"Mijn doel is meer praten over borstkanker, zodat dit uit de taboesfeer kan worden gehaald"
Vrijdag 8 maart 2024 – Vandaag, op internationale vrouwendag, stellen de acht vrouwen die zich inzetten voor Kom op tegen Kanker, alles in de strijd, zichzelf voor: initiatiefneemster Fien Germijns krijgt het gezelschap van Ann Van den Broeck, Tine Embrechts, Julie Vermeire, Sarah Vandeursen, Zita Wauters, Maïmouna Badjie en Marleen Merckx.
Ze gaan uit de kleren om aandacht te vragen voor de strijd tegen borstkanker en de impact die het heeft op het lichaam en leven. Een stripact voor het goede doel, waarbij de vrouwen hun lichaam maar vooral hun engagement tonen.
Borstkanker is de tweede meeste voorkomende kankersoort in België en de meest voorkomende bij vrouwen: één op de zeven vrouwen wordt erdoor getroffen. Deze cijfers brengen ze op internationale vrouwendag graag onder de aandacht om aan te tonen hoe broodnodig het is om te durven praten over de ziekte en de juiste steun en begeleiding te krijgen.
Uit de taboesfeer
Als initiatiefneemster dit jaar verzamelt Fien zeven bekende vrouwen rond zich. Samen brengen ze een uniek optreden voor het goede doel. Net zoals bij de mannen wordt dat een eenmalige stripact voor 2.000 toeschouwers, op dinsdag 26 maart 2024 in het Kursaal in Oostende. De opbrengst van die act gaat integraal naar Kom op tegen Kanker.
Kom op tegen Kanker, alles in de strijd: van maandag 25 maart tem donderdag 28 maart, en zaterdag de finale, om 21.30 uur op VRT 1 en VRT MAX. De stripact maakt deel uit van de finale aflevering, op zaterdagavond. Dan ontdekken we ook hoeveel het initiatief heeft opgebracht voor het goede doel.
Tickets voor de act zijn vanaf nu te koop via vrtmax.be/doemee. De deuren openen om 19.30 uur en de show start om 21.00 uur. Naast de hoofdact van de acht vrouwen zorgen special guests Philippe Geubels en Guga Baúl mee voor een gezellige avond. En natuurlijk zijn ook Dieter Coppens en Niels Destadsbader van de partij.
Het engagement van de acht vrouwen
Verschillende van de vrouwen hebben een persoonlijke kanker-gerelateerd verhaal. Met hun performance én hun getuigenis willen ze graag het stilzwijgen over borstkanker doorbreken.
Fien Germijns
Fien is de trekker van de groep. Ze is radiopresentatrice bij Studio Brussel en VRT 1-gezicht. Fien heeft geen persoonlijke ervaring met borstkanker maar wil er graag meer over weten, want het overkomt maar liefst één op de zeven vrouwen.
Hoe verder we stonden met de opnames, hoe meer ik overtuigd raakte van de schoonheid en het grote belang van dit programma. Eén op de zeven vrouwen in ons land krijgt borstkanker. Ik heb er persoonlijk nog niet mee te maken gekregen, maar net daarom wil ik graag alles in de strijd gooien. Omdat niet alleen mensen die ermee te maken krijgen ervoor zouden moeten gaan, de zes op zeven vrouwen die het zelf niet ervaren kunnen dienen als onderste laag van de piramide waarop iedereen die het nodig heeft kan terugvallen. Door erover te praten. Door goed gesoigneerd en begrepen te worden. En als wij daar een paar minuten voor in ons blootje moeten staan op een podium, dan is dat maar een kleintje. Een kleintje met héél veel plezier. Ik ben nu al ongelofelijk trots op de zeven andere vrouwen die met de neus (en de borsten) in dezelfde richting wijzen.
Marleen Merckx
Marleen is als actrice bij het grote publiek bekend als Simonneke uit de VRT 1-reeks Thuis. Marleen verloor haar moeder aan borstkanker. Ze moet zich zelf nog steeds elk jaar laten testen. Het is dan ook een thema dat Marleen nauw aan het hart ligt.
Jaren geleden werd ik geconfronteerd met borstkanker via mijn moeder. Ik herinner me het vele verdriet hierover nog erg goed. Wat me vooral triestig maakte, was het negeren van en zwijgen over de ziekte. Er werd niet veel over gepraat, door mijn moeder maar ook door de arts in kwestie. Mijn doel is dus meer praten over borstkanker en kanker algemeen, zodat dit uit de taboesfeer kan worden gehaald!
