23 augustus 2022 - Vanaf maandag 29 augustus pakt VRT uit met een sterk najaar voor alle Vlamingen. Gevarieerd en verrassend, daarmee vatten we het nieuwe VRT-najaar en 2023 samen.
Meer dan ooit stelt VRT de gebruiker centraal en geeft het de kijker de kans om zelf te bepalen wanneer hij naar zijn favoriete VRT programma’s kijkt. Want vanaf 29 augustus moeten kijkers niet meer wachten tot ’s avonds om de nieuwe VRT-content te ontdekken.
VRT MAX zal elke dag vanaf 6 uur ’s ochtends de eigen prime time programma’s van Eén en Canvas aanbieden.
Ontdek hieronder alle najaarsprogramma's van Eén, en een vooruitblik naar wat 2023 brengt.
Binnenkort al te zien
Down the road
In het gloednieuwe seizoen van Down the road gaan Dieter Coppens en begeleidster Saar op pad met zes nieuwe vrienden: Simon, Ellen, Bob, Isa, Ruben en Anne-Sophie. Dit keer gaat de reis naar het wondermooie Thailand, waar de zes jongeren met het syndroom van Down hopen hun honger te stillen om de wereld te ontdekken. Voor de zes wordt het dan ook een reis vol uitdagingen: een waterval beklimmen, olifanten voederen, slapen in de jungle, en nog zo veel meer.
In de zinderende Thaise hitte stellen ze hun zelfstandigheid en durf op de proef en ontstaan vriendschappen voor het leven. Met een rugzak vol verhalen keert de groep naar huis en ze kunnen niet wachten om die met heel Vlaanderen te delen in een nieuwe reeks van Down the road. (productiehuis: Roses are blue)
Down the road: vanaf 29 augustus elke maandag om 20.40 uur op Eén en al vanaf 6.00 uur 's ochtends via VRT MAX.
De repair shop
Een tot op de draad versleten geboorteknuffel, een zakhorloge dat al vier generaties meegaat, een porseleinen pronkstuk dat aan diggelen viel... Geen uitdaging is te groot voor het team van De repair shop. In dit gloednieuwe programma brengen mensen een gekoesterd voorwerp binnen dat versleten of beschadigd is, maar grote emotionele waarde heeft. Het programma neemt je mee in de warme en emotionele verhalen over de betekenis die deze objecten hebben voor hun eigenaars. De repair shop opent zo de deuren voor bijzondere herinneringen uit het verleden en geeft een nieuwe toekomst aan het voorwerp dat deze herinneringen meedraagt.
Gastvrouw Danira Boukhriss Terkessidis ontdekt de verhalen achter deze familiestukken, oude schatten en geliefde hebbedingen. Het team van repairders - vakmensen met uiteenlopende kennis van zaken zoals lederbewerking, keramiek, mechanica en nog zoveel meer - neemt de voorwerpen onder handen in hun atelier in Bokrijk, en restaureert ze naar hun vroegere volle glorie. De eigenaars zien hun voorwerp pas terug wanneer het volledig hersteld en opgeknapt is. Een spannend en emotioneel moment voor hen, de repairders en Danira. (productiehuis: Warner Bros. ITVP België)
De repair shop: vanaf 29 augustus elke maandag om 21.30 uur te zien op Eén en al vanaf 6.00 uur 's ochtends via VRT MAX.
De noodcentrale
In september zijn er nieuwe afleveringen van De noodcentrale op Eén. We kruipen opnieuw mee in de hoofdtelefoon van de calltakers van 101 en 112 en volgen de noodsituaties waarmee zij worden geconfronteerd vanop de eerste rij. Hun reacties en beslissingen maken vaak het verschil tussen leven en dood. We duiken onder in de 112-centrales van Vlaams-Brabant en West-Vlaanderen, maar ook de charmante operatoren Rachel en Armand uit de provincie Luik maken hun opwachting. Bij de 101 komt naast de centrales van Brussel en Antwerpen, nu ook de meldkamer van Limburg aan bod.
Tussen de operatoren die elke shift opnieuw het beste van zichzelf geven, herken je vertrouwde gezichten: Ilse, Tom en Sophie in Antwerpen, Pieter-Jan, Samuel en Hannes in West-Vlaanderen, Stéphanie in Brussel en Els in Limburg. Daarnaast ook enkele gloednieuwe gezichten, zoals Irfan en Rocio in Limburg en Laura in Brussel. Het zijn stuk voor stuk mensen van vlees en bloed, maar bovenal zijn ze gedreven door één duidelijke missie: de burger zo snel en efficiënt mogelijk hulp te bieden. (productiehuis: De chinezen)
De noodcentrale: vanaf 30 augustus elke dinsdag om 20.40 uur te zien op Eén en al vanaf 6.00 uur 's ochtends via VRT MAX.
Het oudste beroep
In de vijfdelige docureeks Het oudste beroep portretteert Eric Goens zes sekswerkers in hun dagelijkse leven. Ze getuigen in alle openheid over hun werk en gunnen de kijker een blik achter de schermen in een van de meest controversiële, fantasierijke en zware sectoren van België.
