Virga Jessecollege in Hasselt wint geschiedenisles met
Tom Waes.
Dankzij Het verhaal van Vlaanderen op Eén hebben veel jongeren de voorbije weken ontdekt hoe boeiend en spannend geschiedenis wel kan zijn. Het programma biedt dan ook heel wat mogelijkheden voor het onderwijs. Om de leerlingen nog meer te betrekken bij Het verhaal van Vlaanderen organiseerde VRT een scholenwedstrijd waarbij klassen of scholen werden uitgedaagd om een re-enactment-filmpje maken waarin ze een historische gebeurtenis naspeelden. De winnaars mochten uitkijken naar een gastles van presentator Tom Waes.
Meer dan 100 Vlaamse scholen deden mee aan de wedstrijd en stuurden een filmpje in. De winnaar was het Virga Jessecollege in Hasselt. Zij hadden een video gemaakt over de veldslag tussen Eburonen en Romeinen. Als beloning kwam Tom Waes begin februari op bezoek in het Virga Jessecollege. Hij werd er als een rockster ontvangen en praatte honderduit over geschiedenis en over Het verhaal van Vlaanderen.
Ik ben heel trots. Als je binnenkomt op een school en er staan 1200 studenten je op te wachten die een re-enactment hebben gemaakt van de Gallische oorlogen tegen de Romeinen. Dat is geweldig. En zo zijn er vele scholen die meegedaan hebben. Je maakt het niet vaak mee in je carrière dat je iets mag maken wat er echt toe doet en ik heb het gevoel dat ?Het verhaal van Vlaanderen? er wel toe doet. Ik hoop dat het programma een mooie aanzet kan zijn voor leraars en leerlingen om verder te discussiëren, kennis uit te bouwen en geïnteresseerd te geraken in geschiedenis.
Tom Waes
Geschiedenisleerkracht Ann Neven is alvast overtuigd: “Tom Waes voor de klas is de ultieme geschiedenisleerkracht. Ik denk dat hij door zijn charme, humor en spontaniteit heel veel mensen weet te boeien. Hij maakt ‘Het verhaal van Vlaanderen’ echt boeiend en spannend voor iedereen. Mijn lessen zijn door de reeks een stuk beter geworden. Ze bieden nieuwe informatie die we niet in de gemiddelde geschiedenisboeken vinden. Heel interessante details en nieuwe inzichten ook, en de meest recente ontdekkingen van archeologen. Het heeft onze leerlingen zeker geboeid, want ze spreken erover op school. Ik zou ‘Het verhaal van Vlaanderen’ dan ook aanraden aan alle scholen omdat het een fantastische serie is, gemaakt door professionele mensen die uitstekend materiaal hebben geleverd dat elke geschiedenisles een heel stuk interessanter, menselijker en beklijvender zal maken.
Dat beaamt ook Eliane M’Vuemba, leerling in het Virga Jessecollege: “Ik vind het een heel goede reeks die de geschiedenis op een andere manier wil brengen. Heel tof dat het verfilmd is. Dat geeft toch een ander gevoel dan geschiedenisboeken. Een film of reeks spreekt meer aan. Meestal zijn zulke dingen in het Engels, maar het is heel leuk om dit nu in het Nederlands te zien. Het is op een knappe manier gebracht en zal sowieso langer bijblijven.”
Het verhaal van Vlaanderen in de klas
Het verhaal van Vlaanderen maakt het verleden tastbaar, concreet en visueel aantrekkelijk. VRT werkt daarom samen met meemoo (Vlaams instituut voor het archief) om ervoor te zorgen dat ook het onderwijs aan de slag kan met Het verhaal van Vlaanderen. De hele reeks krijgt op het ritme van de uitzendingen permanent een plek op Het Archief voor Onderwijs, aangevuld met bestaande audiovisuele collecties én extra filmpjes op maat van de klas, speciaal gemaakt door de experts uit de reeks. Op die manier kunnen leerkrachten met handig gebundeld materiaal aan de slag.
Het verhaal van Vlaanderen is ook beschikbaar op VRT MAX, waar er voor elke aflevering ook een ‘making of’-filmpje staat, dat je meeneemt achter de schermen van de reeks.
Deel dit artikel op sociale media
Benieuwd naar het reilen en zeilen achter de schermen bij VRT? In onze maandelijkse nieuwsbrief kom je meer te weten
De nieuwsbrief is gratis én je kan je steeds uitschrijven. Lees ons privacy beleid.