Ga naar de hoofdinhoud
Lees mee met de boekenclub van Thuis!

Lees mee met de boekenclub van Thuis!

Dat boekenclubs helemaal in zijn, bewijzen ook de personages van Thuis. Sinds september hebben zij immers hun eigen leesclub, waar ze samenkomen om de boeken te bespreken die ze gelezen hebben.

Vraag jij je wel eens af wat voor boeken Marianne zou lezen? Of ben je benieuwd naar dat ene boek dat Nancy aanraadde? Wij maakten een lijstje met de boeken die tot hiertoe aan bod kwamen in de leesclub in Thuis.  

1. 'Marianne' - Thuis

Voor de eerste samenkomst van de boekenclub mag Marianne het boek uitkiezen. En wat kan er beter zijn dan eentje dat ze zelf geschreven heeft?

Marianne’ is het derde deel uit een reeks autobiografieën van de Thuis-personages. In haar memoires blikt ze terug op de mannen in haar leven. Mannen met wie ze de liefde in al haar gedaanten beleefde, waar verlies en pijn afgewisseld werden met hevig verlangen en vuur. Twaalf keer werd haar hart veroverd, twaalf keer even intens. Een getuigenis van een leven vol passie.

Marianne

2. 'De ongetrouwde hertog’ – Julia Quinn

Veerle kiest op haar beurt voor een boek uit de Bridgerton-reeks, waarvan de verfilming op Netflix een echte hit was. 

In ‘De ongetrouwde hertog’ volgen we de familie Bridgerton in het Londen van 1813. Daphne is op zoek naar een geschikte huwelijkskandidaat. Als de anonieme roddelaarster Lady Whistledown haar afdoet als oud nieuws, lijkt dat desastreus voor haar kansen. Tot de aantrekkelijke hertog Simon Basset in haar leven komt. Simon wordt gek van alle moeders die hem huwbare dochters opdringen, en besluit het op een akkoordje te gooien met Daphne. Ze doen net alsof ze verloofd zijn: zo redt Daphne haar reputatie en krijgt Simon wat rust. Maar hoe langer de schijnvertoning duurt, hoe ingewikkelder hun gevoelens worden …

'De ongetrouwde hertog’ – Julia Quinn

3. 'Grote kleine leugens’ – Liane Moriarty

Wanneer Nancy de keuze voor de volgende titel krijgt, gaat ze voor een boek vol mysteries en intrige.

Grote kleine leugens’ neemt je mee in de wereld van ex-mannen en tweede echtgenotes, moeders en dochters, schandalen op het schoolplein en kleine leugens die fatale gevolgen kunnen hebben. Op de pittoreske basisschool Pirriwee Public eindigt het jaarlijkse ouderfeest in een chaos. Een van de ouders komt om het leven. Is er sprake van moord, een tragisch ongeluk of van een vreselijk ontspoorde ruzie? Leugentjes om bestwil blijken erg gevaarlijk te kunnen zijn ...

Grote kleine leugens

4. 'Normale mensen’ – Sally Rooney

Rosa is verantwoordelijk voor het vierde boek van de leesclub. Haar keuze valt op een titel van de jonge Ierse schrijfster Sally Rooney. 

Normale mensen’ is een verhaal over de diepgaande invloed die geliefden op elkaars leven hebben, en het groeiende besef daarvan naarmate de jaren verstrijken. Marianne en Connell groeien op in hetzelfde stadje in landelijk Ierland, maar leven in erg verschillende werelden. Een onverwachte, maar intense connectie ontluikt tussen beiden, die hen op verscheidene momenten in hun leven naar elkaar toe en van elkaar weg zal trekken.

Normale Mensen

5. 'De vanger in het graan’ – J.D. Salinger

In november mag Marianne nogmaals een boek uitkiezen. Deze keer gaat ze voor de Engelse klassieker ‘The Catcher in the Rye’. 

De coming-of-age roman vertelt het verhaal van Holden Caulfield, een zestienjarige jongen die worstelt met zichzelf en met de wereld rondom. Rond kerst wordt hij wegens slechte prestaties van school gestuurd, maar dat durft hij niet aan zijn ouders te vertellen. Dus zwerft hij noodgedwongen enkele dagen door New York en ontmoet hij allerlei mensen. Het relaas is een zoektocht naar zichzelf, een thuis en een manier om in het leven te staan.

De vanger in het graan

6. 'De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween’ – Jonas Jonasson

Dit boek met een wel erg lange titel, was een keuze van Nancy. De oorspronkelijk Zweedse bestseller bundelt avontuur, humor en geschiedenis in een fijn verhaal. 

Allan wordt honderd jaar en dat moet natuurlijk groots gevierd worden in het bejaardenthuis. Dat is echter zonder Allan gerekend. Hij vindt dat hij de tijd die hem rest beter kan besteden, en hij klimt uit het raam en verdwijnt. Na zijn ontsnapping beleeft Allan het ene na het andere avontuur. Memorabele momenten uit zijn leven én die van de twintigste-eeuwse geschiedenis passeren de revue, met Allan als wel heel bijzonder gezelschap. 

De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween

7. 'Daar waar de rivierkreeften zingen’ – Delia Owens

De meest recent besproken titel in de Thuis-leesclub wordt gekozen door Veerle. Delia Owens combineert in haar boek, dat een echte hype werd op TikTok, een coming-of-age verhaal met een moordmysterie en een liefde voor natuur.

