Ga naar de hoofdinhoud

  
  
  Hoe maakt 'Thuis' maatschappelijke thema's bespreekbaar?

Hoe maakt 'Thuis' maatschappelijke thema's bespreekbaar?

20 juni 2019 — Ontspanning bieden is een van de opdrachten van de publieke omroep. Met Thuis brengt VRT al bijna 25 jaar lang fictie die uit het leven is gegrepen. De reeks schuwt maatschappelijke thema's als rouw, pleegzorg en genderidentiteit niet.

Ontspanning bieden voor een zo ruim mogelijk publiek is een van de belangrijkste doelstellingen van VRT. Dat is niet zonder reden: ontspanning brengt mensen dichter bij elkaar, maakt thema’s bespreekbaar en geeft stof tot nadenken. De fictiereeks Thuis  (Eén) staat met beide voeten in de realiteit, maar laat de Vlaming ook nadenken over zaken waarmee hij in het dagelijks leven misschien niet mee in aanraking komt.

Realistische en boeiende verhalen

Thuis zorgt al bijna 25 jaar lang voor (ont)spannende televisie, met meer dan eens onderwerpen die uit het leven gegrepen zijn. Dagelijks zijn heel wat Vlamingen aan het scherm vastgekluisterd voor de dagelijkse fictiereeks. Goed om te weten: VRT heeft de makers van Thuis geen opdracht gegeven om bepaalde maatschappelijke thema’s onder de aandacht te brengen. 

Hans Roggen, producer van Thuis: "'Thuis' wil verhalen vertellen die mensen raken. We halen inspiratie uit thema’s die rechtstreeks of onrechtstreeks gekend zijn voor de Vlaming in zijn eigen omgeving.”

'Thuis' als wegbereider

De doelstellingen van VRT en Thuis gaan hand in hand: het zit in het DNA van VRT om bepaalde onderwerpen bij een breed publiek aan te kaarten. Thuis brengt tegelijkertijd al jaren herkenbare verhalen, waardoor een kader gemaakt wordt om bepaalde thema’s te bespreken in de Vlaamse huiskamers en daarbuiten. Kijkers kunnen zich identificeren en inleven in de positie van het personage en krijgen zo bij uitbreiding meer begrip en empathie voor mensen in dezelfde omstandigheden. Fictie toont hoe mensen met een bepaalde situatie kunnen omgaan en nodigt zo mensen uit om over moeilijke onderwerpen te denken en te praten. 

Samenwerking met belangengroepen

Om een genuanceerd beeld te schetsen, gaan de makers van Thuis actief op zoek naar getuigenissen, juridische en sociale informatie bij het middenveld. In het verleden heeft Thuis al samengewerkt met onder andere ALS Liga, Transgenderinfopunt, de Drugslijn en de Vakgroep palliatieve geneeskunde van de VUB. Op die manier brengen de scenaristen een veelzijdig en realistisch beeld van een bepaald onderwerp en helpt Thuis de vzw’s in hun missie om de thema’s beter bespreekbaar te maken. 

'Thuis? heeft een belangrijke voorbeeldfunctie. De reeks zal tonen hoe een euthanasie in de praktijk in zijn werk gaat en hoe sereen die kan verlopen. 

Wim Distelmans

Wim Distelmans, kankerspecialist en professor in de palliatieve geneeskunde aan de VUB: 'Thuis’ heeft een belangrijke voorbeeldfunctie. De reeks zal tonen hoe een euthanasie in de praktijk in zijn werk gaat en hoe sereen die kan verlopen. Ik geef jaarlijks zo’n 120 lezingen over het thema, maar ‘Thuis’ zal veel misverstanden uit de wereld helpen.”

Marleen Vertommen, vzw Met Lege Handen: “We zijn heel verheugd dat 'Thuis' thema’s als rouw, perinataal verlies en fertiliteitsproblemen niet uit de weg gaat. We bespreken de scènes in onze praatgroepen. Rouwende ouders hebben nood aan begrip en daar draagt 'Thuis' toe bij.”  

'Thuis' maakt thema's bespreekbaar

De afgelopen 24 seizoenen hebben de makers van Thuis talrijke maatschappelijke thema’s in de verhaallijnen geïntegreerd en hebben zo een kader gecreëerd om het bij de Vlamingen bespreekbaar te maken. Pleegzorg, seksuele dienstverlening, IVF, homoseksualiteit, genderidentiteit, … het zijn maar enkele van de thema’s die Thuis de afgelopen jaren heeft aangestipt. 

Als Adil en Paulien moeilijkheden hebben om zwanger te worden en overstappen op IVF, worden de kijkers bewust gemaakt van deze problematiek. Toen Franky in 2011 uit de kast kwam, bleek de coming-out van een adolescent baanbrekend te zijn in televisiekijkend Vlaanderen. De dagelijkse fictiereeks van VRT zorgt ervoor dat thema’s in de taboesfeer naar de voorgrond treden, bekendheid verwerven en bespreekbaar worden gemaakt. 

Bekijk Thuis van maandag tot vrijdag op Eén en VRT MAX omstreeks 20.10 uur. Werp een blik achter de schermen van de reeks via Facebook en Instagram of tweet met de hashtag #thuisopeen.

Deel dit artikel op sociale media

Benieuwd naar het reilen en zeilen achter de schermen bij VRT? In onze maandelijkse nieuwsbrief kom je meer te weten

De nieuwsbrief is gratis én je kan je steeds uitschrijven. Lees ons privacy beleid.