Ga naar de hoofdinhoud
Chloë van de Klantendienst: ‘Voorlopig hebben we geen andere klachten over dit vleselijk aspect ontvangen’

Chloë van de Klantendienst: ‘Voorlopig hebben we geen andere klachten over dit vleselijk aspect ontvangen’

Elke dag behandelt de VRT-klantendienst een heleboel vragen, opmerkingen en klachten van het publiek. Chloë van de Klantendienst neemt de verzamelde klachten onder de loep en vat ze op eigenzinnige manier samen.

De afgelopen 14 dagen werd er 3.477 keer contact opgenomen met onze dienst. Een kijker van VRT 1 hekelt een geanimeerd logo van de zender en schrijft: “Ik zat op een vrijdagavond op mijn gemak naar tv te kijken en zag iets vreemd in jullie reclamespotje dat enorm leek op een geslachtsdeel. Ik heb er een cirkel rond getekend zodat je duidelijk kan zien wat ik bedoel.” Ik denk dat ik weet wat deze klager bedoelt, al heb ik dat persoonlijk al lang niet meer van dichtbij gezien. Dat terzijde.

Het is vanzelfsprekend nooit de bedoeling om aanstootgevende beelden uit te zenden. Dit bewuste logo is gegenereerd met behulp van artificiële intelligentie en er is op geen enkel moment de opdracht gegeven om expliciete beelden tevoorschijn te toveren. In dit nieuwe standaardantwoord (voor alle duidelijkheid niet gegenereerd met AI, achter de Klantendienst zitten mensen van vlees en bloed) wees ik erop dat interpretaties van grafische vormgeving kunnen variëren van persoon tot persoon. Verder is de meegestuurde afbeelding een stilstaand beeld van een visual in beweging. Voorlopig hebben we geen andere klachten over dit vleselijk aspect van de spot ontvangen. Maar ik heb de feedback niettemin doorgegeven aan het netmanagement, opdat zij op de hoogte zouden zijn van deze kijkervaring. 

Opnieuw blijven Ben Crabbé en zijn Blokken de gemoederen beroeren. De afgelopen weken stelden kijkers vast dat de presentator het vlammetje van De Warmste Week wederom niet zichtbaar draagt. En dat zorgt voor spanningen in bepaalde huishoudens.

- “Vorig jaar heb ik al aangeklaagd dat Crabbé het vlammetje op een spottende manier in beeld brengt. Na mijn mails heeft hij het op een ordentelijke manier gedragen. Maar in de aflevering van 7 december heeft hij het terug op een provocerende manier gedragen. Of wel draagt hij het met respect, ofwel niet.”

- “Waarom draagt Mr. Crabbé het vlammetje van De Warmste Week niet? Is hij daar te schoon voor?”

- “Ik ben verontwaardigd dat Ben Crabbé geen teken op zijn vest draagt van De Warmste Week.”

- “Hij moet toch altijd dwarsliggen, he. Hiermee maakt hij steeds zichzelf totaal belachelijk, maar hij beseft het zelf niet eens.”

- “Ook al is dit niet verplicht, gewoon laten zien dat je toch meeleeft met de mensen kan toch niet zo moeilijk zijn.”

- “Waarom moet Ben Crabbé geen geel vlammetje voor De Warmste Week dragen? Hij denkt misschien dat hij beter is dan de gewone bevolking!”

- “Belachelijk dat iedereen op VRT het vlammetje op een zichtbare plaatst opspeldt, behalve Crabbé. Wat is daar mis mee? Ja, ik kan mij daar zeer boos over maken.”

- “Donderdag en vrijdag en maandag GEEN vlammetje te zien op Ben Crabbé. Waarom niet?? Daar waar iedereen op VRT en op andere zenders dit wel strikt doen!”

Voor de vorm: Ben draagt wel degelijk een speldje van De Warmste Week, maar vaak is die niet zichtbaar. Nu, het voornaamste doel van het speldje is aandacht opwekken voor de actie, niet zo zeer de positie van het speldje zelf. Al klinkt dat best ironisch nu ik het zo neerschrijf, want de aandacht gaat nu wel degelijk naar de positie van het speldje en niet naar de actie. Ik heb de programmamakers daar intussen op attent gemaakt. Klagers krijgen een standaardantwoord.

De steekvlam van Meus

Gelukkig vallen er regelmatig ook complimenten in onze mailbox, zoals deze over het VRT Canvas-programma Sarah in Wokeland. “Jouw foto-album is heel tof en heeft niks te maken met racisme, maar alles met een gekke, heel gelukkige periode uit jouw leven. Niks meer en niks minder! Graag geef ik je de volgende spreuk van mijzelf mee: Het enige verschil tussen de hemel en de hel is dat er in de hel geen humor is!” Daarom, proficiat Sarah Vandeursen met de Chloë Complimenten Wisselbeker!

Tot slot nog dit. Dagelijkse kost veroorzaakte een bijna brand ervaring bij deze kijker die de Pad Thai van Jeroen Meus wou maken. “Het recept zegt dat je de wok moet verhitten op een hoog vuur en intussen de rode ui moet snijden. De wok was op dat moment echter zo verhit dat wanneer ik de olie in de wok deed de pan in vuur en vlam schoot. De steekvlam vloog tot boven in de dampkap en breidde zich uit tot over de hele kookplaat. Gelukkig handelde ik juist kon ik het vuur uiteindelijk doven door er een deksel op te plaatsen en de wok naar buiten te brengen. Er was rook over mijn volledige appartement en het brandalarm was aan het loeien.”

De kijker kwam ervan af zonder kleerscheuren en stuurt dit relaas niet als klacht, maar als waarschuwing. “Misschien kunnen ze het recept aanpassen zodat het niet opnieuw bij anderen kan gebeuren. Ik kan me inbeelden dat, wanneer er niet meteen goed gehandeld wordt, dit heel slecht zou kunnen aflopen.” In deze winterdagen vind ik dat een warme gedachte. Kijker krijgt een persoonlijk antwoord. 

Prettige feesten! En wees voorzichtig bij het koken.

Chloë van de Klantendienst

Deel dit artikel op sociale media

Benieuwd naar het reilen en zeilen achter de schermen bij VRT? In onze maandelijkse nieuwsbrief kom je meer te weten

De nieuwsbrief is gratis én je kan je steeds uitschrijven. Lees ons privacy beleid.