Kya Clark is in haar eentje opgegroeid in een moeras in het North Carolina van de jaren 1960 en 1970, afgesloten van de bewoonde wereld. Ze voelt zich er thuis en beschouwt de natuur als haar leerschool. Maar als ze in aanraking komt met twee jongemannen uit de stad ontdekt ze dat er ook een andere wereld is. Wanneer een van hen dood wordt gevonden, valt de verdenking onmiddellijk op Kya. Zal het dorp luisteren naar het verhaal van het zogenaamde 'moerasmeisje'? 

Daar waar de rivierkreeften zingen

8. ‘Ulysses’ – James Joyce

Deze roman die in 1922 werd uitgebracht, kreeg Marianne cadeau van Nancy. ‘Ulysses’ wordt gezien als de belangrijkste vertegenwoordiger van de modernistische literatuur.

Het verhaal speelt zich af op 16 juni 1904 in Dublin. ‘Ulysses’ gaat over drie Dubliners, vreemdelingen in hun eigen land. Stephen Dedalus is een student die kunstenaar wil zijn. Leopold Bloom een joodse colporteur van advertenties én de reïncarnatie van Odysseus, de eeuwige zwerver. En dan is er nog Molly, de vrouw van Bloom. Zij steekt aan het einde van het verhaal een magistrale, ontroerende en scabreuze monoloog af. 

Ulysses

9. ‘Het wordt spectaculair. Beloofd’ – Zita Theunynck

Nadat Nancy ‘The Duke & I’ kreeg van Veerle, kocht ze zelf het boek ‘Het wordt spectaculair. Beloofd’. Het is een bitterzoete liefdesroman met een herkenbaar verhaal. Zita Theunynck heeft samen met haar zus ook een blog: ‘Emoshit’.

Anna-Maria en Leonard ontmoeten elkaar aan de kassa van een supermarkt. Het is liefde op het eerste gezicht en de twintigers besluiten om op café te gaan. In het begin lijkt het een vrolijk liefdesverhaal, maar dat blijft niet lang duren. Het mondt uit in een onwennige paringsdans van twee gekwetste zielen. Het is een verhaal met veel vaart en humor in een wereld waarin niets vanzelfsprekend is. 

‘Het wordt spectaculair. Beloofd’

10. ‘De vrouw in Suite 10’ – Ruth Ware

Dirk koos voor ‘De vrouw in Suite 10’. Het is het tweede boek van Ruth Ware, een razend spannende thriller.

Lo Blacklock is tijdens een cruise getuige van een moord. Niemand gelooft haar. Lo is vastberaden om erachter te komen wie het slachtoffers was en waarom ze vermoord is, ze gaat op zoek naar de waarheid. Maar de moordenaar is niet gediend van mensen die hun neus in andermans zaken steken en daar zal Lo snel achter komen.

‘De vrouw in Suite 10’

11. 'Voor ik ga slapen' – SJ Watson

Wanneer Rosa het volgende boek mag kiezen, kiest ze voor een veelgeprezen psychologische thriller.  ‘Voor ik ga slapen’ is het thrillerdebuut van internationaal bestsellerauteur SJ Watson.

Christine haar geheugen is aangetast door een ernstig ongeluk. Iedere ochtend zijn haar herinneringen gewist en moet iemand haar vertellen wie ze is. Daardoor is ze volledig afhankelijk van Ben, haar man met wie ze al 22 jaar getrouwd is. Maar Ben verteld haar niet alles…

Voor ik ga slapen

12. 'Ik ben Pelgrim' – Terry Hayes

Marianne kiest voor de uitmuntende spionagethriller ‘Ik ben Pelgrim’ van Terry Hayes. Het verhaal dompelt de lezer onder in de duistere wereld van het intrigerende hoofdpersonage.

Pelgrim is de codenaam van een man die niet bestaat. Een man die het ultieme boek schreef over forensisch onderzoek en nadien van de aardbodem verdween. Het is dat boek dat hem een jaar later in een obscuur hotel in Manhattan doet belanden. Daar is het lichaam vaan een onherkenbaar verminkte jonge vrouw is gevonden. Wat start als een moordonderzoek zonder aanwijzingen, verandert in een zoektocht naar een onbekende vijand die een weerzinwekkend plan tot uitvoer wil werken.

Ik ben Pelgrim

13. 'De moordclub (op donderdag)' – Richard Osman

De volgende keuze van Dirk is een hilarisch detectiveverhaal met vier hoogbejaarde speurneuzen.

Vier bewoners van een bejaardentehuis vormen samen een onwaarschijnlijk clubje. Een keer per week ontmoeten ze elkaar om onopgeloste moordzaken te onderzoeken. Wanneer een vastgoedontwikkelaar uit de buurt wordt vermoord, komt ‘de moordclub’ in actie. Tot hun grote verbazing lijkt dat hun eigen verzorgingstehuis er alles mee te maken heeft. De vier vrienden hebben levenservaring. Maar zijn ze nog in staat een moordenaar te vinden voor hij weer toeslaat? 

De moordclub (op donderdag)

Deel dit artikel op sociale media

Benieuwd naar het reilen en zeilen achter de schermen bij VRT? In onze maandelijkse nieuwsbrief kom je meer te weten

De nieuwsbrief is gratis én je kan je steeds uitschrijven. Lees ons privacy beleid.