31 december 2021 – Ook in 2021 moesten we definitief afscheid nemen van presentatoren, acteurs en artiesten.
Paula Semer [1925 – 2021]
De leading lady van de Vlaamse televisie overleed op 1 juni. Op de allereerste dag van de Vlaamse televisie op 31 oktober 1953 was zij erbij. Ze speelde die avond in het televisiestuk Drie dozijn rode rozen. Paula werd daarna omroepster en presenteerde samen met Bob Davidse Kom toch eens kijken, het allereerste kinderprogramma. Later werd ze het gezicht van ‘vrouwenprogramma's’: Vrouwenspiegel (1954) en Penelope (1955-1965). Maar het bleef niet bij presentatie, ze werd ook producer. Eerst van Penelope, later van programma’s als Alledag, Het gelukkige gezin en Kijk mensen.
Kort voor haar pensioen werd ze productieleider van de Dienst Wetenschappen van de BRT. Ze verlegde grenzen in haar programma's, niet alleen op televisie maar ook in de maatschappij. In 2010 kreeg ze een Carrièrester op de Nacht van de Televisiesterren.
Pros Verbruggen [1928-2021]
Op 18 december overleed voormalig presentator en hoofd van de filmaankoopdienst Pros Verbruggen. De echte doorbraak van de televisie kwam er met Expo 58. Pros Verbruggen presenteerde toen 6 maanden lang samen met Annie Declerck elke dag van 's ochtends tot 's avonds het rechtstreekse programma over wat er op de Wereldtentoonstelling in Brussel gebeurde. Daarvoor interviewde hij politieke en artistieke grootheden die op bezoek kwamen. Tot in de jaren 70 presenteerde Verbruggen quizprogramma's en shows. Dan stapte hij over naar Premiere magazine. Uiteindelijk werkte hij als hoofd op de aankoopdienst voor films en feuilletons.
Annie Declerck [1934-2021]
TV-pionier en Cultuur-icoon Annie Declerck was producer, regisseur, presentatrice. In 1958, tijdens de Wereldtentoonstelling in Brussel, slaagde ze erin om internationale culturele persoonlijkheden te interviewen. Ze was de drijvende kracht achter honderden culturele uitzendingen op tv, zoals Kunst-Zaken en Ziggurat. Annie Declerck was de partner van de bekende componist en dirigent Frédéric Devreese, die in 2020 overleed.
Elvire De Prez [1939-2021]
De vaste stem van Echo en Boeketje Vlaanderen overleed op 3 november. Ze speelde mee in bekende jeugdseries van de toenmalige BRT zoals Tijl Uilenspiegel, De Tijdscapsule en Midas. Ze presenteerde ook naast Miel Louw het consumentenprogramma Wikken en Wegen.
Stefaan Mores [1938-2021]
Op 14 november is wetenschapsjournalist Stefaan Mores overleden. Meer dan veertig jaar maakte hij samen met Piet De Valkeneer en Wim Offeciers wetenschappelijke programma's zoals 'Verover de aarde' en 'Horizon'. Op het einde van zijn carrière maakte hij voor Canvas “OverLeven”, waarvoor hij in 2003 de driejaarlijkse prijs van de Vlaamse minister voor Wetenschapsbeleid ontving.
Acteurs
Sien Diels [1947-2021]
Sien Diels is bij verschillende generaties beter bekend als Sien uit Sesamstraat. Diels speelde maar liefst 36 jaar lang één van de vaste rollen in het Nederlandse kinderprogramma. Diels vertolkte ook enkele gastrollen in andere televisieprogramma's. In 2003 en 2004 was ze te zien als Ria Verbaendert in Thuis. Ze speelde ook mee in andere VRT-producties, als Witse, Heterdaad, F.C. De Kampioenen, Sedes & Belli en Flikken.
Michel Van Douselaere [1945-2021]
In zijn lange carrière van bijna 40 jaar was hij te zien in tal van Vlaamse films en series, zoals Leo Deschryver in de Eén-reeks Het goddelijke monster. Hij speelde ook gastrollen in onder meer Terug naar Oosterdonk, De Ridder, Made in Vlaanderen en Kijk eens op de doos.
Rik Andries [1936-2021]
Tientallen jarenlang was hij een van de bekendste acteurs in BRT-televisiereeksen. Vooral als De Kat en als dokter Walter De Decker in Thuis blijft hij in de herinnering. Maar hij blijft ook bekend van jeugdreeksen zoals Keromar en Midas.