Midden maart werd sekswerk uit de strafwet gehaald, het is het dus niet langer strafbaar. Maar toch blijft de sector in de verdomhoek zitten en blijven er onlosmakelijk risico’s verbonden aan het werk. Van Amy en Esmee die hun eigen escortebureau hebben, over bordeeluitbater Marc en tantramasseuse Alexandra en haar partner Kris, tot seksueel dienstverlener Alfred. Allen geven ze in Het oudste beroep een unieke inkijk in deze mysterieuze sector. (productiehuis: Bargoens)
Het oudste beroep: vanaf 30 augustus elke dinsdag om 21.15 uur op Eén en al vanaf 6.00 uur 's ochtends via VRT MAX.
Over eten
Kobe Ilsen en Danira Boukhriss Terkessidis zijn terug met een nieuw seizoen van Over eten. Het recept is nog steeds hetzelfde: Kobe en Danira nemen onze voeding en eetgewoontes onder de loep. In elke aflevering zoomen ze in op één thema, gaande van de hype rond proteïnen tot onze Belgische trots: bier.
“Is een proteïnepannenkoek nu gezonder dan een gewone?”, “krijg je echt een bierbuik van bier te drinken?” en “hoe belangrijk is het ontbijt nu echt?” Het duo gaat geen vraag uit de weg. Ze ontdekken heel wat interessante feiten, deinzen niet terug voor een experiment en ontvangen experts in hun studio. Ook voor dit seizoen hebben ze daarvoor een unieke locatie gevonden, in hartje Sint-Niklaas.
Over eten: vanaf 31 augustus elke woensdag om 20.40 uur te zien op Eén en al vanaf 6.00 uur 's ochtends via VRT MAX.
Pano
Pano begint aan haar zevende seizoen. Met aandacht voor onze leefomgeving: wat zit er in de grond waarop we wonen en leven? In de eerste aflevering op 31 augustus onderzoekt Pano hoe vervuild Vlaanderen is en hoe omzichtig we omgaan met de erfenis uit het verleden. Welke impact heeft milieuvervuiling op onze levensverwachting? In de tweede aflevering kijkt Pano naar hoe Vlaanderen stilaan volgebouwd wordt. Heerst de immocratie? Verder nemen boeren het woord over de stikstofcrisis en getuigen jongeren over eetstoornissen: "Eten, eten, eten… heel mijn sociale media stond vol met eten."
Pano: vanaf 31 augustus elke woensdag om 21.30 uur op Eén en VRT MAX.
Politie 24/7
Dit najaar werpt het derde seizoen Politie 24/7 opnieuw een blik achter de schermen in het grootste politiekorps van België: Politiezone Antwerpen. Er werd twee maanden lang dag en nacht gefilmd in de commissariaten en afdelingen. Nieuw dit seizoen is de unieke inkijk bij de lokale recherche: Politie 24/7 volgt de verschillende afdelingen van de lokale recherche tijdens hun gerechtelijke onderzoeken, van een zoektocht naar de dader van een schietpartij tot het oprollen van een phishing-bende.
Het resultaat: een mix van boeiende interventies en pakkende getuigenissen van een politiekorps dat ten dienste staat van de stad Antwerpen, een stad met 530.000 inwoners en 180 nationaliteiten. (productiehuis: 100.000Volts)
Politie 24/7: vanaf 1 september elke donderdag om 20.40 uur op Eén en al vanaf 6.00 via VRT MAX.
De klim van je leven
In het gloednieuwe De klim van je leven staan zeven dappere Vlamingen voor de meest sportieve uitdaging van hun leven. Met een longaandoening of verstoorde ademhaling springen ze op de koersfiets om een zware bergrit te rijden in de Italiaanse Dolomieten. Eva De Roo, fietsliefhebber in hart en nieren, is de steun en toeverlaat van deze fijne groep nieuwe fietsvrienden.
Negen maanden lang volgt Eva hun individuele en gezamenlijke trainings- en revalidatietraject. Vanaf de eerste confronterende conditietests, via workshops en klimstages onder professionele begeleiding, met vallen en telkens weer opstaan, tot de uiteindelijke apotheose over de prachtige maar loodzware cols van de Sella Ronda. Zeven inspirerende verhalen van lotgenoten die elkaar motiveren om samen uit het dal te klimmen, letterlijk én figuurlijk. (productiehuis: Bargoens)
De klim van je leven: vanaf 1 september elke donderdag om 21.25 uur op Eén en al vanaf 6.00 uur 's ochtends via VRT MAX.
Homo universalis
Wie wordt dit jaar de nieuwe Homo universalis? Na vier succesvolle seizoenen als rubriek in Iedereen beroemd start het populairste spelletje van Vlaanderen dit najaar als eigen programma op Eén. Tien aflevering lang strijden honderd Vlamingen in Homo universalis tegen elkaar. Het succesvolle format blijft ongewijzigd: ze proberen in simpele opdrachten – van een boek perfect kaften tot om ter verst glijden op een natte baan - het hoofd boven water te houden. Wie nooit als laatste eindigt, mag zich uiteindelijk tot Homo universalis kronen en wordt niet enkel beloond met die titel, maar ook met een jaar gratis reizen.
