21 december 2020 - Op 13 maart viel het hele land stil. Het credo was: blijf in uw kot! De VRT moest haar hele programmering en manier van produceren aanpassen. Dat was in eerste instantie vooral voelbaar bij de radio, in het nieuws en sport. Later ook bij televisie.
Speciale programma’s en speciale productiewijzen
Er moest in maart snel geschakeld worden. Vooral bij de radio ging dat heel snel met gelegenheidsprogramma’s zoals We zullen doorgaan op Radio 1. Maar ook op televisie kwamen er steeds meer programma’s die coronaproof werden geproduceerd. Er was ook een Europees kippenvelmoment op 20 maart.
Tootssessies
Nu alle concerten, optredens en voorstellingen tijdelijk geannuleerd zijn, krijgt het publiek toch de kans om te proeven van het brede culturele aanbod. Corona deed het licht uit, daarom zet Canvas elke avond een kwartier lang de spots op artiesten van eigen bodem.
Linde
Linde Merckpoel werd dit jaar mama van Cleo. Voor haar een grote stap. Maar nog grootsere dingen deed ze met haar filmpjes: mensen een hart onder de riem steken. In de vlog ‘De jongen voor wie we onze handen wassen’ werd bijvoorbeeld duidelijk waarom we precies onze handen wassen in het gevecht tegen het coronavirus.
In Bij Linde maakte ze 47 filmpjes over het leven onder corona. Dat deed ze hoogzwanger, en vooral in haar eigen buurt. En zo leerde ze 7 levenslessen.
Coronaproef fictie
De grootste uitdaging voor televisieprocenten was ongetwijfeld het maken van fictie. Een stomende seksscène, een bloederige autopsie, een knuffel tussen oma en haar kleinkind. Het is niet evident op anderhalve meter. Al snel gingen makers op zoek naar alternatieven. Op een webinar van de VRT kwamen 500 aanwezigen alvast tot de inzichten dat je kan spelen met perspectief, of dat acteurs woorden kunnen gebruiken in plaats van daden. Op de set moet natuurlijk afstand worden gehouden, maar er zijn ook plexischermen en iedereen draagt een mondmasker. Iedereen, behalve de acteurs wanneer deze aan het werk zijn. En het kan nòg anders. Waarom geen gebuik maken van bestaande huiselijke bubbels? Zo werkt de Ketnet-reeks Ik u ook met bestaande acteursfamilies.
Meer inzichten over fictie maken binnen de coronaregels krijg je hier
En zo startte Thuis weer op
Beste buren – Vlaamse artiesten vanuit hun kot
Radio 2 draagt Vlaamse artiesten in het hart. Maar ook de Radio 2-luisteraars hebben veel aan muzikanten van bij ons. Met de Beste Buren Huiskamerconcerten konden ze toch genieten van een miniconcert van Vlaamse artiesten. En het initiatief ging ook door tijdens de Vlaamse feestdag, waarvoor Wim Soutaer, Willy Sommers, Brahim en Zita Wauters een nieuwe versie van ‘Allemaal’ maakten.
Tijdens De Warmste Week kan je trouwens zelf ‘Ik hou van u’ meezingen als deel van Het Warmste Koor. https://hetwarmstekoor.radio2.be/
Hoewist?
Al vrij snel wisten we hoe mentaal zwaar deze situatie is voor jongeren. Lotte Vanwezemael ging dan ook regelmatig live met hen in gesprek op het Instagramkanaal van MNM. Vertrekkend van de eenvoudige vraag: Hoewist?
Zit je zelf met vragen? Waar kan je terecht als je het even moeilijk hebt? https://mnm.be/lichaamgeest/hoewistwaarkanjeterechtalsjehetevenmoeilijkhebt
Extra aanbod op VRT NU
Plots waren de kinderen thuis. En omdat er verder toch geen zak te doen was, kwam er heel wat tijd vrij. Op VRT NU en in de gewone uitzendingen op Eén werden verschillende educatieve reeksen beschikbaar gemaakt. Daarnaast konden de ietwat oudere jongeren zich ook tegoed doen met het herbekijken van nostalgische reeksen als Schipper naast Mathilde, Kapitein Zeppos en De Collega’s.
Digitale boekenbeurs en Het Boekenfeest
11 dagen, 407 auteurs, 104 uur livestream, 50.000 kijkers. Dat zijn de indrukwekkende cijfers van de eerste digitale boekenbeurs en het Boekenfeest. Die 11 dagen vol interviews waren enkel mogelijk dankzij de 11 thermossen muntthee met veel suiker. Om zich door 342 interviews heen te slaan, had presentator Tom De Cock 22 subtiel verborgen energy drinks. En ook Radio 1 zond tijdens de herfstvakantie uit vanuit een gelegenheidsstudio, waar ze 29 auteurs mochten verwelkomen.
Virtuele Ronde van Vlaanderen
Vlaanderens mooiste werd in 2020 pas op 18 oktober gereden. Het was een uiterst memorabele Ronde en dit om veel redenen: het uitzonderlijke tijdstip, de leegte langs het parcours en uiteraard het spannende duel tussen Van Aert en van der Poel. Om de leemte in het voorjaar op te vullen was er op 5 april al DeRonde2020 – een koers vanuit hun kot. In een gesloten rit reden 13 profs de laatste 32 km van De Ronde virtueel tegen elkaar, thuis op de rollen. Tijdens het piekmoment zaten er net geen 700.000 kijkers aan het scherm gekluisterd. Zij zagen hoe Greg Van Avermaet won.
Klara fietstocht: Kunst op de kaart
Buitenlandse reizen zaten er in 2020 niet in. Maar wandelen en fietsen in eigen land des te meer. Per provincie werd werd samen met Vlaanderen Vakantieland en Vlaanderen Fietsland een fietsroute uitgestippeld langs kunstwerken en opmerkelijke architectuur. Uiteraard kan je die fietstocht nog altijd zelf beginnen.
Festivals
Het had de 65e editie moeten zijn. Dan nog in Rotterdam, in buurland Nederland. Maar in plaats daarvan kregen we een virtuele show: Eurovision: Europe shine a light. Ook de Koningin Elisabethwedstrijd werd omgevormd tot de Week van de Koningin met het beste uit vorige edities.
Deel dit artikel op sociale media
Benieuwd naar het reilen en zeilen achter de schermen bij VRT? In onze maandelijkse nieuwsbrief kom je meer te weten
De nieuwsbrief is gratis én je kan je steeds uitschrijven. Lees ons privacy beleid.