“Sander tegen de tijd is een uniek experiment, nog nooit eerder uitgevoerd op radio,” aldus Elisabeth Gezels, projectcoördinator bij MNM. Het is geen toeval dat VRT deze primeur faciliteert – een bewijs van de creativiteit en de bedrijvigheid van de publieke omroep.
Een vernieuwend idee op radio
Van maandag- tot en met vrijdagochtend kijkt MNM-dj Sander Gillis niet op de klok. Tijdens deze periode verlaat hij de studio niet en is hij de enige dj op MNM. Het idee kwam van Sander zelf, tijdens een brainstormsessie in het voorjaar. Een onconventioneel en uitdagend concept, met het potentieel om unieke radiomomenten te creëren. Een dergelijk project werd nog nooit eerder op radio uitgevoerd, maar het brengt ook een belangrijke uitdaging met zich mee: geen medium is immers zo sterk afhankelijk van de tijd als radio.
De hele radioproductie is afgestemd op de klok. De software, het captatiesysteem, het archiefsysteem en zowat elke radioredactie drijft, denkt en handelt op blokken van één uur. Om het idee te realiseren, moesten verschillende ondersteunende diensten en redacties dus wel betrokken worden bij de voorbereiding. De MNM-ploeg zorgde voor een heuse onboarding en kreeg groen licht om het experiment in oktober te lanceren.
Logistieke en inhoudelijke uitdagingen
Eén van de grootste uitdagingen lag bij de VRT-nieuwsdienst. Omdat Sander geen besef heeft van tijd, weet hij niet wanneer een uur om is, laat staan welk moment van de dag het is. Dit zorgt voor complexiteit bij het nieuwsaanbod, want de nieuwsdienst werkt met strikte ploegenschema’s. De facilitaire dienst VRT CRW bouwde daarom een nieuwe, volledig geluidsdichte studio zonder daglicht. De studio zonder tijd is uitgerust met moderne radio- en videoregie, en biedt extra ruimte voor nieuwslezers die tijdens het experiment ter plaatse moeten werken. VRT CRW zorgt er ook voor dat Sander dag en nacht in beeld te zien is op VRT MAX, en in de voormiddag ook op VRT 1.
Flexibele werkschema's en intensieve ondersteuning
Om de uitzending vlot te laten verlopen, beginnen de shiften van de nieuwslezers vroeger en lopen ze langer door. Ook extra personeel wordt ingezet om ervoor te zorgen dat het nieuws tijdig (nou ja, ‘tijdig’) klaar is. Wanneer Sander het gevoel heeft dat een uur voorbij is, krijgt de nieuwsredactie een signaal om een versnelling hoger te schakelen. Zij zorgen ervoor dat alle nieuwsitems zijn gefactcheckt en dat de nodige audiofragmenten klaarstaan, met andere woorden, dat alles losse eindjes aan elkaar zijn geknoopt.
Ook VAR, de onafhankelijke reclameregie van VRT, speelde een cruciale rol. Voor Sander tegen de tijd verkochten zij advertentieruimte onder voorbehoud van -al dan niet lichte- afwijkingen in het uitzendschema. Dit vroeg om flexibiliteit, zowel voor commerciële als niet-commerciële boodschappen, waaronder ook promotiespots voor VRT zelf.
Technische innovaties en aanpassingen
De grootste technische inspanning kwam weliswaar van het radiolaboratorium. Dit team beheert het systeem dat de radio-uitzending van MNM in de ether brengt. Traditionele radiosystemen zijn ontworpen om programma’s netjes binnen het uur af te ronden. Voor dit project moest de software volledig worden omgebouwd.
Het proces vereiste intensief overleg en vele testen. “Het was een lang, maar interessant traject,” zegt Elisabeth Gezels. “We deden een beroep op de creativiteit van veel mensen binnen het technische team. Zij bouwden een nieuwe ‘voorkant’ voor het systeem waar we radio mee maken, zodat Sander geen enkele klok ziet.” Daarnaast voorzagen zij een chatsysteem tussen Sander en de regie om de interactie met de luisteraar zorgvuldig te filteren, zodat er geen tijdsgebonden tips zouden doorkomen.
De vernieuwde radio-interface waar alle tijdselementen inclusief titels van reclameblokken, klokovergangen en dergelijke uit verwijderd werden, zodat Sander absoluut geen besef heeft van de tijd.
Een intensieve week voor de MNM-redactie
De MNM-redactie draait de hele week op volle kracht achter de schermen. De productiecel speelt een essentiële rol in het welslagen van dit liveproject. Net zoals Sander in de studio slaapt, blijft er ook iemand van de redactie achter om alles te monitoren. Zodra Sander wakker wordt, moet alles in gereedheid zijn om de geplande content live te brengen. Ook de catering is van groot belang; radio maken op een lege maag is immers geen optie.
VRT als motor achter MNM's missie
De kracht van VRT als creatief bedrijf maakt het de ideale omgeving voor een jongerenzender als MNM. Dankzij de breed gedragen ondersteuning in dit huis brengt MNM Sander tegen de tijd als nieuw radioconcept bij de luisteraar en blijft zij zo jonge mensen verbinden in een complexe maatschappij.
Deel dit artikel op sociale media
Benieuwd naar het reilen en zeilen achter de schermen bij VRT? In onze maandelijkse nieuwsbrief kom je meer te weten
De nieuwsbrief is gratis én je kan je steeds uitschrijven. Lees ons privacy beleid.