Zita Wauters
Zita wil borstkanker meer bespreekbaar maken bij jonge mensen. Haar oma had borstkanker, daarom vindt ze het des te belangrijker om meer bewustwording en openheid rond het thema te creëren. Zita is actrice en voor VRT 1 presenteert ze mee in verschillende programma’s, zoals Zomerhit. Zita heeft ervaring met dansen en deed vroeger ballet.
Als tiener had ik liever niet moeten denken aan zaken als borstkanker maar de realiteit is spijtig genoeg anders. Toen mijn oma de ziekte kreeg, kwam het plots wel heel dichtbij. Gelukkig heeft oma Pop het overleefd maar veel extra onderzoek en bewustwording bij jonge mensen is zeker nog nodig. Misschien kan ik daar mijn steentje bijdragen.
Ann Van den Broeck
Ann is een actrice, zangeres, auteur en musicalster. Ann heeft zelf recent borstkanker gehad en is volop in revalidatie van de ziekte. Dat gaat traag maar gestaag, en ze is geduldig. Ze bekijkt de toekomst positief, want de kanker is weg! Ann is sinds september weer full time aan het werk. Momenteel repeteert ze voor de musical Hairspray. Hierin gebruikt Ann haar dans- en zang-ervaring, wat ook goed van pas komt voor de act van Kom op tegen Kanker, alles in de strijd.
Een jaar en acht maanden geleden kreeg ik mijn diagnose: hormonale borstkanker. Tijdens het pittige traject merkte ik hoeveel mensen behoefte hadden aan een klankbord, een lotgenoot, iemand die écht wist waar ze door gingen. Vooral de periode ná de behandeling, de revalidatie, blijkt vaak een lange, eenzame weg, want je bent toch genezen? Ik hoop dat het zien van mijn struggle moed en kracht geeft aan lotgenoten en inzichten aan hun omgeving. Je bent niet alleen! Ik ben blij dat ik mijn verhaal mag toevoegen aan Kom op tegen Kanker, alles in de strijd. Dat dansje op het podium neem ik er dan met plezier bij.
Sarah Vandeursen
Sarah ken je als televisiemaakster van onder andere VRT Canvas-programma’s Sarah in wokeland en Sarah in genderland. Je kent haar ook van De ideale wereld. Daarnaast doet ze binnenkort ook mee in langspeelfilm Skunk. Op muzikaal vlak ken je Sarah van Kenji Minogue. Ze heeft een grote portie humor en weinig schaamte. Ze danst graag en zet met veel enthousiasme haar schouders onder het initiatief.
Borstkanker is iets waar ikzelf, mijn vriendinnen of dochter en moeder nog mee te maken gaan krijgen. Ik kan alleen maar hopen dat het tegen dan veel meer een normaal gegeven mag zijn om over alle facetten daarvan te kunnen praten. Professioneel strippen heb ik altijd wel al eens willen doen én dan nog voor een goed doel, geweldig!
Tine Embrechts
Tine Embrechts is actrice en tv-maakster. Je kent haar onder andere als actrice en sidekick in De ideale wereld. Ze kwam nog niet in aanraking met borstkanker, maar wil zich graag meer informeren en mee sensibiliseren. Haar partner, Guga, deed vorig jaar mee in de mannelijke editie van Kom op tegen Kanker, alles in de strijd.
Ik heb het geluk dat ik nog niet rechtstreeks in contact ben gekomen met borstkanker. Maar ik kom wel in de leeftijdscategorie waarbij de ziekte steeds meer voorkomt. Ik wil mezelf meer informeren zodat ik weet wat ik kan doen. Ook sensibilisering is voor mij belangrijk: praat erover! Met dit programma wil ik ook de vrouwen een hart onder de riem steken die wel al met de ziekte in aanraking zijn gekomen. Bij de vorige editie van Kom op tegen Kanker, alles in de strijd kon ik al zien hoe Guga het deed en wat voor voldoening het hem gaf. Ik kan niet wachten om nu zelf aan dit avontuur te beginnen!
