Ga naar de hoofdinhoud
Een kandidaat-stagiaire in gesprek met de toekomstige stagebegeleider van Studio Brussel.

Op date met de VRT: zo kan jij je stage versieren!

9 februari 2022 – Elk jaar versterken meer dan 300 stagiairs de VRT. Om studenten vooraf beter te leren kennen, volgen we niet enkel de klassieke sollicitatieprocedure. In plaats daarvan organiseren we spannende speeddates. Een concept dat uniek is binnen Vlaamse bedrijven. “Het voelt als op café gaan.”

Wist je dat iedereen kan stagelopen bij de VRT? De enige voorwaarden zijn dat je een opleiding volgt en aan een onderwijsinstelling bent verbonden. Of je nu interesse hebt in een stage als redacteur, communicatiemedewerker, video-ingenieur of jurist, elk enthousiast talent is welkom bij de publieke omroep. 

@vrt.be De VRT is altijd op zoek naar enthousiaste stagiairs! Check alle stageplaatsen op vrt.be/jobs en laat van je horen! \ud83d\udde3️ ✍️ \ud83d\udcf9 #voorjou #VRT ♬ origineel geluid - VRT

Laagdrempelige ontmoeting met de VRT

“Omdat de nieuwsdienst en radionetten de meeste stagiairs kunnen verwelkomen, organiseren we voor die stageplaatsen speeddates,” vertelt An Dezeure, hoofd van VRT JOBS. “Daarbij gaan we op zoek naar redacteurs, journalisten, radiomakers en digital creatives in spe. We organiseren die speeddates om het selectieproces zo efficiënt en gestroomlijnd mogelijk te laten verlopen.” 

“Dankzij de speeddates kunnen we op korte tijd zoveel mogelijk jongeren uitnodigen en ontmoeten,” zegt An. “We hoeven dus geen erg strikte selectie te maken op papier. We merken ook dat de drempel veel lager ligt wanneer studenten naar de VRT kunnen komen. Zo zien ze de VRT al eens als locatie en als werkgever. Het is een manier om een soort binding te creëren met de studenten. Tegelijk is het voor hen een goede oefening als ze later willen solliciteren.”

Je moet jezelf op korte tijd bewijzen, en dat vind ik heel tof. De sfeer is veel fijner dan bij een klassieke sollicitatie. Ze luisteren naar wie je bent en waarom je hier stage wil lopen.

Nathan, student Journalistiek

Kandidaat-stagiairs moeten soms een testje afleggen vooraleer ze in gesprek gaan met de recruiter en stagebegeleider.

Speeddate met je stagebegeleider

Wie aan speeddates denkt, denkt aan korte, spannende en interessante ontmoetingen. Een onlinevacaturetekst geeft studenten op voorhand al een beeld van wat een stage inhoudt. Wie op zo’n vacature reageert, kan uitgenodigd worden voor een speeddate. Kandidaat-stagiairs hebben dan een babbel met een recruiter van de VRT

“Als recruiter pols ik vooral naar de motivatie en persoonlijkheid van studenten, maar ook naar HR-gerelateerde aspecten. Ik vraag hen bijvoorbeeld of ze liever in groep of zelfstandig werken, en aan welke projecten ze in schoolcontext hebben meegewerkt. Ik geef ook feedback aan de kandidaten die geen stageplek konden bemachtigen,” zegt Lotte Fonteyn.

De kandidaten hebben ook een kort gesprek met hun toekomstige stagebegeleider. “Die focust op de affinititeit met het merk, met muziek en – in het geval van MNM of Studio Brussel – met de jongerencultuur,” verklapt Lotte. “Voor sommige radionetten moet je vooraf ook een kleine test afleggen. Daarin krijg je een aantal trefwoorden die peilen naar je kennis.” 

5 sollicitatietips van recruiter Lotte

  1. Weet dat de VRT verschillende merken heeft: VRT NWS, VRT NU, Sporza, Eén, Canvas, Ketnet, Radio 1, Studio Brussel, Klara, Radio 2 en MNM. Daarnaast zijn er nog verschillende afdelingen en diensten. Benadruk voldoende je motivatie om stage te lopen op de plaats waarvoor je solliciteert.
  2. Denk vooraf na over dingen die iets over jou vertellen. Zelfs al heb je geen werkervaring: schoolprojecten of vrijwilligerswerk vertellen ook iets over wie je bent en wat je competenties zijn.
  3. Maak tijdens het gesprek duidelijk wat jij zou binnenbrengen tijdens je stage. Niet alleen ervaring telt, ook bepaalde inzichten, een netwerk, je visie of concrete skills. 
  4. Zet je sterktes in de kijker, maar wees realistisch en laat merken dat je je ook bewust bent van je groeipunten en van het feit dat je nog veel moet leren.
  5. Benadruk tijdens het gesprek je passies en interesses. Je zal merken dat je daardoor een meer zelfzekere en authentieke indruk maakt. Denk op voorhand na over projecten en ervaringen die je vanuit een passie of grote interesse hebt gedaan.
Een kandidaat-stagiaire in gesprek met recruiter Lotte.

"Een cv zegt niet altijd alles"

De VRT selecteert stagiairs – en bij uitbreiding medewerkers – niet enkel op basis van opleiding. “We vinden het net belangrijk om de persoon achter het cv te leren kennen,” benadrukt An. “Daarom zijn we zes jaar geleden gestart met het concept van speeddates, toen nog niet voor stages maar voor de invulling van journalistieke jobs. We zochten naar een manier om laagdrempelig kennis te maken met sollicitanten, omdat ze de VRT jammer genoeg nog te vaak als een onbereikbare werkplek zien. Maar ook omdat een cv of opleiding niet altijd alles vertelt. Iemand kan een meerwaarde bieden door zijn netwerk, passies of persoonlijkheid. En die kan je niet altijd aflezen van een cv.”

Maximale kansen voor jong talent

Als stagiair doe je bij de VRT niet alleen een leerrijke werkervaring op. Je bouwt ook een interessant netwerk uit. Na een succesvolle stage kan je zelfs deel uitmaken van de talent pool van de VRT. “Feedback staat bij ons centraal,” zegt An. “We proberen met iedereen die een goede stagebeoordeling kreeg in gesprek te gaan, en die feedback te centraliseren. Wanneer stagiairs na een goede evaluatie in onze talent pool belanden, bekijken wij of ze binnen de VRT aan de slag kunnen gaan, op welke redactie of afdeling dan ook. Zo laten we straf talent niet verloren gaan.”

Ben jij onze volgende stagiair? Ontdek alle stageplaatsen op onze website.

Deel dit artikel op sociale media

Benieuwd naar het reilen en zeilen achter de schermen bij VRT? In onze maandelijkse nieuwsbrief kom je meer te weten

De nieuwsbrief is gratis én je kan je steeds uitschrijven. Lees ons privacy beleid.