Ga naar de hoofdinhoud
Bij VRT mis je geen honderdste van een seconde van de Olympische Spelen: “Beleving en efficiëntie staan centraal”

Bij VRT mis je geen honderdste van een seconde van de Olympische Spelen: “Beleving en efficiëntie staan centraal”

Vrijdag 2 augustus 2024 - Team Belgium is gebrand op olympisch goud. Remco Evenepoel en de andere Belgische medaillewinnaars gaven alvast het goede voorbeeld maar ook VRT zet dezer dagen straffe prestaties neer en zal elke Belg voor de camera halen. De publieke omroep loopt daarvoor estafette met RTBF. Producer Leen Sannen van Sporza: “De magie tot bij de kijker brengen in België, loopt via het internationaal omroepcentrum IBC.” En dat is slechts een deel van de puzzel die samen wordt gelegd.

Kiezen is niet verliezen

De Olympische Spelen vormen het vlaggenschip van de sportzomer bij VRT. Het beschikbare aanbod voor de Vlaming is ongezien groot. Waar VRT bij vorige edities vooral op televisie live verslaggeving bracht, breekt de publieke omroep voor Parijs ‘24 een personal best: het verkreeg de rechten om 3 extra digitale streams aan te bieden en zo het lineaire televisieaanbod te flankeren. VRT zet maximaal in op de keuze van de kijker en wil focussen op meer dan alleen de grote nummers. Een festivalkalender en de mogelijkheid om streams opnieuw te bekijken, biedt de Vlaming handvatten om zijn eigen Olympische Spelen samen te stellen. Zelfs meerdere streams tegelijkertijd bekijken is mogelijk dankzij een split screen.

Ken je klassiekers, vind jouw niche

Voor Maarten Tack, de coördinator van dit VRTRN-project, biedt de digitale sprong van VRT MAX alvast unieke kansen: “Voor elke sportfanaat, mezelf incluis, zijn de Olympische Spelen steeds opnieuw een hoogtepunt. Deze extra streams bieden het hoofd aan het gigantische aanbod dat passeert in een tijdsbestek van twee weken. Het laat ons vooral toe te werken op smaakverbreding. Naast de grote belangstelling voor onze Belgen en voor de klassieke nummers, zullen we de nieuwe sporttakken (surfen, breaking, skateboarding en muurklimmen, red.) de aandacht kunnen geven die ze verdienen. We bedienen zo de jonge kijker met een specifieke interesse voor één sporttak of voor enkele sporttaken.”

Planning “Team Belgium”

Team Belgium bestaat uit 165 atleten, verspreid over 21 sporten. VRT laat hen allen afzonderlijk aan het woord. Sporza vuurt daarvoor haar cameraploegen aan om trainingssessies en persconferenties bij te wonen. Na de wedstrijd zijn zij ook aanwezig in de mixed zone in het stadion, waar ze flashinterviews sprokkelen. Maar hoe beheer je die situatie met 6 cameraploegen ter plaatse? “We vertrouwen op onze eigen planning en op de samenwerking met RTBF”, verzekert Leen Sannen. “De gigantische puzzel van wat we aanbieden op radio, televisie en online, bepalen we 2 dagen op voorhand. Dat geeft de olympische omroeporganisatie de tijd om VRT de juiste wedstrijdkanalen of feeds aan te leveren en om goedkeuring te geven aan onze ploegen die ter plaatse zullen zijn. Gelukkig delen VRT en RTBF een gemeenschappelijk doel. Wanneer we zouden merken dat we niet alle Belgische atleten te pakken krijgen, vullen we elkaar aan. We leggen onze blauwdruk naast elkaar en vullen de gaten op waar nodig.”

VRT NWS-ploeg ter plaatse in één van de fanzones aan het Hôtel de ville in Parijs.

