3 oktober 2021 – “Een monnikenwerk”, zo omschrijven de medewerkers van VRT Archief het afronden van de filmregistraties. Het VRT Archief bevat een schatkamer aan filmmateriaal dat door dit werk voor de toekomst nog beter bewaard blijft.
Alle gegevens zijn bovendien opgenomen in een database die opzoekwerk zal vergemakkelijken. De VRT en meemoo, Vlaams instituut voor het archief dat het werk mee ondersteunde, zijn trots dat dit deel van onze geschiedenis in beeld en geluid hierdoor is verzekerd.
Onlangs heeft het VRT Archief de technische registratie afgerond van de eigen films uit haar filmcollectie. Dit houdt in dat de medewerkers alle films een nieuwe filmdoos en barcode hebben gegeven. De belangrijkste technische kenmerken van elk filmobject (beeld- of geluidsspoel) zijn genoteerd in een eenvormige database. Ook hebben de medewerkers gericht azijnmetingen uitgevoerd om de kwaliteit van de film te kennen en werden beeld- en geluidsbanden van elkaar gescheiden. Door de nieuwe dozen en het scheiden van beeld en geluid worden onze films op een nog betere manier bewaard in onze geklimatiseerde kelders. En voor het eerst beschikken we over een volledig overzicht van alle filmobjecten van VRT. Het zijn er 53.221.
Video
Het was een monnikenwerk waardoor de meer dan 53.000 films nu bewaard zijn voor de toekomst.
Kathleen Bertrem van VRT Archief
“Het gaat om programma’s die zijn uitgezonden tussen 1953, de start van televisie, tot midden jaren ’80, aanvankelijk vooral in zwart-wit maar sinds de jaren ’70 steeds meer in kleur. Denk maar aan programma’s zoals Voor boer en tuinder, Boeketje Vlaanderen, Autorama, Hier spreekt men Nederlands, Echo…”, legt Kathleen Bertrem van VRT Archief uit. “De filmspoelen lagen bewaard in filmblikken. We hebben ze een voor een onder handen genomen. Het was een monnikenwerk waardoor de meer dan 53.000 films nu bewaard zijn voor de toekomst.”
We hebben jarenlang onze koude filmkelder getrotseerd om dit te kunnen realiseren
Harry De Smedt
“We hebben jarenlang onze koude filmkelder getrotseerd om dit te kunnen realiseren”, blikt ook Harry De Smedt van VRT Archief tevreden terug. “Het aantal filmblikken dat door onze handen gegaan is, kennen we nu ook! We zijn trots dat we dit werk afgerond hebben!”
Belangrijke mijlpaal
Het werk van de filmregistratie is in 2010 van start gegaan. Het was een arbeidsintensief project. Sinds 2016 ondersteunde meemoo dit proces en mede door hun hulp is het nu afgerond. Een volgende stap is al genomen door deze database met filmobjecten te koppelen aan filmbeschrijvingen die op papieren steekkaarten staan. Als die operatie voltooid is, wordt de collectie eigen films van de VRT nog beter doorzoekbaar. Vervolgens kan er gekeken worden naar de digitalisering van niet-aangetaste films.
Door mee het archief van Vlaanderen te bewaren, zeg maar onze collectieve geschiedenis, bewijzen we onmiskenbaar onze publieke meerwaarde.
Lieven Vermaele, algemeen directeur Operaties en Partnerschappen
“Bij de VRT zijn we trots dat we met de hulp van meemoo deze fase van dit belangrijke werk tot een goed einde hebben gebracht”, zegt Lieven Vermaele, algemeen directeur Operaties en Partnerschappen. “Een toekomstbestendig en goed te doorzoeken archief bewaren, ligt ons als publieke omroep na aan het hart. Door mee het archief van Vlaanderen te bewaren, zeg maar onze collectieve geschiedenis, bewijzen we onmiskenbaar onze publieke meerwaarde. We bekijken dan ook welke volgende stappen mogelijk zijn om het VRT Archief verder te ontsluiten.”
Dit is een belangrijke mijlpaal in de samenwerking tussen VRT en meemoo rond het VRT-archief, maar ook breder voor de conservatie van het filmerfgoed in Vlaanderen.
Brecht Declercq, Manager Digitalisering & Acquisitie bij meemoo
Volg de archiefreeks dagopdag
Deel dit artikel op sociale media
Benieuwd naar het reilen en zeilen achter de schermen bij VRT? In onze maandelijkse nieuwsbrief kom je meer te weten
De nieuwsbrief is gratis én je kan je steeds uitschrijven. Lees ons privacy beleid.