Homo universalis: vanaf 27 augustus elke zaterdag om 20.25 uur te zien op Eén en al vanaf 6.00 uur 's ochtends via VRT MAX.
Hotel Romantiek
Dit najaar overheerst de liefde op Eén, want Hotel Romantiek opent zijn deuren voor 14 vrouwen en evenveel mannen. Twee dingen hebben ze gemeen: ze zijn ouder dan 65 en op zoek naar een nieuwe liefde. Aan presentatoren Gloria Monserez, Sven de Leijer en Philippe Geubels om de vrijgezellen op leeftijd dichter bij elkaar te brengen en vergeten vlinders opnieuw te laten ontwaken.
Tijdens de achtdaagse reis staat alles in het teken van de romantiek. Met als dagelijks hoogtepunt: de romantische hut. Elke avond gaan één man en één vrouw samen de nacht in bij het kampvuur van hun betoverende slaapplaats. De ideale gelegenheid om in alle rust beter kennis te maken. In Hotel Romantiek wordt de passie van onder het stof gehaald en overheerst de hartstocht. Want je bent nooit te oud voor de liefde van je leven. (productiehuis: Woestijnvis)
Hotel Romantiek: vanaf 4 september elke zondag om 20.00 uur op Eén en via VRT MAX.
Chantal
Vanaf zondag 4 september schittert Maaike Cafmeyer in de nieuwe fictiereeks Chantal, een politiereeks met een (West)hoek af. De reeks draait rond Chantal Vantomme, de politieagente die bevriend was met de familie Welvaert in de reeks Eigen kweek. Inspecteur Vantomme is verhuisd naar politiezone Spoorkin, de kleinste en meest westelijke politiezone van ons land. Ze begint er een nieuw leven als coördinator van het wijkcommissariaat van Loveringem en komt als alleenstaande moeder terecht in een macho-wereld waar de schijnbare rust heel bedrieglijk blijkt. Chantal gaat er echter op haar eigengereide manier mee om, wat de lokale bewoners duidelijk niet gewoon zijn. It’s a mans world ... En toen kwam Chantal.
Naast Maaike Cafmeyer zijn onder andere Mathias Sercu, Dries Heyneman, Steven Mahieu, Yves Degryse, Wim Opbrouck, Janne Desmet, Bert Huysentruyt, Piet De Praitere en Kurt Defranq in de reeks te zien. Chantal werd bedacht en geschreven door Mathias Sercu en de regie is in handen van Jeroen Dumoulein. (productiehuis: Eyeworks)
Chantal: vanaf 4 september elke zondag om 21.00 uur te zien op Eén en via VRT MAX.
Dagelijks op post
Jeroen brengt opnieuw heerlijke kookinspiratie in Dagelijkse kost. Ook Blokken blijft trouw op post voor een dagelijks halfuurtje quizplezier. Ben Crabbé start vanaf 29 augustus aan het 29ste seizoen van het spelprogramma. Ook Het journaal en Het weer zijn er uiteraard dit najaar.
Iedereen beroemd
Vanaf maandag 29 augustus is Iedereen beroemd er elke weekdag, met een heel aantal nieuwe rubrieken. Zo wordt 'Gas geven' - waarin kijkers hun maandelijkse energie- en gasfactuur kunnen terugwinnen via een sportieve quiz - de nieuwe dagelijkse afsluiter. Ieders favoriete treinreiziger (vertolkt door Peter Van den Eede) is terug in 'Ontspoord', en we maken kennis met nieuwelingen in 'Op kot'.
Iedereen beroemd: elke weekdag om 19.40 uur te zien op Eén en via VRT MAX.
Thuis
Meer dan 1,2 miljoen Vlamingen kijken reikhalzend uit naar maandag 29 augustus, want dan start het 28ste seizoen van Thuis. De populairste dagelijkse fictiereeks van Vlaanderen eindigde vorig seizoen met heel wat cliffhangers. Raken agenten Tim en Dieter levend uit de brandende schuur? Overleven Kobe en Waldek het auto-ongeval? En wat is louche zakenman Chris met Tims dochtertje Hannah van plan, die nietsvermoedend meeging met de ijskarman?
Na de breuk met Viv wil Lowie zijn kinderwens niet opbergen: hij wil bewust single papa worden. Wie wil een eicel doneren, en zal hij een draagmoeder vinden die samen met hem Lowie Jr. het leven wil schenken? Eén zekerheid hebben de Thuisfans wél: Christine en Adil zullen in dit seizoen in het huwelijksbootje stappen. Niets dan liefde, ook in de 28ste jaargang van Thuis.
Thuis: vanaf 29 augustus elke weekdag om 20.15 uur te zien op Eén en via VRT MAX.
