Dankzij het Eén-programma Kom op tegen Kanker, alles in de strijd laten veel meer Vlaamse mannen zich screenen op kanker, in het bijzonder prostaat- en teelbalkanker.
Het initiatief van Niels Destadsbader en Dieter Coppens zorgt dus niet alleen voor leuk amusement, het is tegelijkertijd en bovenal ook van groot belang. Een schitterende preventiecampagne met bijzonder veel impact.
Bijna elke man die in mijn praktijk op gesprek komt over prostaat- of teelbalkanker verwijst naar Kom op tegen Kanker, alles in de strijd
dokter Dieter Ost, uroloog in het AZ Sint-Blasius in Dendermonde
“De impact van het programma in bijzonder groot, dat merk ik elke dag verschillende keren. En in de toekomst zal ik zeker nog een toename zien van vragen over mannenkankers. Tussen het eerste contact bij de huisarts en een bezoek aan een uroloog zitten er vaak zes tot acht weken. Ik verwacht dat mijn patiënten dus nog vaak over de strippers zullen praten op consultatie”, zegt dokter Dieter Ost, uroloog in het AZ Sint-Blasius innDendermonde.
Niels trok naar het ziekenhuis waar dokter Ost werkt. De uroloog steekt zijn enthousiasme over het effect van het programma niet onder stoelen of banken.
Een open gesprek dankzij de strippers
In Kom op tegen Kanker, alles in de strijd gingen acht bekende mannen volledig uit de kleren tijdens een wervelende stripact. Helemaal, jawel. Een entertainende en spraakmakende uitdaging. Maar het was meer dan dat, veel meer. Rond mannenkankers hangt nog altijd een taboe. Hierdoor laten te veel mannen zich niet tijdig screenen, of zelfs helemaal niet. En dat heeft fatale gevolgen. Want laat het bij kanker nu net zijn: hoe vroeger je de ziekte ontdekt, hoe groter de kans op genezing.
Maar als Niels, Dieter en hun kompanen het lef hebben om voor heel Vlaanderen in hun blootje te staan, waarom zou elke Vlaamse man dan niet durven praten over kanker met zijn huisarts? Dat was de drijfveer van de dappere heren. En die boodschap is duidelijk aangekomen.
De vaders van zowel Niels Destadsbader als Dieter Coppens hebben beiden prostaatkanker gehad. Gelukkig waren ze er op tijd bij en zijn ze genezen. Niels en Dieter weten dus hoe belangrijk het is om het taboe rond mannenkankers te doorbreken. Dat hebben ze met verve gedaan, het resultaat overtreft alle verwachtingen. Hun programma heeft heel veel mannen die met twijfels zaten over de streep getrokken om toch naar een dokter te gaan.
Markante stijging in vragen over mannenkankers
De BVU, de Belgische vereniging voor Urologie, deed een steekproef bij haar leden. “Een grote meerderheid van de bevraagde urologen zag een toename in het aantal vragen over mannenkankers, sinds de uitzending van Kom op tegen Kanker, alles in de strijd”, zegt professor Steven Joniau van de KU Leuven. “Vaak was dit zelfs een markante stijging. Patiënten verwijzen ook expliciet naar het programma. Bijna al mijn collega’s zijn dan ook grote voorstander van het voortzetten van dergelijke initiatieven.”
Ook huisartsen merken het effect. “Patiënten zijn bij mij sowieso al heel open”, zegt Karl Theerens, dokter in Bonheiden. “Ter preventie van prostaatkanker stel ik zelf aan mannen voor om een bloedonderzoek te doen, zodat we een referentiepunt hebben naar later toe. Bij mij in de praktijk is er gelukkig dus weinig taboe over mannenkankers. En zelfs dan beginnen heel wat patiënten spontaan over Kom op tegen Kanker, alles in de strijd.”
Het programma heeft dus duidelijk een grote en positieve impact gehad, zodat meer mannen zich laten screenen. En dat kan ik alleen maar toejuichen.
Karl Theerens, huisarts in Bonheiden
Overspoeld door positieve berichten
Ook de strippende mannen zelf voelen dat de impact van Kom op tegen Kanker, alles in de strijd enorm is. Ze werden overspoeld met positieve berichten op sociale media en spontaan aangesproken op straat. En dat ging dan niet over hun goddelijke lichamen, maar wel over hoe de actie mannen geïnspireerd heeft om zich te laten controleren en zonder schroom te praten over het onderwerp.
Acteur Warre Borgmans, een van de deelnemers aan het programma, kreeg jaren geleden zelf te maken met prostaatkanker. Het doet hem dan ook ontzettend veel deugd dat de actie zoveel teweeg heeft gebracht. Hij getuigt hierover in een gesprek met Dieter.
Met ballen aan je lijf naar de huisarts
Niels Destadsbader en Dieter Coppens zijn bijzonder blij dat hun boodschap is aangekomen. Laat het duidelijk zijn: ook als er daarbeneden iets schort, moet je als man over je geslachtsorgaan durven praten. Stap zonder schroom naar je huisarts, met ballen aan je lijf. Dat is toch klein bier vergeleken met uit de kleren gaan, voor heel Vlaanderen. Niet? Op tijd de juiste diagnose stellen, kan een wereld van verschil maken.
Kom op tegen Kanker, alles in de strijd is te bekijken op VRT MAX. Op de site van Kom op tegen Kanker vind je meer info over prostaatkanker, teelbalkanker en andere (mannen)kankers. De stripact bracht 30 000 euro op voor Kom op tegen Kanker.
Deel dit artikel op sociale media