Maïmouna Badjie
Maïmouna is actrice en speelt in series zoals Liefdestips aan mezelf, Season of sex, en het nieuwe Groeien & Bloeien dat binnenkort te zien is op VRT 1. Ze kreeg in haar omgeving nog niet te maken met borstkanker, en wil er meer over leren.
Het is belangrijk om te blijven leren, zeker over moeilijkere onderwerpen. Ik ben blij om tussen deze mooie groep vrouwen te mogen staan, om meer aandacht op te eisen voor borstkanker maar ook de liefde die je jezelf en je lichaam moet gunnen.
Julie Vermeire
Julie acteert en is tv-figuur en mediapersoonlijkheid. Ze is heel actief op sociale media en heeft haar eigen vlog. Ze engageert zich voor Kom op tegen Kanker, alles in de strijd omwille van haar plusmama: Julie is haar verloren aan borstkanker. Julie deed mee aan Dancing with the stars en heeft hierdoor veel danservaring.
Ik ben vereerd om deel te mogen zijn van het team van Kom op tegen Kanker, alles in de strijd. Ik wil een voorbeeld stellen voor iedereen: wees alert, en niet bang om je te laten onderzoeken als er iets aan de hand is! Het wordt een grote uitdaging om op dat podium te staan, maar de sfeer zit alvast goed in het team!
Stilzwijgen rond de impact van kanker en de gevolgen doorbreken
De acht vrouwen gaan een groot engagement aan: met hun spraakmakende act willen ze het stilzwijgen rond borstkanker en de lichamelijke en mentale impact ervan doorbreken. Vaak hebben ze een persoonlijk verhaal rond kanker. Ieder van hen schaart zich achter de boodschap: durf te praten! Want wie denkt dat er rond borstkanker geen taboes meer zijn, heeft het – helaas - mis. Er is nog altijd grote nood aan communicatie met de patiënt over het leven na borstkanker, het erfelijk gen, seksualiteit, body positivity en een gezonde levensstijl.
Tijdens hun traject voor het programma ontmoeten de acht dames verschillende vrouwen die getuigen over de ziekte en de impact hiervan. Hoe voelt het voor de persoon met borstkanker? Wat kan je zelf doen om haar of haar omgeving te helpen? Hoe ga je om met seksualiteit tijdens en na een ingrijpende behandeling? Wat met vroegtijdige menopauze door oestrogeenbehandeling? Hoe verandert je lichaamsbeeld na een zware behandeling? Wat als je ontdekt dat je het erfelijk gen van borstkanker hebt? En wat na kanker – hoe pik je het leven van voordien weer op?
De opbrengst van de stripact gaat ook deze editie naar Kom op tegen Kanker.
Acht mannelijke BV?s die vorig jaar uit de kleren gingen om het taboe rond prostaat- en teelbalkanker te doorbreken? Het had effect: veel meer mannen durven nu wel een gesprek hierover aangaan met hun huisarts. Maar we mogen de vrouwen niet vergeten. Bij borstkanker, de meest voorkomende kanker bij vrouwen, komt heel wat kijken. We zijn blij dat met het nieuwe seizoen van Kom op tegen Kanker, alles in de strijd een aantal onderbelichte thema?s uit de borstkankerzorg ? zoals seksualiteit en nazorg ? onder de aandacht zullen komen.
David Vansteenbrugge, algemeen directeur Kom op tegen Kanker
Met deze nieuwe editie van Kom op tegen Kanker, alles in de strijd nemen de acht vrouwen de fakkel over van de mannen in 2022. Dieter Coppens en Niels Destadsbader gingen toen samen met zes andere bekende mannen uit de kleren om aandacht te vragen voor prostaat- en teelbalkanker bij mannen, met groot succes. De campagne zorgde voor heel wat bewustwording en doorbrak het taboe rond de ziektes.
Kom op tegen Kanker, alles in de strijd: van maandag 25 maart tem donderdag 28 maart, en zaterdag de finale, om 21.30 uur op VRT 1 en VRT MAX.
Kom op tegen Kanker, alles in de strijd is een programma van All3Media voor VRT 1 en wordt gesteund door Kom op tegen Kanker.
Deel dit artikel op sociale media
Benieuwd naar het reilen en zeilen achter de schermen bij VRT? In onze maandelijkse nieuwsbrief kom je meer te weten
De nieuwsbrief is gratis én je kan je steeds uitschrijven. Lees ons privacy beleid.