Thuisacteurs leggen geheimen bloot in nieuwe podcast
Na het succes van podcasts als ‘Karin, mijn verhaal’ en ‘Taxi Nancy’ lanceren de makers van Thuis een nieuwe podcastreeks ‘De Thuisploeg’. Met als leuze “What happens in de loge, doesn’t stay in de loge” kruipt MNM-dj Sander Gillis elke week in de loge van een andere acteur met de vraag: hoe is het om mee te spelen in de populairste fictiereeks van Vlaanderen?
Welke geheimen zijn er op de Thuisset? Hoe wild zijn de Thuisfeestjes? En komen de Thuiskoppels echt goed overeen? In ‘De Thuisploeg’ kom je het allemaal te weten. De komende weken mag je al zeker binnenstappen in de loges van Kadèr Gürbüz (Karin), Raf Jansen (Dieter), Marleen Merckx (Simonne) en Yemi Oduwale (Dries).
‘De Thuisploeg’ is te beluisteren vanaf 31 augustus op VRT MAX. Elke week op woensdag is er een nieuwe aflevering met een nieuwe acteur beschikbaar.
Later dit najaar
For one night only (werktitel)
Dit najaar gaan acht bekende mannen uit de kleren op Eén in For one night only (werktitel), een Brits televisieformat van All3Media dat sinds 2017 een jaarlijks terugkerend fenomeen is verschillende landen. Je leest het goed: ze gaan naakt – maar wel functioneel. Ze tonen namelijk niet enkel hun lichaam, ze tonen vooral hun engagement. Want het programma wil door dit unieke en in het oog springende evenement vooral het taboe doorbreken rond kanker – zoals prostaat- of teelbalkanker - bij mannen.
Niemand minder dan Niels Destadsbader en Dieter Coppens nemen het initiatief en ontpoppen zich samen met zes andere bekende mannen dus tot rasechte strippers. Elk van hen is van ver of dichtbij al met kanker in aanraking gekomen en doorbreekt met zijn optreden en zijn getuigenis maar wat graag het stilzwijgen over dit soort – en andere - kankers. Want als zij uit de kleren durven gaan voor heel Vlaanderen, dan moet elke Vlaamse man toch eens over het thema durven praten met zijn huisarts? Het programma volgt de acht mannen van de casting en de voorbereiding tot en met het grote slotspektakel. Tussen het repeteren, dansen en waxen door komen we vooral ook meer te weten over wat dit soort kankers kan aanrichten. Eind oktober geven de mannen een eenmalig, uniek optreden in het Kursaal van Oostende. (productiehuis: All3Media)
For one night only: later dit najaar op Eén en via VRT MAX.
Uncle Martin
Honderd jaar geleden vertrokken de grootouders van Martin Heylen met een migrantenboot van de Red Star Line naar de Verenigde Staten, hun American Dream achterna. Henri, de vader van Martin, werd als een Amerikaan opgevoed op een ranch in Michigan. Na tien jaar eindigde het avontuur en keerde het gezin terug. Ze woonden in Oosteeklo, maar Martins vader bleef doordrongen van Amerika. Zijn anekdotes over de avonturen en het natuurleven in Michigan maakten van Martin de avonturier die de wereld rondreisde.
Wat Martin niet wist, is dat de broers en zus van zijn oma indertijd mee verhuisden en wél in Amerika bleven. Nadat hij onlangs een passagierslijst van de Red Star Line in handen kreeg, kwam Martin een familietak met tientallen Amerikaanse bloedverwanten op het spoor. In een roadtrip door de VS ontmoet Martin - die zijn hele leven maar één broer, een paar neven en nichten gekend heeft - voor het eerst zijn grote Amerikaanse familie. (productiehuis: Woestijnvis)
Uncle Martin: later dit najaar te zien op Eén en via VRT MAX.
Durf te vragen
Hoe vaak wissel je van onderbroek? Heb je wel eens iemand gedood? Ben je niet gewoon onzeker? In het vierde seizoen van Durf te vragen trekt Siska Schoeters opnieuw haar stoutste schoenen aan en verzamelt ze de interessantste, grappigste en vooral meest gedurfde vragen voor verschillende groepen mensen.
De studio van Durf te vragen zet zijn deuren open en ontvangt elke week een straffe groep mensen waar we stiekem heel veel vragen voor hebben, maar die we niet altijd recht in hun gezicht durven te stellen. Onder andere daklozen, veteranen, en mensen met autisme antwoorden eerlijk op alle vragen. Hun openhartige antwoorden geven een unieke, verrassende en soms confronterende inkijk in de leef - en denkwereld van deze mensen. Siska trekt er met sommige getuigen ook een dagje op uit. Op haar eigen manier en met een stevige portie ongegeneerde nieuwsgierigheid graaft ze zo nog wat dieper in hun verhalen om hun wereld nog beter te begrijpen. (productiehuis: Roses are blue)
Durf te vragen: later dit najaar op Eén en via VRT MAX.
