Ga naar de hoofdinhoud

Figureren bij Thuis is écht thuiskomen

29 maart 2022 - - Benieuwd hoe het eraan toe gaat achter de schermen van Thuis? Dan is figureren misschien wel iets voor jou! Zowel onze dagelijkse fictie als andere tv-programma’s zijn immers regelmatig op zoek naar figuranten op de set.

Van caféganger tot zakenman, in een dagelijkse fictiereeks als Thuis zijn er uiteenlopende profielen nodig. Wie graag wil figureren, kan een account aanmaken op In The Picture. Op dit platform verschijnen alle oproepen, maar je kan er ook zien voor welke opdrachten je vrienden zich hebben aangemeld.

Nona Vyncke en Marie-Christina Leon, figuratieverantwoordelijken bij Thuis, geven meer uitleg: “Tijdens de selectie proberen we altijd een gulden middenweg te vinden tussen bekende gezichten en nieuwe figuranten. Zo krijgt iedereen de kans om te figureren, want de plaatsen zijn beperkt. Daarom is het belangrijk dat je je alleen aanmeldt wanneer je voldoet aan de beschrijving. Ook is het uitzonderlijk dat jongeren onder de 16 jaar figureren, omdat we daar toelating voor moeten krijgen.”

Naast de gewone figuranten zijn er ook regelmatig edelfiguranten nodig. “Een edelfigurant komt duidelijk in beeld of heeft een stukje tekst, daarom loopt dat proces voor hen wat anders. Vaak worden zij geselecteerd via een auditie. Hun vergoeding is ook iets hoger dan voor gewone figuratie, want die is afhankelijk van hoe aanwezig je personage is en wat je precies moet doen.”

Zwijgen en ‘lippen’

De Thuis-opnames vinden plaats in Studio Manhattan in Leuven en de buitenopnames worden meestal gefilmd in de omgeving van de opnamestudio. Nona: “We vragen figuranten altijd om twee verschillende outfits mee te brengen. In De Withoeve komen veel wandelaars, dus soms dragen figuranten outdoorkleding. Als ze een speciale outfit nodig hebben, dan voorziet de costumière iets in hun maat.”

Geduld is een must volgens  Marie-Christina: “Het duurt dertig tot veertig minuten om een scène te draaien, en soms hebben we een figurant in meerdere scènes nodig. Zij wachten dan in een aparte ruimte tot ze aan de beurt zijn en kunnen intussen iets drinken natuurlijk. Er is tijd om te babbelen met de andere figuranten, maar tijdens de opnames is het belangrijk dat iedereen stil is. Zo kunnen de opnames vlot verlopen. We proberen immers de tijdsindicaties zo goed mogelijk na te leven, zodat iedereen op tijd terug naar huis kan gaan.”

Tijdens de opname moeten de figuranten ‘lippen’. Dat betekent dat ze met elkaar praten zonder enig geluid te maken. Zo kunnen de stemmen van de acteurs duidelijk worden opgenomen. Daarna mogen ze wel praten en deze audio-opname wordt dan tijdens de montage toegevoegd als achtergrondgeluid. Daarnaast is het belangrijk dat figuranten geen opvallende bewegingen maken, want soms moet een scène hernomen worden. Dan plakt de monteur de verschillende opnames aan elkaar, dus er mogen geen opvallende verschillen zijn.

Figuranten zijn niet weg te denken uit het tv-beeld, want ze maken fictiefilms en -reeksen interessant en levendig.

Nona geeft enkele tips: “Figuranten zijn niet weg te denken uit het tv-beeld, want ze maken fictiefilms en -reeksen interessant en levendig. Daarom vragen we om goed te luisteren naar wat er van jou verwacht wordt. Houd er ook rekening mee dat het productieteam op jou rekent als je een rol hebt geaccepteerd. Als je toch niet zou kunnen komen, laat dan tijdig iets weten. Verder kan een goede figurant een geheim bewaren, want je mag niet verklappen wat er gaat gebeuren in de aflevering.”

Een leuk figuratieweetje? Marie-Christina: “De agenten in Thuis zijn vaak echte agenten. Het is handig omdat ze hun eigen politie-uniformen kunnen meebrengen, die zijn immers niet makkelijk te verkrijgen. Er zijn ook figuranten die zowel op de set als in het dagelijks leven verpleegsters zijn. Zij geven vaak uitleg over hoe je bepaalde medische handelingen moet uitvoeren, zodat het beeld er nog echter uitziet.”

Ervaringen van figuranten

Door de jaren heen heb ik bijgeleerd over het productieproces, toffe mensen ontmoet, leuke herinneringen gemaakt en plaatsen gezien waar je anders nooit zou komen.

Waarom is figureren zo plezant? Dat kunnen de figuranten je best zelf vertellen! Jan De Beus: “In 2005 heb ik voor het eerst gefigureerd en ik had meteen de smaak te pakken. Geleidelijk aan ben ik doorgegroeid naar edelfiguratie, bijrollen en reclamespotjes. Door de jaren heen heb ik bijgeleerd over het productieproces, toffe mensen ontmoet, leuke herinneringen gemaakt en plaatsen gezien waar je anders nooit zou komen. Ik vind het ook leerrijk om acteurs aan het werk te zien, maar ik plaats hen niet op een voetstuk. Mijn advies? Kom op tijd, volg de instructies en blijf jezelf!”

Karolien Lauwers volgt een avondopleiding voor woordkunst en drama. “Daarom figureer ik nu al vier jaar bij Thuis. Het is voor mij interessant om te zien hoe het er achter de schermen aan toe gaat. Onthoud wel: figuratie is geen job, maar een hobby. Doe het niet voor het geld of om ontdekt te worden als acteur, maar voor je plezier. Figureren is elke keer anders en het is een goed excuus om kledingstukken aan te doen die anders in je kast blijven hangen (lacht).”

Het is er ook altijd gezellig, er zijn al veel nieuwe vriendschappen ontstaan.

Wim Kaptein leerde figuratie kennen dankzij een oud-collega: “Ik figureer al meer dan tien jaar en ondertussen doe ik verschillende opdrachten, zoals edelfiguratie, muziekclips en musicals. In het begin vond ik het raar om voor een camera te staan, maar dat ben ik nu wel al gewoon. Bij Thuis worden de scènes verbazend snel opgenomen, want het productieteam werkt met drie camera’s tegelijk. Het is er ook altijd gezellig, er zijn al veel nieuwe vriendschappen ontstaan. Als je een goede indruk wilt maken, acteer dan vooral naturel en kijk niet in de camera. Je kan ook enkele foto’s nemen van jezelf op de set, zodat je je ervaringen kan tonen op In The Picture.”

Zelf figureren?

De VRT zet figuranten in voor verschillende programma’s, zoals Loslopend Wild, Iedereen Beroemd en Thuis

Zin om te figureren? Meld je dan hier aan!

Deel dit artikel op sociale media

Benieuwd naar het reilen en zeilen achter de schermen bij VRT? In onze maandelijkse nieuwsbrief kom je meer te weten

De nieuwsbrief is gratis én je kan je steeds uitschrijven. Lees ons privacy beleid.