4 december 2020 - De VRT biedt een belangrijk podium aan de
filmwereld. Niet alleen voor fictie of gevestigde waarden, maar ook voor jonge documentairemakers. Maar liefst vier VRT-producties zijn geselecteerd voor de prijs voor Beste Vlaamse Documentaire op Kortfilmfestival Leuven, waaronder drie kinderdocumentaires uit de reeks Ket & Doc.
Op 5 december gaat Kortfilmfestival Leuven van start. Geen volle filmzalen voor de 26e editie, wel een online alternatief met ook enkele VRT-producties in competitie voor Beste Vlaamse Documentaire.
Drie van die films vloeien voort uit het unieke samenwerkingsproject Ket & Doc van Ketnet, het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) en JEF. Zij geven jonge documentairemakers de kans om de wereld te tonen door de ogen van een kind.
- In Radio Felix van Lauranne Van den Heede leert een jongen met autisme de wereld begrijpen via een eigen radioprogramma.
- In Bertha en de wolfram van Tijs Torfs probeert een meisje om te gaan met een slepende ziekte.
- En in Fien, Jip en Fien van Marie De Hert en Ellen Pollard wordt een hechte band tussen broer en zus op de proef gesteld door de eerste liefde.
De bedoeling is om jonge talenten de kans te geven een documentaire te maken voor een groot publiek aan kinderen.
Telidja Klaï, content manager Ketnet
“In 2019 hebben we op vraag van het VAF samen het project Ket & Doc opgestart”, vertelt Telidja Klaï, content manager bij Ketnet. “De bedoeling is om jonge talenten de kans te geven een documentaire te maken voor een groot publiek aan kinderen. Uit alle inzendingen selecteerden we tien verhalen. Via allerhande workshops gingen we met de jonge documentairemakers aan de slag om hun concepten te verbeteren. Zo leerden ze onder meer hoe je kinderen het best benadert bij interviews, iets waar wij bij Ketnet natuurlijk al veel ervaring bij hebben.”
Moeilijke onderwerpen bespreekbaar maken
De opleiding is zeer breed en werkt vanuit verschillende invalshoeken. Zo komt onder meer Diane Waumans, manager beroepsethiek van de VRT, de deontologische kant van het verhaal uit de doeken doen. Daarnaast krijgen de jonge documentairemakers de kans om zich al in een vroeg stadium te koppelen aan een documentaireproducent.
“Bij Ketnet gaan we moeilijke onderwerpen niet uit de weg”, legt Telidja Klaï uit. “Integendeel, we willen ze net bespreekbaar maken, maar steeds op maat van kinderen en met de nodige positiviteit, hoop en met licht in de duisternis. In een van de drie geselecteerde documentaires voor Kortfilmfestival Leuven gaat het bijvoorbeeld over autisme. Dat is geen gemakkelijk thema, maar het verhaal wordt gebracht met een belangrijke boodschap van hoop, wat we bij Ketnet uitermate belangrijk vinden.”
Prominente plaats in programma-aanbod
In de reeks van documentaires binnen Ket & Doc worden geen onderwerpen opgelegd. De makers krijgen de ruimte om zich creatief uit te leven. De enige voorwaarde is dat ze een verhaal brengen voor en over kinderen. De afgewerkte documentaires gaan in première op het JEF festival, een Vlaams festival voor jeugdfilm en audiovisueel experiment. Nadien krijgen de documentaires hun plaats binnen het aanbod van Ketnet.
“We doen ons uiterste best om een zo breed mogelijk publiek te bereiken door de documentaires een prominente plaats in het programma-aanbod te geven, en ze te laten zien in de krokusvakantie”, aldus Telidja Klaï. “In de daaropvolgende weekends worden ze een aantal keren heruitgezonden en ook op onze online platformen kunnen kinderen de documentaires naar hartenlust bekijken. We bieden ze ook aan scholen aan, die ze kunnen verwerken in hun lessenpakket. Net zoals Karrewiet gebruikt wordt in de klas, kan dit voor de Ket & Doc-documentaires ook.”
Alle Ket & Doc-documentaires zijn te bekijken op Ketnet.be, in de Ketnet-app en via VRT NU.
Theatervoorstelling voor breder publiek
Met Dear Angels is er ook een vierde VRT-productie genomineerd voor Beste Vlaamse Documentaire op het Kortfilmfestival. Net zoals bij de kinderdocumentaires van Ket & Doc, kadert deze film binnen een reeks waarvoor is samengewerkt met verschillende partners. Samen met drie stadstheaters (KVS, NTGent en Toneelhuis) en Sabam for Culture gaf de VRT drie jonge, startende filmduo’s de unieke kans om het centrale thema van een voorstelling toegankelijk te maken voor een breder publiek.
Charlotte De Cort en Heleen Declercq grepen die kans met beide handen en vertellen met Dear Angels het verhaal van twee generaties LGBTQIA+’ers die hun ervaringen van vroeger en nu delen in het licht van de aidscrisis in de jaren tachtig. Deze korte documentaire werd onder meer lovend onthaald door Kortfilm.be.
“Via deze samenwerking geven we vanuit de VRT jong filmtalent de kans om ervaring op te doen”, klinkt het bij Tinka Claeys, coördinator cultuur en innovatie bij de publieke omroep. “We hebben overlegd met de sector om op zoek te gaan naar projecten die kwalitatief interessant genoeg zijn om op de platformen van Klara en VRT NU te verschijnen. De makers brachten we in contact met ervaren mensen uit de theaterwereld om zo een soort van kruisbestuiving te laten ontstaan.” Net als bij Ket & Doc worden jonge talenten dus van dichtbij begeleid, maar is er ook veel ruimte om te experimenteren en creatieve ideeën te ontwikkelen.
Bij het opsporen van jong filmtalent wordt onder meer samengewerkt met OpenVRT. Dankzij een uitgebreide database vol jong creatief talent kunnen zij op zoek gaan naar de geschikte profielen om een digitaal project vorm te geven. “De drempel voor jonge makers lijkt soms groot om met de VRT samen te werken”, aldus Kim-Ling Nicolai, producer bij OpenVRT. “Wij willen graag als matchmaker optreden en die drempel verlagen. VRT-merken kunnen bij ons aankloppen voor samenwerkingen, maar we gaan ook aan de slag met de ideeën van jong talent om te kijken of er plaats is om het uit te werken binnen de omroep. Daarnaast bieden we tal van events met inspirerende sprekers en workshops aan.”
Het Kortfilmfestival Leuven
Meer informatie over hoe je het Kortfilmfestival Leuven kan volgen vind je via de website van het festival: https://kortfilmfestival.be/nl/praktisch.
Deel dit artikel op sociale media
Benieuwd naar het reilen en zeilen achter de schermen bij VRT? In onze maandelijkse nieuwsbrief kom je meer te weten
De nieuwsbrief is gratis én je kan je steeds uitschrijven. Lees ons privacy beleid.