Onder vuur
Het tweede seizoen van Onder vuur, over de brandweervrienden van kazerne Post Oosteroever, start een jaar na de gebeurtenissen uit het vorige seizoen. De dood van hun geliefde brandweervriend Vincent heeft voor een gat gezorgd dat niet opgevuld geraakt. Niet enkel figuurlijk, maar ook letterlijk, want Post Oosteroever kampt met onderbemanning. Wanneer de komst van een nieuw windmolenpark leidt tot aanhoudende rellen bij de visserij komt Post Oosteroever ongewild in de vuurlinie te staan. De opeenstapeling van incidenten dreigt de hechte ploeg uit elkaar te doen vallen en zet zo het voortbestaan van de kazerne op het spel. Onder de toenemende druk van de nieuwe zonecommandant (Joke Devynck) wordt de vete met het rivaliserende Post Centraal op de spits gedreven en is er geen ruimte meer voor fouten. Een opdracht die er niet makkelijker op wordt wanneer uitgerekend Orlando begint te twijfelen aan zijn toekomst bij Post Oosteroever...
Louis Talpe, Lien De Graeve, Sam Louwyck, Alessia Sartor, Aimé Claeys, Dirk Van Dijck, Ann Tuts en Wouter Bruneel krijgen in het korps versterking van Jennifer Heylen, Guga Baúl en Gust Mestdach. Daarnaast zijn ook Lynn Van Royen, Ilse De Koe, Sebastiaan Dewaele en Joke Devynck (weer) te zien in dit nieuwe seizoen. Het tweede seizoen van Onder vuur is geschreven door Toon Anthoni, Carl Plaisier, Joost Wynant, Nore Mataala en Bjorn Van Den Eynde, de regie is in handen van Joost Wynant en Jonas Baeckeland. (productiehuis: Geronimo)
Onder vuur: later dit najaar op Eén en via VRT MAX.
Het grote onbekende
Elk jaar vertrekken duizenden Vlaamse studenten naar het buitenland om daar hun studies verder te zetten of stage te lopen. Zo ook Justine, de dochter van Luc Haekens. Net als elke ouder valt hem dat behoorlijk zwaar. Daarom besluit hij zijn dochter achterna te reizen om in haar leven en dat van negen andere Erasmusstudenten te duiken, in het nieuwe Het grote onbekende. Van het Schotse Edinburgh waar Justine op uitwisseling is, over Gambia tot Zuid-Korea. Hoe brengen de Erasmusstudenten het ervan af en hoe ervaren zij hun sprong in het onbekende?
Luc boort samen met Vincent gaten in Groenlandse ijsvlaktes om de klimaatopwarming in detail te bestuderen, wordt warm onthaald door de honderd leerlingen van Ashley in haar Oegandees klasje en leert dankzij Luna in New York alles over sociale media. Hij stelt vast dat het niet altijd even makkelijk is in het verre buitenland. Hij is erbij wanneer twee studenten vroedkunde een doodgeboren baby mee op de wereld zetten in een Afrikaans ziekenhuis, ziet hoe zwaar heimwee kan doorwegen en hoe een jonge student slachtoffer wordt van spiking. Samen met de kijker ontdekken tien Vlaamse studenten een nieuwe wereld waarin ze ook vertellen hoe het is om in deze tijden jong te zijn. Samen blikken ze vooruit naar hun toekomst - dat andere, nog grotere onbekende. (productiehuis: Djangoo)
Het grote onbekende: later dit najaar te zien op Eén en via VRT MAX.
Château Planckaert
In de nieuwe afleveringen van Château Planckaert verandert het leven van de familie Planckaert ingrijpend. Het verlies van mémé Clara zorgt ervoor dat het leven van de familie nooit meer hetzelfde zal zijn. Het intieme afscheid was liefdevol, maar haar overlijden valt zwaar en het gemis is groot.
De familie heeft echter grootse plannen voor de toekomst. De sluiting van de Ardense chambres d’hôtes betekent het einde van een belangrijk hoofdstuk, maar is meteen de spannende start van de horeca-activiteiten in Frankrijk: de eerste Planckaert glamping wordt geboren. Ondertussen zijn de werken aan het kasteel goed opgeschoten. Francesco en Christopher blijven vlijtig leitjes leggen en proberen zo snel mogelijk het dak dicht te krijgen. Junior heeft de liefde gevonden bij Pauline. Zij wordt helemaal ondergedompeld in het familiegebeuren. Eddy krijgt alarmerend nieuws bij een medische check-up. Zijn gezondheid wordt nu een topprioriteit. (productiehuis: Vincent TV)
Château Planckaert: later dit najaar te zien op Eén en via VRT MAX.
Reizen Waes: wereldsteden
Na zijn geslaagde uitstap afgelopen voorjaar, reist Tom Waes dit najaar verder lands de boeiendste metropolen ter wereld in Reizen Waes: wereldsteden. Tom voegt nog vier nieuwe metropolen toe aan zijn lijstje. Hij bezoekt onder andere Mumbai (India) en Nairobi (Kenia). Steden die van in het begin op Toms verlanglijstje van metropolen met een speciaal verhaal stonden.
