Donderdag 9 november 2023 - Artificiële intelligentie, kortweg AI, is vandaag niet weg te denken uit het dagelijkse leven. Denk maar aan je gepersonaliseerde nieuwsfeed op Facebook, of de chatbot die je helpt bij je online aankoop. AI is niet langer een buzzword, maar een onmisbare metgezel. Niet enkel op persoonlijk vlak, maar ook op professioneel vlak transformeert deze technologie de manier waarop je vandaag aan de slag gaat. Op VRT speelt AI al langer een rol, die voor de toekomst steeds belangrijker wordt. Steeds met het oog op creativiteit, efficiëntie én transparantie. Hier lees je meer over hoe VRT aan de slag gaat met AI.
Artificiële intelligentie zal de komende jaren enkel maar sneller evolueren. In alle sectoren en in het dagelijkse leven. Op VRT omarmen we vandaag die technologie zodat we als publieke omroep mee zijn én vooral AI ook op de juiste manier inzetten. Daarom werken we aan een AI-beleid dat de richtlijnen en hulpmiddelen op VRT bepaalt, met het oog op onze publieke opdracht. Zo zetten we AI in voor de strijd tegen desinformatie en een toegankelijk aanbod voor elke Vlaming.
Tatjana Vandenplas, Technologie en Infrastructuur
Een cockpit voor sterke content
AI helpt mediamakers om sneller en efficiënter te werken, of het nu gaat om het schrijven van teksten, het bewerken van afbeeldingen en video's, of het aanpassen van content voor een specifiek kanaal. Er bestaan intussen verschillende AI-toepassingen die vlot kunnen vertalen, spraak kunnen omzetten in tekst en suggesties doen voor woorden die de leesbaarheid van een artikel kunnen verbeteren. Hiermee komt er meer tijd vrij voor creativiteit.
Op deze kansen zet VRT ten volle in. Zo werkt VRT NWS aan een prototype dat gemakkelijk automatische samenvattingen kan maken op basis van een nieuwsartikel geschreven door een journalist. Hier helpt AI om originele content te vertalen naar afgeleide, korte formats, zélfs in een aangepaste stijl. Denk maar aan de sociale mediaposts van nws.nws.nws, de jongerenredactie. Belangrijk hier is dat er steeds een redactionele, en vooral menselijke, controle gebeurt op het einde van het proces. AI biedt dus ondersteuning, maar vervangt de expertise en ervaring van een mens niet.
Naast het creëren van content helpt AI ook om nieuwe verhalen uit te werken met bestaande content. AI kan vlot een hoop videomateriaal transcriberen, gezichten en teksten herkennen voor aangepaste onderschriften, en ook programma’s opsplitsen in hoofdstukken. Op die manier kunnen reportagemakers of journalisten snel een bepaald fragment terugvinden en videomontages uitwerken op basis van tekst.
Van black box naar impact
AI maakt het mogelijk om een hoop data te verwerken voor een specifiek doel, van toegankelijkheid tot desinformatie. En van optimalisatie tot personalisatie.
AI-stemmen worden vandaag steeds beter en komen tegemoet aan verschillende mediabehoeften, zoals content toegankelijk maken voor mensen met een visuele beperking of gebruikers beter begeleiden doorheen een online aanbod. VRT onderzocht wat de mogelijkheden waren met de bestaande VRT-stemmen. De hoeveelheid data van een bepaalde stem zorgt ervoor dat je een AI kan trainen om alle mogelijke woorden en klanken ermee uit te spreken. Met het gigantische audio-archief van VRT kan AI-technologie dus vlot aan de slag om stemmen te klonen, op basis van uitgeschreven tekst. In het Vlaams loopt de technologie wat achter op het Engels, maar deze is alleszins goed genoeg om experimenten mee op te zetten. Dat kan je het afgelopen jaar op verschillende kanalen horen, zoals op Studio Brussel en op Radio2.
Ook voor VRT MAX bekijken we hoe we AI verder kunnen inzetten om ons aanbod nog sterker naar het publiek te brengen. Zo krijg je als VRT MAX-gebruiker vandaag gerichte aanbevelingen dankzij AI. Enerzijds voor een betere gebruikerservaring, anderzijds ook voor smaakverbreding. AI kijkt bijvoorbeeld zowel naar de content die je wel keek als niet keek, om ook vernieuwende zaken voor te stellen. Deze smaakverbredende algoritmes zorgen ervoor dat je als gebruikers ook geprikkeld blijft met nieuwe content. De vertaalslag van die algoritmes gebeurt op verschillende manieren, zoals een pushbericht of een aanpassing in een swimlane op VRT MAX.
Tenslotte helpt AI om de kwaliteit en vooral betrouwbaarheid van content te bewaken. Ook al zorgt AI zélf voor de verspreiding van desinformatie en wordt het steeds gemakkelijker om nepnieuws te creëren met de technologie. De checkredacties van VRT NWS zijn getraind om het gebruik van AI in beelden te herkennen en te ontmaskeren. Naast die traditionele manier van factchecken gebruiken ze ook AI-toepassingen om te onderscheiden wat echt is en wat nep is. Die kennis brengt VRT ook over naar het brede publiek. Met de interactieve lessenpakketten van EDUbox bijvoorbeeld kunnen jongeren op een speelse manier leren wat AI is en wat de technologie kan. Tegelijkertijd leren ze ook kritisch kijken naar de actieve rol die AI speelt in het dagelijkse leven. Dit gratis lessenpakket is op maat gemaakt van leerlingen uit het secundair onderwijs.
Terwijl AI steeds sterker vervlochten raakt met de realiteit, herinnert het ons eraan dat de kracht van technologie niet ligt in wat ze vervangt, maar in wat ze inspireert en mogelijk maakt.
Chat GPT
Lees meer over AI op VRT:
- ‘Toegankelijk door technologie: VRT maakt media voor iedereen’ op VRT.be
- 'Als VRT hebben we net méér mogelijkheden om met artificiële intelligentie waarde te creëren' op VRT.be
- ‘Innovatie is belangrijker dan ooit’ in het VRT-jaarbeeld van 2023
- ‘De impact van artificiële intelligentie' in het VRT-jaarbeeld van 2023
Deel dit artikel op sociale media
Benieuwd naar het reilen en zeilen achter de schermen bij VRT? In onze maandelijkse nieuwsbrief kom je meer te weten
De nieuwsbrief is gratis én je kan je steeds uitschrijven. Lees ons privacy beleid.