Vrijdag 22 december 2023 - Vlammen voor De Warmste Week doet VRT op een duurzame manier. Zo zet De Warmste Week in op verschillende initiatieven zodat het hele gebeuren in Brugge duurzaam kan verlopen. Van herbruikbare bekers op ‘t Zand tot elektrische productiewagens van Polestar en een decor dat uit de Kringwinkel komt. Uniek dit jaar: voor het eerst draait De Warmste Week volledig op vaste stroom.
“We doen dat op veel verschillende manieren hier in Brugge”, vertelt projectcoördinator van De Warmste Week Simon Van de Gracht. “Wat uniek is voor De Warmste Week en misschien wel tout court voor een grote VRT-productie is dat we voor het eerst volledig kunnen draaien op vaste stroom uit de grond. We moeten dus geen gebruik maken van generatoren, en verbruiken enkel datgene wat we nodig hebben. Hiervoor werken we samen met Stad Brugge.”
Stad Brugge werkt bovendien samen met de horecazaken in de buurt van ‘t Zand. “Alle horecazaken werken op en rond het plein uitsluitend met herbruikbare bekers. Die worden uiteraard gerecycleerd en lokaa schoongemaakt. We hanteren geen waarborg, dus die extra kost valt weg. Samen met de stad Brugge zetten we vooral in op een grote hoeveelheid recyclepunten."
Alles krijgt een tweede leven
Wat Het Warmste huis zelf betreft: “Net zoals vorig jaar, komt dit jaar het volledige decor van zowel Het Warmste Huis als het actiedorp uit de Kringwinkel. Na de afbraak, zal de Kringwinkel alle spullen terug ophalen en opnieuw verkopen in de winkels. De waarde van de spullen schenken ze aan De Warmste Week.”
De Warmste Koekenbak van Ketnet, een actie vanuit VRT zelf wordt ook op een duurzame manier georganiseerd. “Hiervoor hebben we een samenwerking met Eggo. Zij bouwden de keuken voor De Warmste Koekenbak. Na afloop zal deze keuken geschonken worden aan vzw De Steiger uit Lokeren. Dat is een organisatie voor bijzondere jeugdzorg die deel uitmaakt van het DWW-fonds. Zij zijn beheerders van locaties waar jongeren die het moeilijk hebben, zorgeloos kunnen kamperen. Een van de chalets onder hun beheer is aan vernieuwing toe, dus vandaar dat de Warmste Koekenbak-keuken na afloop naar daar zal verhuizen en een tweede leven zal krijgen.”
Elektrische productiewagens
Ook het productievervoer van en naar ‘t Zand in Brugge gebeurt duurzaam: “Polestar is onze vervoerspartner en zorgt ervoor dat alle productiemedewerkers elektrisch rondrijden. Maar het gaat verder dan dat alleen. Onze vlammende reporters Manu & Piendie momenteel Vlaanderen & Brussel doorkruisen doen dat 100% elektrisch, net zoals de rest van alle reizende reporters van De Warmste Week. Zelfs het artiestenbusje dat hier rondrijdt is helemaal elektrisch.” Heel wat initiatieven dus die het belang van duurzaamheid voor VRT in de verf zetten.
VRT zet in op duurzaamheid volgens de doelstellingen die beschreven staan in de huidige beheersovereenkomst, die in lijn is met de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties. “De duurzaamheidsinitiatieven op De Warmste Week maken daar deel van uit”, stelt Hilde De Windt, duurzaamheidscoördinator bij VRT. “Onze duurzaamheidsdoelstellingen zijn zeer uitgebreid en gaan ook nog verder dan De Warmste Week alleen. We zetten in op een aantal grote duurzaamheidspijlers en focussen op dit moment voornamelijk op projecten zoals catering, productiemiddelen, de nieuwbouw en mobiliteit. Daarbij is het onze taak om als publieke omroep het belang van duurzaamheid te benadrukken.” VRT werkt aan een milieuduurzaamheidsstrategie, en houdt bij alles wat ze doet zo veel mogelijk rekening met de impact op ecologie en klimaat.
Deel dit artikel op sociale media
Benieuwd naar het reilen en zeilen achter de schermen bij VRT? In onze maandelijkse nieuwsbrief kom je meer te weten
De nieuwsbrief is gratis én je kan je steeds uitschrijven. Lees ons privacy beleid.