Zo ontdekt Tom in India het overvolle Mumbai. Niet alleen is Mumbai de dichtst bevolkte stad ter wereld, de kloof tussen arm en rijk is er ook nog eens gigantisch. Nairobi in Kenia staat dan weer symbool voor de toekomst van Afrika. De hoofdstad van Kenia is een snel groeiende stad die met rasse schreden vooruitgaat. Tom ontdekt er hoe Afrikaanse grootsteden zich in sneltempo ontwikkelen. (productiehuis: De Mensen)
Reizen Waes: wereldsteden: later dit najaar op Eén en via VRT MAX.
Het Hoge Noorden
Na het grote succes van het eerste seizoen van Het Hoge Noorden trekt Annemie Struyf opnieuw naar Noorwegen. Ook deze keer gaat ze op bezoek bij landgenoten die hoog in het noorden een nieuw leven willen beginnen. Zoals bij het gezin van Maarten en Cathy, die zich door corona verplicht zagen om online een huis te kopen in een land dat ze nauwelijks kennen. En bij het prille koppel Dorien en Arent, die de al langer geëmigreerde Evelyne willen helpen bij de verzorging van haar huskyhonden. Annemie ontmoet niet alleen nieuwkomers, maar klopt ook aan bij enkele bekenden uit de eerste reeks die hart en ziel beroerd hebben.
Het Hoge Noorden wordt opnieuw een winterse, hartverwarmende en intieme reeks vol humor en dromen. En dat alles in een verbluffend decor van fjorden, sneeuw, ijs en noorderlicht.
Het Hoge Noorden: later dit najaar op Eén en via VRT MAX.
Het huis
Voor het achtste seizoen van Het huis nodigt Eric Goens opnieuw verrassende, boeiende en interessante figuren uit. Het is een beproefd recept: de gasten worden weggehaald uit hun gewone leefwereld en verblijven 24 uur in Het huis. Geen afleidingen, geen partners of kinderen, alleen de confrontatie met hun eigen leven dat de revue passeert. Van de sportkamer, over de kinderkamer en de fotokamer, tot de boomhut. Het huis is voor de gast een confrontatie met zichzelf, soms keihard of verbijsterend, soms ontroerend of verhelderend.
Vorig jaar haalde Eric Goens Wim Lybaert al naar Het huis als verrassingsgast van Matthias Coppens, dit jaar is hij er de hoofdgast. De programmamaker zet Het huis 24 uur lang op stelten. Zangeres CAMILLE, de jongste gaste ooit in Het huis, zorgt met haar passage dan weer voor vuurwerk. Olympisch kampioene Nina Derwael gaat langs bij Eric Goens. Zij voert haar kunststukje uit Tokio opnieuw uit en haalt acrobatische toeren uit. En ook kersvers CD&V-voorzitter Sammy Mahdi is te gast in dit seizoen van Het huis. (productiehuis: Bargoens)
Het huis: later dit najaar op Eén en via VRT MAX.
Classique Gilbert
Philippe Gilbert hangt in oktober 2022 zijn fiets aan de haak, na een profcarrière van negentien jaar. Gilbert wordt gezien als een van de beste klassieke renners van de laatste twee decennia. In 2017 wint Gilbert als Belgisch kampioen redelijk onverwacht de Ronde van Vlaanderen. Plots heeft hij drie van de vijf topklassiekers gewonnen: de Ronde van Lombardije, Luik-Bastenaken-Luik en ook de Ronde van Vlaanderen. Hij wil in de nadagen van zijn al rijk gevulde carrière nog Milaan-San Remo en Parijs-Roubaix winnen.
In Classique Gilbert volgen we Gilbert en zijn entourage in de vijf laatste seizoenen van zijn carrière, in zijn zoektocht naar die laatste twee overwinningen: twee van de vijf topklassiekers die hij nog niet kon winnen. Classique Gilbert volgt de belangrijkste koersen die hij nog rijdt, blikt terug op de grote overwinningen die hij al boekte voordien, en krijgt een unieke blik in het privéleven van Gilbert en zijn familie. (productiehuis: Watertower TV productions)
Classique Gilbert: later dit najaar te zien op Eén en via VRT MAX.
100 Jaar zesdaagse
De driedelige reeks 100 jaar zesdaagse neemt de kijker mee in de rijke geschiedenis van de Wielerzesdaagse van Gent, de moeder aller Zesdaagsen. Al 100 jaar lang, sinds 1922, wordt er geschiedenis geschreven op het hout van de Gentse wielerpiste. Het is een historie boordevol nationaal erfgoed, waar succes, ophef, ontroering en folklore voortdurend in elkaar overvloeien. Elk jaar opnieuw is het illustere Kuipke het schouwtoneel voor dit onbetwiste sportmonument.