Samenwerking in Parijs als sleutel tot succes

De samenwerking gaat weliswaar verder dan dat. “Kleine omroepen hebben een even grote productiekost als de grote spelers. Als kleine zender probeer je daar zo goed en zo kwaad mogelijk mee om te gaan. We hebben voor deze editie onze eigen werking tegen het licht gehouden en gekeken waar efficiëntiewinst te behalen valt.”

Die oefening begon, niet toevallig, bij één van onze nationale sporten – de koers. “Koers is een erg dure sport om in beeld te brengen. We wisselen geregeld beeldmateriaal uit met RTBF en we faciliteren elkaars werking tijdens ritten. Het regelen van een commentaarpositie voor de ander, het gebruik van elkaars regiewagen, het helpen afmixen van klank: het is een samenwerking die al jaren teruggaat. Zo kwamen we ook tot een samenwerking voor de Spelen in Parijs.”

“RTBF levert bovendien de technische omkadering aanom het VRT1-programma Paris by night te capteren in het Belgium House, de ontmoetingsplek van het BOIC vlakbij de Champs-Elysées. Zij stellen er hun technische wagen, kar en camera’s ter beschikking. VRT neemt dan weer de leiding in het omroepcentrum IBC (International Broadcast Centre, red.). Wij zorgen ervoor dat de wedstrijdbeelden tot bij VRT en RTBF geraken, en uiteindelijk dus tot bij de kijker thuis.”

The Belgium House
En na alle spanning van het sporten kunnen de fans in The Belgium House genieten van een terrasje met een frisse Belgische pint of een pak stoofvlees-friet.
Collega's Op het dakterras van The Belgium House brengen alles in gereedheid voor de opnames van de talkshow 'Paris by night'.
Karl Vannieuwkerke presenteert vanop het dak van The Belgium House 'Paris by night'.

In dat IBC, zo’n 20 kilometer ten noorden van centrum Parijs, komt 11.000 uur aan live beeldmateriaal samen. Eens het videomateriaal in het omroepcentrum is gefilterd, stuurt VRT de ruwe beelden door naar Brussel. Leen Sannen, wiens eerste Spelen als Sporza-producer die van 2004 in Athene waren, leidt deze operatie namens beide omroepen: “Onze taak in het omroepcentrum is connectiviteit. Wij zetten een grote wisselwerking op poten tussen IBC, het Belgium House en beide omroepen in Brussel. Voor live wedstrijdbeelden voorzien we 8 videolijnen die doorstromen naar Brussel, waar we ze ontdubbelen naar VRT en RTBF. Die beelden gaan ook apart naar de redacties in het Belgium House, die op hun beurt een connectie hebben met Brussel om uitzendingen en reportages uit te wisselen. We voorzien zeker voldoende internetdata, want we sturen vanuit alle locaties heel veel informatie door naar elkaar.”

VRT-collega's aan het werk in het IBC (International Broadcast Centre).
OBS (Olympic Broadcasting Services), het kloppend videohart in het IBC. Zij beheren alle videofeeds die binnenkomen vanuit alle hoeken van Parijs en verdelen die richting de verschillende internationale omroepen.

De Olympische Spelen eisen zo een groot deel van de capaciteit op van VRT. Ze zijn het equivalent van 32 WK’s die worden afgewerkt in iets meer dan 2 weken tijd. VRT zorgt ervoor dat geen enkel hoogtepunt ongezien blijft dankzij een geslepen samenwerking in Parijs en een ongeëvenaard aanbod voor de kijker. Sportfanaat, nieuwsgierige kijker of gewoon op zoek naar jouw favoriete sporten? VRT maakt van deze Olympische Spelen voor iedereen een spektakel om niet te missen.

Deel dit artikel op sociale media

Benieuwd naar het reilen en zeilen achter de schermen bij VRT? In onze maandelijkse nieuwsbrief kom je meer te weten

De nieuwsbrief is gratis én je kan je steeds uitschrijven. Lees ons privacy beleid.