ontvangen gebaseerd is op feiten, en daar zetten we als publieke omroep vol op in."

Een helder en volledig aanbod voor 13 oktober

Met een breed en toegankelijk informatieaanbod, en speciale aandacht voor regionaal nieuws, zal VRT zich ook voor de lokale en provinciale verkiezingen van 13 oktober 2024 inspannen om alle burgers te voorzien van de informatie die ze nodig hebben om weloverwogen hun stem uit te brengen. Net zoals bij de nationale verkiezingen, zullen kiezers kunnen rekenen op onafhankelijke berichtgeving, uitgebreide factchecking en een breed multimedia-aanbod via alle VRT-kanalen.

Zo blijft VRT zich inzetten om de democratie te ondersteunen, en om ervoor te zorgen dat de verkiezingen "helemaal helder" blijven voor elke kiezer.

Blik hier mee terug op de vorige KIES24-campagne met alle acties en initiatieven van VRT.

Meer over Informatie

VRT zet volop in op heldere informatie voor verkiezingen van 13 oktober

Bij VRT mis je geen honderdste van een seconde van de Olympische Spelen: “Beleving en efficiëntie staan centraal”

Wie duikt er achter de micro's van het gloednieuwe Radio Bene?

De zomer bij VRT: sport en meer, ongeacht het weer

Het ABC van VRT met de S van ... Strijd tegen desinformatie

MIA’s 2024 headliner van Week van de Belgische muziek

Het ABC van VRT met de B van ... Boodschappen van algemeen nut: “Het is een spiegel van wat leeft in Vlaanderen”

Publiek toont vertrouwen in 'helemaal helder' aanbod van KIES24 op VRT