100 Jaar zesdaagse blikt terug op de rijke geschiedenis van de Zesdaagse. Bevoorrechte getuigen vertellen over wat die ene week op de wielerpiste van Gent voor hen betekent. Van de wandelende encyclopedie Eddy Verbust, over de Britse wielerlegende sir Bradley Wiggins en de Gentse volksheld Iljo Keisse, tot de vader van de betreurde Isaac Galvez. Zij en nog vele anderen vertellen met veel liefde, leed en nostalgie over de Zesdaagse van Gent. Finaal komen alle verhalen samen op die ene plek die hen allemaal verbindt, het heilige hout van het Gentse Kuipke. (productiehuis: Bargoens)
100 jaar zesdaagse: later dit najaar op Eén en via VRT MAX.
Vlaanderen vakantieland
Dit najaar is Vlaanderen vakantieland weer op post met heerlijke reisinspiratie voor eigen land. Laura Govaerts, Maureen Vanherberghen en Jelle Mels gaan opnieuw op pad met een bekende Vlaming. Samen ontdekken ze de mooiste en interessantste plekjes van een toeristische regio of kunststad. Ze genieten er van de culturele of culinaire hoogstandjes en beleven er leuke activiteiten. In hun vlogrubrieken ‘Soegesties’ en ‘CoPien de Route’ geven Soe Nsuki en Pien Lefranc om beurten extra tips in de regio die meer dan de moeite waard zijn.
Vlaanderen vakantieland zorgt ook dit seizoen voor extra inspiratie en vooral goesting om leuke toeristische bestemmingen te verkennen in eigen land. Want hier valt meer dan genoeg te beleven en te bekijken: puur vakantieplezier voor het hele gezin, toeristische trekpleisters die tot ver in het buitenland bekend zijn, maar ook verrassende pareltjes die al te lang verborgen zijn gebleven.
Vlaanderen vakantieland: later dit najaar te zien op Eén en via VRT MAX.
Volg het WK voetbal bij VRT
Op zondag 20 november begint het WK voetbal in Qatar. Geen enkel ander sportevenement zorgt voor zoveel gedeelde passie. VRT zet maximaal in op die gezamenlijke en verbindende beleving en wil iedereen, jong en oud, zoveel mogelijk betrekken bij de Sporza-verslaggeving over het tornooi, de omkadering daarvan en het extra aanbod via al haar kanalen en merken.
Voor het eerst wordt het WK voetbal gespeeld in de winter. Daarom koos VRT voor het prachtige Wintercircus in Gent als centrale hub voor haar aanbod op radio, televisie en online, als basiskamp voor de diverse redacties en als ontvangst- en belevingsruimte voor fans en supporters. Niet alleen Sporza zal er neerstrijken, maar ook Studio Brussel (het ochtendblok met Fien Germijns), MNM (die een groot straatvoetbaltornooi organiseren voor jongeren) en Radio 2 (met FC Niels en Wiels alias Niels Destadsbader en Miguel Wiels).
Ook heel wat nieuws in 2023
Eén zet zijn traditie van topfictie van eigen bodem ook in 2023 verder, met al zeker vier nieuwe fictiereeksen op het programma:
Zo is er de nieuwe tragikomische reeks De club, met onder andere Janne Desmet, Dominique Van Malder en Evelien Bosmans. De club draait rond drie koppels die vrienden worden in de wachtzaal van de dienst fertiliteit. Zij hadden hun toekomst al helemaal gepland, maar moeten er plots een nieuwe maken wanneer hun kinderwens niet zo vanzelfsprekend blijkt...
Het is ook uitkijken naar de spannende near-fiction reeks Arcadia, een samenwerking tussen VRT (Eén) en het Nederlandse KRO-NCRV (NPO), in coproductie met de Duitse WDR en SWR (ARD). Na een grote catastrofe ontstaat een nieuwe samenleving, Arcadia. Omdat grondstoffen schaars geworden zijn, wordt een puntensysteem geïntroduceerd: de Burgerscore. Die bepaalt wat je kan en mag doen in deze maatschappij, en waar je als burger recht op hebt. Hoe overleef je in een wereld waar een scoresysteem jouw levenskwaliteit bepaalt? En hoe ver ga je om jouw gezin te beschermen? In Arcadia schitteren onder anderen Lynn Van Royen, Abigail Abraham, Gene Bervoets, Jean Janssens, Natali Broods en de Nederlandse acteurs Monic Hendrickx, Maarten Heijmans, Ellie De Lange en Melody Klaver. (productiehuis: jonnydepony)
In de nieuwe reeks van Dertigers, die zich afspeelt in Vlaams-Brabant, staat de vriendengroep van Laura, Nele, Jonas, Ruben en Sami centraal. Zij leerden elkaar in hun jeugdjaren kennen op de Chiro. Naast hun Chiro-verleden delen de mannen van de groep nog een passie: fietsen. De vrienden worstelen elk met de uitdagingen van hun generatie en de verwachtingen die bij de leeftijd horen. De hoofdrollen worden vertolkt door Gilles Van Hecke, Emma Moortgat, Malik Mohammed, Sofie Joan Wouters, Issam Dakka, Roman Van Houtven en Idalie Samad. (productiehuis: Warner Bros ITVP België)
