23 december 2020 - 65 worden en met pensioen gaan in 2020? Het was niet evident. Zo’n virtueel pensioenfeestje kan het echte niet vervangen en we leven mee met iedereen die op die manier moest afscheid nemen van het actieve leven. Nochtans waren er dit jaar enkele zeer opvallende pensioneringen bij de VRT.
Martine Tanghe
“Ik zal u missen. Hou het veilig. Hou vol! Het komt allemaal weer goed.” Hoewel ze het zelf liever bij deze woorden had gehouden waren er bij het virtuele pensioenfeest van het anker der ankers meer dan 2 miljoen Vlamingen aanwezig. Het beeld van Martine met kleinzoon Max blijft op ieders netvlies gebrand.
Herbekijk die laatste woorden en de extra uitzending
André Vermeulen
Een massabetoging in Catalonië, gesjoemel met olijfolie in Italië, pauswijdingen of zowat elk overlijden van een Vlaamse artiest… Hij was erbij. Ook Mister Eurovision en buitenlandjournalist André Vermeulen werd in oktober 65 en moest dus met pensioen. Niet van harte, zoals hij dat bij Danira in Vandaag zei. vrt.be had onlangs een gesprek met hem.
Op donderdag 24 december om 16 uur kan je hem nog horen op Radio 1, in een kerstaflevering van Trans Europa Express.
Lucas Vanclooster
Enthousiast, eigenzinnig en daardoor meteen herkenbaar: zo klonken de reportages van Lucas Vanclooster de afgelopen 26 jaar op de radio. Vooral over cultuur. Maar bij de VRT-collega’s was hij ook bekend om de historische uitgaven van tijdschriften en boeken die hij regelmatig te geef had. Op 15 mei werd hij 65.
Marc Van de Looverbosch
Zijn mediatestament mocht hij vorig jaar vanop het spreekgestoelte van de Senaat aankondigen. Politiek journalist Marc Van de Looverbosch werd in februari 65 en verliet de publieke omroep. Marc was vooral een man van de radio en de Wetstraat. Maar zijn tv-reeks Wissel van de macht waarin hij politieke kopstukken interviewde over een aantal ingrijpende politieke momenten en evoluties van de voorbije 20 jaar, zal een belangrijk tijdsdocument blijven.
Luc Van Langenhove
Tijdens zijn carrière van 35 jaar op de sportredactie was Luc Van Langenhove aanwezig bij 22 Rondes van Frankrijk en 4 Olympische Spelen. Maat het meest bekend is Luc om zijn wielerverslaggeving. Eerst vanop de motor, en tussen 1993 tot 2007 als commentator op de radio. Daarna werd hij hoofdredacteur bij Sporza. In oktober ging hij met pensioen.
Kathy Lindekens
Zorgen voor kinderen en jongeren is de rode draad door haar leven. Of ze nu op zoek ging naar moeilijk uit te spreken zinnen in het moeilijk-woorden-moment in kinderprogramma Van Kattekwaad tot erger op Radio 1, de fundamenten legde voor Kom op tegen Kanker, het kinderrechtencommisariaat en Bednet, of jonge mensen kansen gaf met De overname, Belgodyssee, Carte Blanche en VRT NXT.
Bekijk hier het interview dat vrt.be had naar aanleiding van haar pensionering
Tine Deboosere
Uiteraard kent u haar broer Frank beter. Of haar studiegenoten Martine, André en Jan van Germaanse in Leuven. Maar, Tine was niet alleen redacteur en producer. Ze was ook degene die bij de VRT de eerste aanzetten gaf voor extra digitale content bij bestaande televisieprogramma’s.
Als Ellie Vranken in Thuis had ze zo een soort parallel leven op het internet en konden kijkers tussen 2008 en 2011 mee achter de fictieve schermen van de fictiereeks kijken.
Eerder waren er ook soortgelijke experimenten bij de telenovelle Emma uit 2007 waarvoor extra fictieve internetcontent werd gemaakt om kijkers mee te laten participeren in de intriges van de reeks.
Willy Van Thienen
U kent hem niet. Maar de meeste collega’s op de Reyerslaan zijn hem wel eens tegen het lijf gelopen wanneer het te warm of te koud was. Het was Willy die dan altijd een kijkje kwam nemen en de toestellen bijregelde. Hij werkte in totaal 47 jaar voor de publieke omroep. Met Willy willen we alle collega’s danken die in dit bijzonder rare jaar via Zoom of Teams hun loopbaan bij de omroep moesten beëindigen.
En bij uitbreiding als saluut aan iedereen die dit jaar in Vlaanderen op virtuele wijze met pensioen moest.
Deel dit artikel op sociale media