Ga naar de hoofdinhoud

  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  Ontdek het weer op je verjaardag, door de jaren heen, met de interactieve Karrewiet-app

Ontdek het weer op je verjaardag, door de jaren heen, met de interactieve Karrewiet-app

8 juli 2021 -  update juni 2022 - De interactieve  weerexpo van Eén in 2021 dompelde jong en oud onder in verschillende weerthema’s. Naast fascinerende weer-weetjes en Instagramable fotodecors kon je er ook een innovatief weerbericht van Karrewiet laten maken. Helemaal op
jouw maat.

Op de expo kon je zo zelf een persoonlijk weerbericht maken. Dat deed je door je geboortedatum in te geven via een interactief scherm, en vervolgens te ontdekken welk weer het toen was. Daarnaast toonde Jelle Mels van Karrewiet hoe het weer op je verjaardag doorheen de jaren veranderd is.  

De uitwerking van het weerbericht maakt deel uit van een Europees onderzoeksproject rond wetenschapscommunicatie, waarvan de VRT partner is. Daarin verkennen we hoe we wetenschappelijke data - zoals weerdata - toegankelijker en aantrekkelijker kunnen maken voor een breed publiek.

Het persoonlijke weerbericht is een van de resultaten die enkele studenten aan de LUCA School of Arts uitwerkten voor het project. Zij kregen de uitdaging om enkele visuele concepten te bedenken op basis van weer- en astronomische data. Een van hen maakte een geanimeerd verhaal rond de seizoenen, wat samen met VRT Innovatie en VRT NWS verder werd ontwikkeld voor de ‘Meer weer’ expo.

Meer weer in de Karrewiet-app

Het weer op je geboortedag

De Karrewiet-app brengt weerdata op maat van jongeren. Met een weerbericht dat persoonlijk aanspreekt willen we jongeren aanmoedigen om de data te leren begrijpen, maar ook verbanden te leggen met de betekenis ervan in de echte wereld. Zo kunnen ze via het weerbericht ook de evolutie van het weer over hun verjaardagen heen zien. Een evolutie die gepaard gaat met klimaatverandering.

Het Karrewiet-weer is dan ook een voorbeeld van hoe  VRT wil focussen op het belang van interactie in wetenschapscommunicatie en de maatschappelijke impact ervan. Want van het weerbericht tot coronacijfers: wetenschappelijke data maken deel uit van het dagelijkse leven. Als publieke omroep wil VRT wetenschappelijke informatie en data zo helder en toegankelijk mogelijk maken voor iedere Vlaming.

Samen met Europese partners als LUT University (Finland), Knowle West Media Centre (UK) en de KU Leuven verkennen we binnen het Europees ParCos project de mogelijkheden om het te publiek te betrekken in de communicatie van wetenschap en data. Op deze manier kunnen we diversiteit en inclusie in wetenschapscommunicatie vergroten. Binnen het bredere project gaan we aan de slag met de inzichten om een breed publiek te betrekken in de communicatie van wetenschap en data. Op deze manier kunnen we nepnieuws bestrijden - zoals bij foute interpretaties van de coronacijfers of het ontstaan van desinformatie - en mediawijsheid vergroten.

Lees meer over het project op parcos.eu (in het Engels)

Dit project is gefinancierd door het onderzoeks- en innovatieprogramma Horizon 2020 van de Europese Unie.

Deel dit artikel op sociale media

Benieuwd naar het reilen en zeilen achter de schermen bij VRT? In onze maandelijkse nieuwsbrief kom je meer te weten

De nieuwsbrief is gratis én je kan je steeds uitschrijven. Lees ons privacy beleid.