COLUMN - 15 maart 2022 - Elke dag behandelt de VRT-klantendienst een heleboel vragen, opmerkingen en klachten van het publiek. Chloë van de Klantendienst neemt de verzamelde klachten onder de loep en vat ze op eigenzinnige manier samen.
De afgelopen 14 dagen werd er 1.289 keer contact opgenomen met onze dienst. We kregen klachten omdat Xavier Taveirne “asap een andere bril moet kiezen”, omdat Eddy en Angèle van Thuis zich verplaatsen met openbaar vervoer en geen mondmasker dragen en omdat De madammen op Radio 2 precies “gewoon koffieklets aan het houden zijn”. “Worden ze daar echt voor betaald met ons belastinggeld?” Het antwoord op dat laatste is ja. Enfin, toch gedeeltelijk. De VRT haalt meer dan 30 procent van zijn inkomsten zelf op, dus laat ons zeggen dat De madammen voor twee derde worden betaald met ons belastinggeld. Klagers krijgen een standaardantwoord.
Er liepen ook opvallend veel opmerkingen binnen over Dagelijkse kost. “Wat mij en ook mijn naasten echt stoort is dat Jeroen Meus altijd spreekt over Katrien of Katrientje, zonder dat je haar ooit eens ziet”. Iemand anders schrijft: “Die Katrien die antwoordt nooit op vragen van Jeroen. Nochtans leren wij onze kinderen om steeds beleefd antwoord te geven.” Als ik die beide klachten naast elkaar leg, vermoed ik dat Katrien wat is zoals Marlène in Samson. Er wordt altijd over gesproken, maar bestaat ze wel? Misschien is Katrien wel een metafysisch gegeven. Ik start alvast een onderzoek.
Andere klachten van kijkers:
- “Wanneer Jeroen pizzadeeg aan het maken is, ben ik totaal niet geïnteresseerd in een postbode die door de straat rijdt.”
- “De ingrediënten die je nodig hebt voor zijn bereidingen vind ik niet in de gewone supermarkt.”
- “Is het mogelijk om Dagelijkse kost minder te herhalen? Vier keer per week hetzelfde gerecht heruitzenden is toch een beetje overdreven. Of is het de bedoeling om F.C. De Kampioenen van de troon te stoten?”
- “Jeroen gebruikt veel te vaak het werkwoord ‘gaan’ en zegt steeds ‘en nu gaan we dit of dat doen’. Hij moet eens naar zichzelf luisteren en dan zal hij het zeker merken.”
- “Heeft die Meus wel eens gehoord van kruisbesmetting? Wat een viespeuk! Die handdoek zit vol met bacteriën, zoals ik vaak zie.”
Dat laatste vind ik erg bijzonder, gezien ik altijd heb geleerd dat bacteriën niet met het blote oog te zien zijn. Deze kijker heeft dus een bovennatuurlijk, haast microscopisch gezichtsvermogen en dat lijkt mij op zich al een eigen programma waard. En misschien kan deze kijker Katrien wél zien? Tja, soms leidt een klacht tot véél meer vragen dan antwoorden.
Hertogdom Brabant in het weerbericht
Een kijker wil meer waardering voor het historische Brabant in Het weer. “Brabant is niet Vlaanderen, en zal dat ook nooit zijn. In die optiek richt ik een oproep aan u betreffende het dagelijkse weerbericht op de VRT. Steeds weer wordt er verwezen naar het weer in Vlaanderen. Maar Vlaanderen stopt daar waar de Oost-Vlaamse grens ligt. Van een zender die uitzendt vanuit de Brabantse stad Brussel hoop ik op begrip hiervoor!”
Voor het weerbericht baseren we ons op de huidige bestuursgrenzen. Zo is de VRT ook de openbare omroep van de Vlaamse Gemeenschap, niet van het graafschap Vlaanderen, noch van het hertogdom Brabant, noch van het graafschap Loon of andere voormalige entiteiten. Het is dan ook niet mogelijk rekening te houden met deze vraag. Deze man identificeert zich met het hertogdom Brabant, een andere kijker voelt misschien meer genegenheid voor het Frankische rijk, iemand helemaal anders voor de Spaanse of Oostenrijkse Nederlanden. Bovendien waren de grenzen van die regio’s ook niet statisch. De grenzen van het hertogdom Brabant lagen tijdens het bestaan van die politieke eenheid niet altijd op dezelfde plek.
Omdat het weerbericht lokaal kan verschillen, geven we die verschillen ook aan. Die baseren zich dan weer op geografische elementen die een invloed hebben op het weer. Zo spreken we over “ten zuiden van Samber en Maas”. Deze rivieren zijn immers de grens van verschillende regio's die meteorologen voor weersvoorspellingen gebruiken. Het KMI deelt hun kaarten op in vijf regio’s: de kust, het centrum, de Kempen, de Hoge Venen en de Ardennen, en die regio’s zijn niet willekeurig gekozen. Klager krijgt een zéér uitgebreid, persoonlijk antwoord.
Opnieuw blijven Ben Crabbé en zijn Blokken de gemoederen beroeren. Zo melden kijkers dat de presentator “de jury kleineert”, “onaardig is tegen Nederlanders” en “te vaak kweelt”. “Volgens mij is zijn houdbaarheidsdatum stilaan overschreden!” Nu ken ik de datum van minimale houdbaarheid niet voor Ben, maar misschien valt zijn uiterste consumptiedatum samen met zijn pensioen? Voor de volledigheid: pas op 12 november 2027 wordt hij 65.
Dan is er nog iemand die mailt namens haar oma. “Ze zegt dat Ben Crabbé maar twee vesten heeft! En eentje die niet eens toe kan! Ze kijkt al van de eerste aflevering en ergert er zich nog altijd aan.” Die eerste aflevering dateert intussen alweer van 5 september 1994. Ik heb ze even opgezocht in ons archief en Ben droeg die dag een lichtgrijze, weliswaar erg lange vest. En dat exemplaar heeft hij al zeker zeven seizoenen niet meer gedragen.
Tot slot vraagt iemand of het mogelijk is om “het Loslopend wild op te sluiten en de kooien goed op slot te doen”. “Of gewoon afschieten is ook goed. Besteed het geld beter!” Ook wanneer de VRT haar medewerkers liever niet doodt maar aan de deur zet, heeft de kijker een oplossing. “Voor werkloze acteurs is er ook nog de RVA of de VDAB.” Ook dat is met ons belastinggeld, dus misschien moeten we hen toch maar gewoon televisie laten maken?
Chloë van de Klantendienst
Deel dit artikel op sociale media
Benieuwd naar het reilen en zeilen achter de schermen bij VRT? In onze maandelijkse nieuwsbrief kom je meer te weten
De nieuwsbrief is gratis én je kan je steeds uitschrijven. Lees ons privacy beleid.