Verliefd op alle artiesten van bij ons
VRT heeft een warm hart voor artiesten van bij ons. Begin februari leidde dat zelfs tot een heuse liefdesverklaring, tijdens de tweede editie van de Week van de Belgische Muziek. Van De Twintigers op Klara, de Radio2 BeneBene1000, Belpop Helden van Radio 1, MNM Livesessies en De Nieuwe Lichting van Studio Brussel tot alleen maar Belgische muziek op Ketnet Hits, huiskamerconcerten in het Eén-programma Dagelijkse kost, de Toots Sessies op Canvas en ook podcasts, videoreeksen en parels uit het archief op VRT MAX. En dat is nog maar een kleine selectie. Bij VRT werd het een week lang kijken én luisteren naar de muzikale rijkdommen uit eigen land. Zo kreeg onze muziekscene, die het al twee jaar enorm hard te verduren had, de aandacht die ze verdient. In het midden van de week stonden oorspronkelijk de MIA’s gepland. Na een jaar zonder, dit keer zelfs een dubbele editie. Maar door corona moest de show opgeschoven worden naar zaterdag 30 april.
Zon, zee en nog meer muziek
Nog meer muziek! Geen zomer zonder Zomerhit, dat was dit jaar absoluut het geval. Door een intensieve samenwerking tussen Radio2 en Eén was het muziekfeest groter dan ooit, zes weken lang. Het werd een topzomer met elke dag programma's op Radio2, zes tv-uitzendingen op Eén en extra aanbod op VRT MAX. Op de radio vertelden Caren Meynen, Daan Masset en Kim Debrie je alles over de artiesten van bij ons, Siska Schoeters en Niels Destadsbader zorgden voor sfeer op televisie en online nam Lynn Van den Broeck je mee achter de schermen. Zomerhit vond een thuis in drie badplaatsen: De Panne, Bredene en Blankenberge. Ook dit jaar bepaalde het publiek wie de winnaar werd. Twintig genomineerden maakten kans op de felbegeerde trofee. Uiteindelijk mocht die Lekker blijven hangen bij een ontroerde Margriet Hermans.
Wild en ontroerend
Op 21 september ging Onze natuur, de film in première in de Belgische bioscopen. Al meer dan 200.000 bezoekers zagen de indrukwekkende en adembenemende documentaire over de spectaculaire schoonheid van de natuur in onze achtertuin. De mooiste, wildste en ontroerendste natuurbeelden vertellen prachtige verhalen die verwondering opwekken en de liefde en het respect voor onze Belgische natuur vergroten. De begeleidende muziek werd gecomponeerd door Dirk Brossé en uitgevoerd door zijn orkest Prima la Musica. Je kon hen ook live aan het werk zien en horen tijdens een aantal speciale concerten in samenwerking met Klara, waarbij ze live musiceerden terwijl de film op een groot scherm geprojecteerd werd. In 2023 volgt de televisiereeks op Canvas: zeven afleveringen die telkens zijn opgebouwd rond één specifiek element, zoals water, aarde, lucht en vuur. Er komt ook een versie op kindermaat op Ketnet én een aangepast format voor VRT MAX.
Is er iets te doen in het KMSKA?
Na elf jaar renovatie opende het KMSKA, het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen, eind september opnieuw de deuren. Het werd een van de grootste culturele evenementen van 2022 en daar was VRT natuurlijk graag bij. Je moest al van een andere planeet komen om dat niet opgemerkt te hebben. Via alle kanalen bracht de publieke omroep beeldende kunsten bij een breed publiek. VRT was tijdens het openingsweekend live aanwezig met alle radiozenders, maakte vier docureeksen, waaronder Een nacht in het museum met Thomas Vanderveken, een vijfdelige podcast Zot Schoon en organiseerde De Nationale Expo samen met museumPASSmusées en het KMSKA. Dankzij die wedstrijd en tentoonstelling kregen 100 amateurkunstenaars een plekje in het museum. Hun werken kun je er nog tot en met zondag 22 januari 2023 gaan bewonderen.
Te populaire website
De Rode Duivels haalden op het WK voetbal dan misschien niet het verhoopte resultaat, VRT scoorde wél met #tisaanons. Er was een ruim, gevarieerd en verbindend aanbod, op alle kanalen. Vooral digitaal was het succes opmerkelijk. Sommige scholen en bedrijven blokkeerden zelfs de website van Sporza, omdat hun leerlingen en werknemers massaal de wedstrijden en het deskundige commentaar van analisten wilden volgen. En er was nog meer dan alleen maar de klassieke voetbalverslaggeving: bijvoorbeeld matchen met audiodescriptie voor blinden en slechtzienden, aandacht voor andere sporten en duiding over de mensenrechtenproblematiek in Qatar. Tijdens het WK vond VRT, met Sporza, Radio2, Studio Brussel en MNM, onderdak in het Wintercircus in Gent. Ook heel wat voetbalfans toonden natuurlijk veel belangstelling en gingen er de match volgen.
Vlaanderens grote en vlammende hart
2022 werd in schoonheid afgesloten met De Warmste Week. Dit jaar werd er 5.081.675 euro ingezameld in de strijd tegen kansarmoede. Hiermee kunnen 270 projecten van De Warmste Week kansen creëren in 2023. Zes dagen lang presenteerden Fien Germijns, Kawtar Ehlalouch, Eva De Roo en Sander Gillis non-stop vanuit Het Warmste Huis in Hasselt, waar het publiek massaal op afkwam. Overal in Vlaanderen en Brussel werd volop meegevlamd tegen kansarmoede dankzij vijf Warmathons, Ketnets Tournée Héritier en duizenden acties ten voordele van het DWW Fonds. Elke avond blikte Siska Schoeters in een televisie-uitzending terug op de mooiste momenten van de dag. Alles was te volgen op MNM, Studio Brussel, Eén en VRT MAX. En ook alle andere VRT-netten steunden de actie volop.
Deel dit artikel op sociale media
Benieuwd naar het reilen en zeilen achter de schermen bij VRT? In onze maandelijkse nieuwsbrief kom je meer te weten
De nieuwsbrief is gratis én je kan je steeds uitschrijven. Lees ons privacy beleid.