Jo Decaluwe [1942-2021]
Jo Decaluwe was vooral bekend als de manager van het ARCA-theater in Gent. Maar hij acteerde af en toe ook zelf. Zijn bekendste rol is wellicht die van Fred, de Rooie, in de tv-serie Wij, heren van Zichem.
Jos De Man [1933-2021]
Jos De Man was de echtgenoot van Thuis-actrice Leah Thys en vader van Europarlementslid Filip De Man (Vlaams Belang). Hij was advocaat, journalist, schrijver en acteur. Jarenlang was hij te zien in de televisiereeks Beschuldigde, sta op.
Jos Van Gorp [1939–2021]
Acteur-regisseur Jos Van Gorp regisseerde mee aan de televisieserie R.I.P. . Zijn bekendste rol was die van graaf Ghislain de Rixart de Waremme in de soapserie Familie.
Achter de schermen
Raymond Schroyens [1933-2021]
Raymond Schroyens was van 1963 tot 1993 producer en productieleider bij het klassieke radionet BRT3. Hij overleed op 13 juli.
Wim Wouters [1977-2021]
MNM-muziekredacteur en producer en Donnapresentator Wim Wouters overleed op 28 januari. Hij werd 43 en streed 17 jaar tegen een hersentumor.
Artiesten
We moesten ook afscheid nemen van enkele artiesten die ook vaak op onze radio te beluisteren waren.
Kris De Bruyne [1950-2021]
Kris De Bruyne wiens nummer Amsterdam in 2007 werd bijgezet in De Eregalerij van Radio 2 overleed op 3 februari. Postuum kreeg hij nog een eerbetoon door het nummer ‘Amsterdam’ dat dit jaar werd verkozen tot het beste Belgische nummer in de Belpop 100 en op één eindigde in De Lage Landenlijst.
In 2014 was hij curator van de Radio 1 Sessie waar hij ‘Amsterdam’ live bracht.
Video
Hugo Dellas [1938-2021]
Hugo Dellas overleed op 27 maart. Hij was een van de deelnemers van Canzonissima 1966-67, waar hij onder meer het bevreemdende ‘De Torens van Babel’ bracht. Dat nummer werd trouwens gediskwalificeerd omdat het langer duurde dan de voor het Eurovisiesongfestival maximale duurtijd van 3 minuten. Hij was ook te zien in de jeugdreeks Het zwaard van Ardoewaan waarvoor hij ook het titellied zong.
Paul Couter [1949-2021]
Gitarist Paul Couter was lange tijd compagnon de route van Arno Hintjens en overleed op 27 april. In de documentaire Charletan kwam hij nog aan het woord.
Hier samen met Arno tijdens de Radio 1 sessie in 2018
Video
Stefaan Fernande [1966-2021]
Liedjesschrijver Stefaan Fernande [1966-2021] werd in 2018 opgenomen in De Eregalerij van Radio2 voor zijn volledige oeuvre. Hij overleed op 7 september. Hij won onder meer Radio 2 Zomerhit voor Vlaamse klassiekers als ‘Porselein’ (1997) en ‘Vergeef me’ (2010) en voor twee nummers van Clouseau: ‘Gek op jou’ (2011) en ‘Vliegtuig’ (2014). Voor dat laatste nummer kreeg hij ook een MIA. Maar hij schreef ook andere Vlaamse klassiekers zoals ‘Meisjes aan de Macht’ en vooral ‘Nobelprijs’. Voor de Move tegen Pesten van Ketnet schreef hij: ‘Move tegen pesten’, ‘Iedereen Brullie’, ‘Stip na stip’ en ‘Stip it’.
Video
Gasten
Eva Fastag (Kinderen van de Holocaust)
De Antwerpse verzetsheldin Eva Fastag is in augustus op 104-jarige leeftijd overleden. Ze was typiste in de Kazerne Dossin in Mechelen en was een van de opmerkelijke getuigen in Kinderen van de Holocaust.
Deel dit artikel op sociale media
Benieuwd naar het reilen en zeilen achter de schermen bij VRT? In onze maandelijkse nieuwsbrief kom je meer te weten
De nieuwsbrief is gratis én je kan je steeds uitschrijven. Lees ons privacy beleid.