De nieuwe reeks 1985, een samenwerking tussen VRT en RTBF, is gebaseerd op waargebeurde feiten en speelt zich af in de woelige jaren 80, toen de Bende van Nijvel volop terreur zaaide. De reeks volgt drie jongvolwassenen die terechtkomen in het oog van de storm die België toen op zijn kop zette, wanneer de bende brutale overvallen pleegt en spanningen tussen de onderzoekers verhinderen om de zaak op te lossen. Tijmen Govaerts, Aimé Claeys en Mona Mina Leon vertolken de drie jongvolwassenen die centraal staan. (productiehuis: Eyeworks)
Naast lokale topfictie zijn er ook heel wat ander nieuwigheden om naar uit te kijken:
In de documentairereeks Het verhaal van Vlaanderen - die doorspekt wordt met historische re-enactments - zoekt Tom Waes uit wat er zich hier sinds de aankomst van de eerste Homo sapiens heeft afgespeeld, op de 14.000 vierkante kilometer die we vandaag Vlaanderen noemen. Want hier, in deze streken, hebben ooit neanderthalers rond gelopen. En Romeinen, ridders, Boerenkrijgers, Bourgondiërs … In het moderne Vlaanderen lijkt geschiedenis soms ver weg, maar door de eeuwen heen is hier veel gebeurd. Het verhaal van Vlaanderen brengt de geschiedenis tot leven in tien afleveringen die telkens inzoomen op een periode uit de geschiedenis. Die geschiedenis wordt tastbaar gemaakt met historische re-enactments die de kijkers meenemen naar het slagveld van de Guldensporenslag of de tijd van de Romeinen. (productiehuis: De Mensen)
Ook in 2023 is het nieuwe Een jaar op zee (werktitel) met Wim Lybaert te zien. De vissersstiel is een van de oudste, schoonste maar ook zwaarste beroepen ter wereld. Al van jongs af is Wim gefascineerd door de zee en door vissers. In deze reeks wil hij achterhalen of er zeewater door zijn aderen stroomt en gaat hij, van de Ierse Zee tot het Hoge Noorden, op zoek naar het avontuur, de jacht, de kameraadschap, naar de ziel van onze visserij. Zoals visser op rust Daniël het tegen Wim verwoordt: “’t Is niet wij die naar de zee gaan, ’t is de zee die ons roept. En als je de roep niet hoort, ben je geen zeeman.” (productiehuis: Panenka)
Niels Destadsbader, Siska Schoeters en Aster Nzeyimana gaan samen op zoek naar het grootste danstalent van Vlaanderen in een gloednieuwe show: The greatest dancer van Vlaanderen. En dat talent, dat heeft Vlaanderen in overvloed: er wordt hier waanzinnig veel gedanst, met meer dan 600 dansscholen en talloze wedstrijden is dans niet meer weg te denken. In The greatest dancer van Vlaanderen zijn alle dansers welkom: jong en ouder, solisten, duo’s en groepen, en alle dansstijlen. Van hiphop en hedendaagse dans over vogueing, popping en Afrikaanse dans tot ballet en ballroom, het wordt een niet te missen dansavontuur. Gepassioneerde dansers krijgen een podium op Eén om hun kunnen te tonen – en wie weet slepen ze wel de geldprijs binnen om verder in hun danscarrière te investeren. Siska en Aster presenteren deze wedstrijd, Niels zal samen met de Belgisch-Colombiaanse topchoreografe Annabelle Lopez Ochoa en professionele danseres, choreografe en styliste Laurien De Munck het danstalent coachen.
The greatest dancer van Vlaanderen is nog op zoek naar enthousiast publiek. Het unieke aan het programma is dat dat publiek de baas is. Iedere act doet auditie voor het publiek. Pas als er voldoende mensen positief stemmen voor de act, stoot de kandidaat door naar de volgende fase bij de danscoaches. Beslis jij graag mee over de acts in The greatest dancer van Vlaanderen? Ga dan naar vrtnu.be/doe-mee
The greatest dancer kende al twee seizoenen op de Britse openbare omroep BBC en wordt gemaakt door het productiehuis Fremantle. Het programma reisde daarna naar Denemarken, Spanje en China en komt nu ook naar België.
Ook in 2023 kijkt Eén samen met heel Vlaanderen uit naar het Eurovisiesongfestival. Nadat ons land massaal meeleefde met en supporterde voor onder andere Hooverphonic en Jérémie Makiese, kunnen we voor de komende editie samen kijken wie we naar het grootste muziekfestival ter wereld sturen. Want in Eurosong gaat Peter Van de Veire op zoek naar de artiest en de song die ons land mag vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival.
Deel dit artikel op sociale media
Benieuwd naar het reilen en zeilen achter de schermen bij VRT? In onze maandelijkse nieuwsbrief kom je meer te weten
De nieuwsbrief is gratis én je kan je steeds uitschrijven. Lees ons privacy beleid.