Ga naar de hoofdinhoud
De DWW-ambassadeurs.

‘Kunnen zijn wie je bent’: EDUbox maakt thema identiteit bespreekbaar in de klas

22 november 2021 – Van 18 tot 24 december vindt De Warmste Week opnieuw plaats. Dit jaar zetten jongeren hun schouders onder de VRT-solidariteitsactie. De Warmste Week staat in het teken van ‘kunnen zijn wie je bent’, een thema dat 7 op de 10 Vlaamse jongeren heel belangrijk vindt. Want jezelf kunnen zijn, dat verdient iedereen. De VRT lanceert de ‘EDUbox Identiteit: kunnen zijn wie je bent’ om het thema bespreekbaar te maken is de klas. 

Uit recent onderzoek van de VRT-Studiedienst blijkt dat 1 op de 5 Vlamingen zichzelf niet kan zijn. Ze kunnen dat niet door hoe ze eruitzien, wie ze graag zien, omdat ze minder kansen krijgen in het leven of gewoon omdat het mentaal of fysiek even wat minder gaat. Daarom roept De Warmste Week dit jaar op om geld in te zamelen voor het DWW Fonds, dat concrete projecten wil realiseren die ervoor zorgen dat iederéén kan zijn wie die is. Met de nieuwe EDUbox Identiteit kan je het thema ook bespreekbaar maken in de klas. Dit educatief en interactief lespakket kwam tot stand in samenwerking met De Warmste WeekMediawijsTumult, WAT WAT en Waddist.  

EDUbox Identiteit: kunnen zijn wie je bent

Over nuance en verbinding

In deze EDUbox bespreek je samen met je leerlingen het thema identiteit, hoe ons zelfbeeld wordt gevormd en welke factoren een impact hebben op de manier waarop we naar onszelf kijken. Iedereen doorloopt dat proces, maar het loopt niet bij iedereen van een leien dakje. Wat als je het moeilijk vindt om jezelf te zijn?  

We hebben allemaal bepaalde referentiekaders en krijgen al eens te maken met stereotiepen en labels. Identiteitsvorming is dus een verhaal van iedereen, van jong en oud. Deze EDUbox focust op nuance en verbinding. Want door verbinding te maken met anderen, met muziek, met sport, … ontwikkel je je identiteit en kan je beter jezelf zijn. Tegelijkertijd krijg je meer begrip voor anderen. 

'Kunnen zijn wie je bent' in de klas

Dit kant-en-klaar lespakket geeft leerkrachten de kans om het thema identiteit op een veilige en comfortabele manier te bespreken in de klas. Concreet bestaat de EDUbox uit vijf delen, die je samen met je leerlingen in maximum twee lesuren kan doorlopen. De jongeren krijgen stap voor stap meer inzicht in het proces van hun identiteitsontwikkeling. 

De leerlingen nemen eerst hun eigen zelfbeeld onder de loep. Kawtar Ehlalouch (24), Stéphan Tanganagba (23) en andere DWW-ambassadeurs vertellen over zichzelf en hun verschillende deelidentiteiten. 

Vervolgens komen de leerlingen te weten wat identiteit is. Ze verkennen de factoren die je identiteit bepalen en leren de functies ervan kennen. Maar wat als je niet volledig jezelf kan zijn? Hoe pak je dit aan en bij wie kan je terecht? Onderwijsconsulent Steffie De Baerdemaeker, gespecialiseerd in identiteit en diversiteit, legt het helder uit in twee video’s. 

In het derde deel gaan de leerlingen aan de slag met REFLECTOR, een foto-app waarmee ze zichzelf in beelden kunnen uitdrukken. De foto’s worden klassikaal getoond en besproken. Iedereen is uniek, kijkt door zijn/haar/hun bril vanuit het eigen referentiekader. De verschillende foto’s brengen het klasgesprek over diversiteit en identiteit op gang. 

Het vierde deel behandelt een ander relevant aspect van het thema: de online identiteit. Dit hoofdstuk laat leerlingen nadenken over wie ze (willen) zijn op sociale media en welke impact deze media hebben op hun identiteit. In het vijfde deel ontdekken de jongeren een aantal interessante tools die ze kunnen raadplegen wanneer ze met vragen of problemen zitten

Ten slotte eindigt de EDUbox met een hoopvolle boodschap: iedereen doorloopt dit proces. Identiteit is een verhaal van iedereen. Want hoe wij naar een ander kijken, bepaalt mee hoe deze persoon zich voelt en zich gedraagt. En hoe iemand anders ons behandelt, bepaalt mee hoe sterk we onszelf kunnen zijn. Iedereen verdient het om te kunnen zijn wie die is. Laten we daar samen voor zorgen.

EDUbox Identiteit: kunnen zijn wie je bent

Aan de slag met de EDUbox

De ‘EDUbox Identiteit’ is beschikbaar als downloadbare PDF en als interactieve webversie, ideaal lesmateriaal voor zelfstandig groepswerk in de klas. De EDUbox bevat een stuk theorie, praktijkoefeningen en opdrachten. Hij is ook gekoppeld aan een uitgebreid digitaal luik met audiovisueel materiaal. Leerkrachten krijgen zo een mix van didactische tools aangereikt om het onderwerp bespreekbaar te maken in de klas.

EDUbox is een educatief en interactief concept van de VRT om jongeren te laten kennismaken met één bepaald maatschappelijk thema. Elke EDUbox is gemaakt op maat van leerlingen van het secundair onderwijs. Andere beschikbare EDUboxen die een link hebben met dit onderwerp, zijn de EDUbox sociale media, de EDUbox wij-zij-denken en de EDUbox Cultuur. 

Blijf je graag op de hoogte van nieuwe EDUboxen en andere onderwijsinitiatieven van VRT NWS? Abonneer je dan op de nieuwsbrief ‘OnderwijsNWS.

Met dank aan De Warmste WeekMediawijsTumult, WAT WAT, Waddist, Tree company en Smartschool.

Deel dit artikel op sociale media

Benieuwd naar het reilen en zeilen achter de schermen bij VRT? In onze maandelijkse nieuwsbrief kom je meer te weten

De nieuwsbrief is gratis én je kan je steeds uitschrijven. Lees ons privacy beleid.